Halduskohus peatas kevadist hanejahti lubava korralduse kehtivuse

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Ornitoloogiaühing loodab, et Keskkonnaamet ei hakka kohtumäärusele vastuväiteid esitama ega seda edasi kaebama ning kevadine jahikeeld jääb kehtima. Foto: Urmas Lauri

Ornitoloogiaühingu taotlusel peatas Tallinna Halduskohus hanede jahtimist lubava korralduse kuni 14. aprillini, mis tähendab, et selle ajani hanesid küttida ei tohi.

Eesti Ornitoloogiaühing on seisukohal, et kevadiseks hanejahiks puudub vajadus, kuna samaväärsed loomastikku ja linnustikku vähem kahjustavad meetmed on olemas. Mittesurmavad heidutusvahendid, mida põllumehed on juba pikka aega kasutanud, osutusid Rewildi tehtud kaheaastase uuringu järgi hanede peletamisel sama tõhusaks kui kevadine jaht.

Keskkonnaameti korraldus “Luba haneliste küttimiseks väljaspool jahiaega” ei taga nende haneliikide, kelle kaitsmine on Eesti kohustus ja seda eriti kevadrände perioodil, turvalisust. Kevadine jaht seaks ohtu nii väike-laukhane, kelle asurkonna suurus on vaid 100 isendi ringis, kui ka taiga-rabahane, keda heidutusjahi käigus jahimehed väga tõenäoliselt suur-laukhane pähe maha lasevad.

“Probleem oli seni nimelt selles, et püssimehed ei tee lindudel vahet ja tulistaksid muidu ka väljasuremisohus haneliikide isendite pihta. Üleüldse on selgeks tehtud, et hanede tapmine põllumehi ei aita, vaid hanedel saab põllusaaduste söömist takistada ka vahenditega, mille tagajärjel ei pea ükski asjaosaline elu jätma,” selgitas Eesti Ornitoloogiaühingu linnukaitse programmijuht Veljo Volke.

Eesti Ornitoloogiaühing vaidlustas Keskkonnaameti 26. märtsi korralduse, mis võimaldas viies Eesti maakonnas põldudel küttida suur-laukhanesid ja valgepõsk-laglesid. Tallinna Halduskohus andis ühingule esialgse õiguskaitse kuni 14. aprillini, mis tähendab hanejahi peatamist ja millest kõik põllupidajad peavad kinni pidama.

Eesti Ornitoloogiaühing kutsub inimesi, kes sel nädalavahetusel või järgmise nädala alguses märkavad põlluservas hanesid varitsevaid püssimehi, üles rikkumisest viivituseta teatama riigiinfo telefonil 1247.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Jüri Gabriel
3 aastat tagasi

Kas röövlitest kaine mõistuse kaotanud ornitoloogide kodudes teatada samale numbrile.
Kes veidigi Rooma õigusest taipab, saab aru, et tegemist on ühe ja sama õigusliku aspektiga.
Järgmise loogilise sammuna kutsutakse inimesi teavitama kulakutest, kes vilja peidavad! Kas jälle telefonile 1247?
Või otse Brüsselisse?
Kas selle aja peale on Siber jälle meie?
Kunagine LK kuldmärgi omanikust põllumees.

Harald
3 aastat tagasi

Sileraudsest saan vabalt lasta.. 1992 ostsin Kohtla Järve kandist… Luba pole… Aga liha alati potis

Tom naabermajast.
3 aastat tagasi
Reply to  Harald

Kassi või kähriku?

sadist
3 aastat tagasi

kuidas näpud sügelevad