Nõva kooli 7.-9. klassi sulgemine on ühinemislepinguga vastuolus

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Nõva kooli lapsevanemad Risto Kaasik (vasakul) ja Ivo Karindi on Nõva kooli eest aastaid tulihingeliselt võidelnud. Foto: Urmas Lauri

Nõva kooli lapsevanemad Risto Kaasik (vasakul) ja Ivo Karindi on Nõva kooli eest aastaid tulihingeliselt võidelnud. Foto: Urmas Lauri

Tallinna halduskohus tühistas Lääne-Nigula vallavolikogu otsuse, millega Nõva kooli 7.–9. klass oleks sügisest suletud.

Nõva kooli eest aastaid võidelnud ja sulgemisotsuse kohtusse kaevanud lapsevanemad Risto Kaasik, Katri Must ja Ivo Karindi said lõpuks õiguse ja suure tõenäosusega tuleb vallal veel vähemalt aasta jagu Nõval üheksaklassilist kooli edasi pidada.

Tallinna halduskohus leidis, et Nõva kooli 7.–9. klassi sulgemisotsus on vastuolus valdade ühinemislepinguga. Ühtlasi andis kohus koolile õiguskaitse, et Lääne-Nigula vald ei saaks kooli vanemaid klasse kinni panna lootuses, et saab järgmises kohtuastmes õiguse.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
39 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
nii trööstitu ongi
2 aastat tagasi

Aga mida meie (Ss)uured juhid on teinud/mõelnud piirknonna arenguks. Ainus suur asi on sadam. Kogu raha sinna, ka kaasavast eelarvest. Ja see annab Nõvale mida? Rohkem elanikke? Rohkem tulu? Rohkem töökohti? Sellest ei räägita, ainult osavallavanema mees arvas veebikommentaaris, et ka 3 (kolm) töökohta oleks väga hea. Areng? Mis veel? Vallamaja sahkerdati hosteliks, millele tehakse võrreldes teiste turismiettevõtjatega suuri soodustusi. Aus konkurents? Areng? Bussiputka, mida kogu napakas eliit avamas käis, tubli, aga toob inimesi, raha, töökohti? Discgolfi rada (seegi pole valla ega osavalla teema), toob linnast inimesi hulkade kaupa siia, nad tahavad siia jääda? Pigem saab pood paari limonaadi raha… Loe rohkem »

nii trööstitu ongi
2 aastat tagasi

Osavallavanem (kes teab mis partei esindaja) on ikka osavallakogu esimees (kes teab mis partei esindaja),

Oleks hea teada,
2 aastat tagasi

kes tegeleb palgalisena Nõva osavallas kultuuri edendamisega.

enam ...
2 aastat tagasi

ei ole jah, on kahasse Noarootsiga(kuuldavasti) ja mitu üritust toimub Nõval? pole isegi kahe käe sõrmi vaja, et üles lugeda, ümmargune 0

Küsimus
2 aastat tagasi

Kuidas on nii, et väike Nõva vald omal ajal sai Nõval koolipidamisega hakkama ja pidas seda tähtsaks, kuid suur ja võimas Lääne-Nigula kohe kuidagi ei saa? Seejuures doktorikraadiga vallavanem ei oska muud teha kui hädaldada ning rasket koormat kurta. Täiesti saamatud vallajuhid! Oma peadega mittemõtlevatest volikogu liikmetest rääkimata.

ätu
2 aastat tagasi

Nõva kooli ei saa sulgeda,sest lääne elul ei oleks siis enam mitte millestki kirjutada.

Eha
2 aastat tagasi

Jumala eest, tulge mõistusele ometi! Pidada põhikooli olematu laste arvuga, maksta aastaid sadu tuhandeid peale ja ägada pideva õpetajate puuduse, eelkige kvalifitseeritud õpetajate puuduse käes ei ole jätkusuutlik ei valla ega Nõva kandi seisukohalt. Maal elamine ongi tänapäeval privileeg, ei saa rajada iga kännu ja künka taha kooli. Lähimad koolid Nõvale on vaid mõnekümne kilomeetri kaugusel, paljud inimesed käivad igapäevaselt tööl väljaspool Nõva, kusjuures veel autodega.
Nii kaua kuni kogukonnal ei ole pakkuda toimivat lahendust, miks vald just nende laste pärast sisuliselt kõigi vallakodanike arvelt kooli üleval peab pidama, siis ei ole ka sellel lõputul virisemisel mõtet.

Kogukond
2 aastat tagasi
Reply to  Eha

On sel teemal aastaid pead vastu seina tagunud, et lahendusi pakkuda. K.a. erakooli idee. Miks on nii, et vald millestki midagi kuulda ei taha?

kvaliteet
2 aastat tagasi
Reply to  Eha

Lisaks tooks välja probleemi liitklasside näol. Nii väikese arvuga koolis on liitklassid paratamatus. Nüüd missugusest hariduskvaliteedist saab rääkida kui mitu vanuserühma koos ühes tunnis istuvad?

Veel korra
2 aastat tagasi
Reply to  kvaliteet

Probleemid ja piirid on teada: laste arv, raha jne. Kui Nõvakad sellest hoolimata kangekaelselt kooli soovivad pidada, siis volikogu esimees on lubanud kogukondadel ise otsutada – andku aga minna! Kui Nõvakad sellega siis hakkama saavad, siis on tõesti kõvad tegijad.
Praegu on aga nii, et saamatud vallajuhid aina kolistavad ämbrites ning siis jutlustavad kogukonnale, et võimatu.

hehh
2 aastat tagasi
Reply to  kvaliteet

asi poleks nii hull kui direktor oma agaruses(loe ogaruses) pole eelmisel kevadel õpetajate täiskohti kokku tõmmanud 7-lt 4-le. oleks jäänud endine seis, ei istuks praegu kolme klassi lapsed ühes tunnis. aga oli ju vaja valla ees pugeda ja oma “tublidust” näidata, otsest vajadust polnud, kokkuhoiu kohti oleks leidnud mujaltki

Või oli vaja
2 aastat tagasi
Reply to  hehh

eelarvesse “ruumi” jätta, et koolile (loe suvelaagrile) kuur ehitada, et sealt vahelt siis pool rahast kõrvale saaks kanditud? Ja kõik see laste hariduse arvelt? On veel küsimusi, miks lapsevanemad direktori tööga rahul ei ole?

Mõtlik
2 aastat tagasi
Reply to  Eha

jumalat siia pole vaja segada. Eks siin mõistuse hääl räägibki. Paljudest kohtadest kogemus võtta. Kaob kool, kaovad noored ja need, kes siia tahavad oma kodu rajada. Vaevalt, et Sinu lapsed enam koolis käivad. Muidu saaksid aru. Kooli pole meil vaja rajada. see on olemas ja oma rahva rahaga ( suures osas) tehtud, laenud makstud. Nüüd käib mingi häma õpetajate puudusest. Miks nad siis lahti lasti? Kas on põhjenduseks see, et mõni nägu ei meeldinud. Dokumentidest on lugeda, et õpetaja kutse taotluseks ja vormistuseks anti aeg. Nüüd on siis olukord taotluslikult veel kehvem. Kas juba keegi ei võiks öelda, mis on… Loe rohkem »

LE fänn
2 aastat tagasi

Nagu olen aru saanud, on varsti Ringkonnakohtust otsust oodata, kindel pole ju mis sealt jälle tuleb, nii et ärgem hõisakem enne õhtut.

Lääne Elu
2 aastat tagasi

Nutke või naerge aga varem või hiljem läheb see kool hingusele.Ei ole ju mõtet pidada kooli kus igas klassis on mõni laps.See on paratamatus kooli kadumine.

Elus ei ole paratamatusi
2 aastat tagasi
Reply to  Lääne Elu

Iga olukorra tulemus sõltub tegutsejate valikutest. Kui elu oleks tõepoolest paratamatus, nagu väidad, miks siis üldse elada?
Ja sellise mõtlemisega – kuidas on üldse võimalik siin maailmas luua midagi, mida ei ole varem eksisterinud? Kas sinu arust oli näiteks auto leiutamine nende leiutajate loomingu tulemus või hoopistükkis paratamatus?
Lääne-Nigula valla probleemid tulenevad otseselt sellest, et sinusuguse mõtlemisega inimesed on seda juhtima sattunud. Seda tuleb sügisel muuta!!!

Lillu
2 aastat tagasi

Dubleerimisega jagunevad artikli kommentaarid ( lugejate arvamused ) laiali , siis pole kohalike seisukohad nii selgelt paista. Mõte on ju selles , las koerad hauguvad , karavan läheb edasi ega vastuta millegi eest.

See karavan
2 aastat tagasi
Reply to  Lillu

Tuleb sügiselt platsilt minema lüüa!

Tõnis
2 aastat tagasi

Mis on nende pidevate Nõva artiklite dubleerimise mõte? Ühest artiklist on tehtud 3 erineva pealkirjaga kuid sama sisuga lugu.
Mitte üht positiivset Nõva “uudist”. Ajakirjanik võiks vahelduseks pidevale s..tale ja p..sale ka elu teisest poolest, sellest positiivsemast poolest, huvitatud olla.

kohalik
2 aastat tagasi

Piinlik on lugeda Nõva osavallakogu esimehe seisukohta “Kohtu otsusega ei saa kooli õpetajaid ega lapsi juurde”. See polegi kohtu ülesanne. Mida oled sina, Oruste, teinud, et lapsi kooli juurde saada? Ei ühtki ideed, ainult üks hala, ole sa isamaaliseltparempoolne, sots või lihtsalt saamatu poliitik. Ainult endale ahnitsemisega ilmselt Nõva piirkonda ei arenda.
Nüüd on just see koht, kus tuleks hakata tegelema piirkonna tegeliku arendusega, senised kohalikud lollid H O K tuleb minema lüüa.

olen
2 aastat tagasi
Reply to  kohalik

absoluutselt nõus. Seda, et Nõval lapsi vähe on, teame me kõik, aga kas keegi teab või oskab nimetada kasvõi üht meedet, mida on tehtud, et lapsi Nõva koolis rohkem oleks?

Meetmed, mis on tehtud
2 aastat tagasi
Reply to  olen

vallavalitsus poolt laste arvu vähendamiseks veelgi: 1) Õpilaskodu sulgemine 2) Koolide teeninduspiirkondade jagamine selliselt, et Nõvale tõesti mingil juhul õpilasi ei jääks 3) Mõisapõllu kruntide projekti lõpetamine kohe peale liitumist 4) Koolile direktori panemine, kes ei võta vastu uusi õpilasi ning, oma isikuomaduste tõttu, peletab eemale praegused nii õpilased kui õpetajad 5) “Lääne Elu” ning valla enda ajalehe pidev Nõva Kooli ning selle eest seisjate nüpeldamine ning negatiivse kuvandi loomine. Seejuures lausvalesid kunagi tagasi ei võeta või ümber ei lükata. Praeguseks on kujunenud pikk rida teemadest, millega otse Pressinõukokku võiks minna. 6) Kooli ülemise astme “pidev sulgemine” Kui ei oleks… Loe rohkem »

Küsimus Nõva osavallakogu juhile:
2 aastat tagasi

Mida oled Sina Nõva esindajana teinud, et ülaltoodud küsimustes Nõva ning Nõva Kooli eest seista? Vastupidi, Sina materdad koos vallavalitsusega kaasa selle nimel, et turuhinnast 3 korda madalamalt valla kinnisvara osta!
Vot selline on olnud see Lääne-Nigula valla juhtimine endise läbipõlenu poolt – ainult omadele jopedele kantimine ning elanike peale kaarega laskmine!

Volikogu esimehe valimislubadused eelmisel korral
2 aastat tagasi

1. Hoiame koolid alles
2. Toome igasse kooli majandus- ja ettevõtlusõppe
3. Pakume lastele ja noortele head huviharidust, suvemalevaid ja -laagreid
4. Toetame ettevõtteid, arendame tööstusalasid ja sadamaid
5. Pakume abivajajateleparemaid teenuseid ja transporti
6. Teeme asulate keskused korda
7. Jätame kogukondadele iseotsustamise õiguse

Eks igaüks ise nüüd otsustab, kas sellisele mehele veel oma hääl anda…