Lutsar: nakatumise langedes võiks maskikohustus 7. juunist kaduda

BNS

Maas vedelev mask. Foto Malle-Liisa Raigla

Teadusnõukoda teeb teisipäeval valitsusele ettepaneku kaotada 7. juunist maskikohustus kõigile juhul, kui koroonaviirusesse nakatumise langustrend jätkub, ütles teadusnõukoja juht professor Irja Lutsar rahvusringhäälingule.

Lutsari sõnul arutas teadusnõukoda esmaspäeval praegust koroonaolukorda ning leidis, et kohe maskide kohustust ära võtta ei saa, edastas rahvusringhäälingu uudisteportaal. Samas nentis nõukoda, et kuna alanud nädalast kadus hulk tähtsaid piiranguid, näiteks tohib toitlustusasutuste siseruumides kohapeal süüa-juua, siis arutatakse maskide kohustuslikkust järgmisel esmaspäeval uuesti.

Lutsari hinnangul on võimalik, et maskikohustus kaob 7. juunist: „Kui langus jätkub ja olukord hullemaks ei lähe, siis 7. juunist saab ilmselt maskide kohustuse ära kaotada.”

Teadusnõukoja ettepanekul kaoks maskikohustus kõikidele inimestele. „Väga raske on kontrollida, kes on kahe doosiga vaktsineeritud ja kes ei ole ja kas teisest doosist on just kaks nädalat möödas või ei ole. Nii et meie ettepanek on jah, et kui see otsus tuleb, siis see puudutaks kõiki inimesi,” selgitas Lutsar.

Lutsar ütles ka, et kui vaktsineerimine edeneb hästi ning mõnd uut koroonaviiruse tüve välja ei ilmu, siis sügisel ehk kolmandat viiruselainet ei tule.

17 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vanamoodne
11 kuud tagasi

Valitsus võiks avada kihlveokontori küsimuses, kas reisihullud (dromomaanid) suudavad lähikuudel maale tuua eriti vinge nakatusvõimega viiruse või ei. Mina pakun, et suudavad. Näen seda süüdimatult Eestisse eksporditud hispaania teetigude pealt. Enne kui need tuhanded limukad otsustajate endi ellu ei tungi, kestab liberaalsuspillerkaar lõputult nagu piiriülene lõbureisiminegi.

Nojah, aga
11 kuud tagasi
Reply to  Vanamoodne

Reisima peab! Saab argielu stress ja rutiin minema pühitud. Peale sellist puhkust on väga värske tunne alustada uut tööaadtat.

Kas siis
11 kuud tagasi
Reply to  Nojah, aga

ainult reisimine aitab? On ju veel palju võimalusi. Pane pea tööle!

Nojah, aga
11 kuud tagasi
Reply to  Kas siis

mind aitab reisimine. Ei oska paremaid variante mõelda. Võibolla aitad siis, kui pea lõikab nii hästi?

Para Doks
11 kuud tagasi
Reply to  Nojah, aga

Kuidas kellelgi. Võõramaal olles tunnen juba esimesel õhtul igatsust koduvoodi ja ETV järgi.

Hmm
11 kuud tagasi
Reply to  Para Doks

Just täpselt! Kopp on nii ees, lähed reisile kuskile soojemale maale vms. ja natukese aja pärast muutub kodu nii väga armsaks. Tuled hea tujuga ja puhanuna tagasi. Need, kes seda reisimist heaks ei kiida ja koopas tahavad elada maskid ees, siis mul on neist inimestest ausaltöeldes kahju. Aga eks inimesi on palju hirmutatud ka, mõni ei pea lihtsalt sellele survele vastu ja hakkabki igal pool tonti nägema.

nojah, aga-le
11 kuud tagasi
Reply to  Nojah, aga

vastu ei saa midagi olla. Kuid haigeks ei tohiks jääda, st reisisõltlaseks. Selleks pea lugu Eestis ringireisimisest, matkamisest. Näed võibolla esimest korda ka siin midagi päris huvitavat. Kõige tähtsam aga, paneb su mõtlemise tööle, millest puudust tunned. Kui see korras, kaob sõltuvus ja teed õigeid otsuseid ise, sest variante on palju. Tormata pole mõtet!

Nojah, aga
11 kuud tagasi
Reply to  nojah, aga-le

Ma ei leidnud enda kommentaarides seda kohta, kus kirjutatud on välismaa reisid . Õppige palun loetud tekstist aru saama!

nojah, aga-le
11 kuud tagasi
Reply to  Nojah, aga

Ütled “Reisima peab! “. Arvata võib, et pead silmas Vanamoodsa kommentaari, kes on kindel, et üle piiri tuuakse eriti vinge viirus. Sinu kommentaarides pole ka juttu eestisisestest reisidest. Loe artiklit ka.

Nojah, aga
11 kuud tagasi
Reply to  nojah, aga-le

ärge teinekord “arvake”, vaid lugege ikka teksti! Kui ei ole otseselt millelegi viidatud, siis ei ole hea hakata ise midagi arvama. Võib väga palju eksida. See nüüd oli küll lihtne tekst, aga mõelge, kui te peaksite keerulistele juriidilistele dokumentidele alla kirjutama ja tekstist arusaamata lihtsalt arvate, et küllap see nii on. Tagajärg võib päris paha siis ju olla.

Kui on
11 kuud tagasi
Reply to  Nojah, aga

keerulised, siis küsitakse juristi käest abi.

Viroloog
11 kuud tagasi

Need maskid rohkem üks pakasuhha värk.
Moekaup.

Eino
11 kuud tagasi

Siseruumides tohib süüa-juua kohapeal, aga maski peab ikka kandma. Et siis mismoodi sa sööd? Tsirkus rsk, samas on teada, et nakatumiste arvu vähenemine ei ole päris tingitud ju maskikandmisest.

votsiis
11 kuud tagasi
Reply to  Eino

Lasteaias peab tõesti kõik üksipulgi lahti seletama. Proovi ise mõelda, kas süües PEAB mask ees olema! Siseruume on muidki, söögikohast võid ka kohapeal söömata läbi astuda.
Miks maskikandmine pole seoses nakkuse levimisega? Enamgi veel – alahindasime epideemia algusest peale õhu liikumist ja õhus viiruse levimist. Ikka vähendab maskikandmine levikut, olgugi pisku, aga abiks ikka.

Eino
11 kuud tagasi
Reply to  votsiis

See on siis hea, et söömise ajal ei levi. Ma aga mõtlesin seda, et eelmine kevad Eestis maskikandmise kohustust ju polnud? Juuniks oli viirus ikka taandunud. Ma ei mõista teie truud maskiusku.

votsiis
11 kuud tagasi
Reply to  Eino

Kõik ei mõistagi kõike, ikka nii olnud. Kui truu maskikandja ma olen, seda tean üksnes mina ise.
Taandub ka sel suvel viirus, pole kahtlust.

Eino
11 kuud tagasi
Reply to  votsiis

Mask hoia ikka ees! Abiks ikka.