Haeska jääkarusselli ehitamise eeskujuks olnud soomlane püstitas võimsa maailmarekordi

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Janne Käpylehto ehitas Lappajärvele 310meetrise läbimõõduga jääkarusselli. Foto: kotisuvukulma.fi

Janne Käpylehto ehitas Lappajärvele 310meetrise läbimõõduga jääkarusselli. Foto: kotisuvukulma.fi

Esmaspäeval tõi Janne Käpylehto Lappajärvele ehitatud jääkarusselliga maailmarekordi tagasi Soome. Rekordkarusselli läbimõõduks mõõdeti 310,78 meetrit.

21. veebruaril napsas Käpylehtolt maailmarekordi endale Ameerika Ühendriikides tegutsev Chuck Zwilling, kes saagis Minnesotas Little Fallsis välja 225,58 meetrise karusselli. Käpylehto seadis endale sihiks Soome taas suureks muuta, Guinnessi rekordi endale tagasi võita.

Neljapäeva hommikul alustas Käpylehto Lõuna-Pohjonmaal asuval Lappajärvel maailma suurima jääkarusselli väljasaagimist. Karussellimeister ütles, et eesmärgiks on enam kui 228meetrise läbimõõduga jääketta pööritamine. Kui suurt ketast ta plaanib, sellest polnud jääkarussellimeister nõus rääkima.

Karusselli pöörlema saamine oli aga tõeliselt väljakutsuv ülesanne. Muu hulgas nihkus ka laupäevaks kavandatud lõpptähtaeg esmaspäevale, sest pöörlemissoont tuli täiendavalt saagida.

Lappajärvi karussellhiiglane on tõeline jäämägi: selle, 40 sentimeetri paksusesse jäässe saetud karusselli pindala on üle 75 000 ruutmeetri ja kaal üle kolmekümne tuhande tonni.

Jäälaud kannab teoreetiliselt umbes 30 000 inimest, mida on tunduvalt rohkem kui järve ümbritseva kolme valla – Alajärvi, Lappajärvi ja Vimpeli elanikkond kokku on.

Guinnessi rekord saab kirja, kui karussell teeb vähemalt ühe täispöörde. Seda Lappajärvi hiiglane ka tegi ning nüüd vastab Käpylehto eestvedamisel ehitatud karussell Guinnessi maailmarekordite organisatsiooni kriteeriumidele ehk on rekordite registris kinnitamiseks valmis.

Läänemaal ehitas tänavu Haeska lahejääle 12meetrise jääkarusselli Tuulingu peremees Ants Ale.

“Soovin talle jõudu!” ütles Ale, kui Käpylehto rekordist kuulis. Just Käpylehtolt sai Tuulingu peremees idee oma karusselli ehitamiseks.

Ants Ale karussell pöörles viimati vabariigi aastapäeval. Peremees plaanis aastapäevaks pööritada karusselli aastapäevale kohaselt 103 korda. “Panin ühe lisaks veel, 104 sai tehtud,” ütles Ale.

Tema sõnul oli 24. veebruar ka viimane päev, mil lahejääl veel liikuda kannatas. “Vesi oli viimaste tiirude aegu juba juba üle labajala, jää pealt tulles oli vesi juba poolde säärde. Seega oli viimane aeg,” meenutas Ale.

Kuigi Ale karusselli läbimõõt oli Käpylehto rekordkettast 25 korda väiksem, sai Haeska mees sellele vaatamata üleilmset tähelepanu. Sajad tuhanded uudistajad on Tuulingu karussellist veebi kaudu osa saanud.

Riiast tulid Haseka merejääle imet uudistama nii Venemaa telekanalite RT ja Sputnik esindajad kui ka uudisteagentuuri Reuters videograafid. Vaadatud on karussellilugusid sadu tuhandeid kordi.

Esimese jääkarusselli tegi teaduskirjanik ja leiutaja Käpylehto Lohjal oma mökki (suvemaja soome k) lähistele Kirmusjärve jääle jaanuaris 2017. Nelja aasta jooksul on Käpylehto välja saaginud 60 jääkarusselli.

Tunamullu tegi Käpylehto Kuopio lähedal Tahkos 186meetrise karusselli. „See oli eriline, sest jää paksus oli ligemale meeter,” meenutas ta Lääne Elule. Selle karusselli mass oli 23 000 tonni.

Aastal 2018 korraldati Lohjal maailma esimene jääkarussellifestival. „See oli suurim sündmus, mis iial Lohjal olnud, seda hoolimata kõvast pakasest,” meenutas Käpylehto toimunut Lääne Elule. Külastajaid käis kahe päeva jooksul 20 000, meediakajastus oli võimas, festivali aegu ehitati maailma suurim jääkarussell.

Tänavu on koroonaviiruse tõttu olud sellised, et pealtvaatajaid ligi ei lastud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments