Hannes Rumm: Eesti kasu miljardär Nobeli pärandusest

Esmaspäeval lõppes Nobeli 2021. aasta rahuauhinna kandidaatide esitamine.

See on ka põhjus, miks rahuauhinnast viimasel aja niipalju juttu on olnud, kuigi auhind ise antakse alati üle 10. detsembril ehk Alfred Nobeli surmapäeval.

Kui vaatasin üleeile ühe Inglise kihlveokontori koduleheküljele, siis kõige tõenäolisemateks 2021. aasta Nobeli rahuauhinna võitjateks ennustati seal maailma tervishoiuorganisatsiooni, noort kliimaaktivisti Greta Thunbergi, Venemaa opositsionääri Aleksei Navalnõid, USA rassismivastast liikumist Black Lives Matter, Uus-Meremaa ja Saksamaa valitsusjuhte Jacinda Arderni ja Angela Merkelit.

Viimasel nädalal Nobeli rahuauhinn

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tõde
3 aastat tagasi

Donald Trump väärib Nobeli rahupreemiat mitmel põhjusel. Aga Obama sai selle absoluutselt mitte-millegi eest.

kui Alfred
3 aastat tagasi

teaks, millist poliitilist tsirkuse etendust tema nimega selle nn. rahupreemia sildi all toimetatakse, vahetaks ta nime ära

Ei tea...
3 aastat tagasi

nojah, aga : Mina ei kavatse kusagile emigreeruda, teen tootvat tööd ja olen õnnelik. Aga maailma poliitika on asju untsu keeramas nii, et varsti ei saa enam keegi rahulikult oma rohtaeda harida. Trumpil ja Ekrel oligi palju häid algatusi, aga nende stiil ja maneerid hakkasid nende elluviimist pigem blokeerima. Euroopa vana ja laisa hedonistina üritab muidugi jänest sõita, tulebki talle selle eest trahvi teha. Iseasi kas sellest enam abi on, seda nooremate ninatarkade daamide ja õndsate taatide (üks neist käis Moskvas just vaibal) juhitud klubi ei oska vist enam kuidagi aidata. Ja kui tagasi tulla USA (ja kogu maailma) põhiprobleemi… Loe rohkem »

Ei tea...
3 aastat tagasi

Aga Trump algatas Ühendriikides kodusõja. Rootsi koolitüdruk ütleb ju õigupoolest, et maailmas käib arutu raiskamine, kas pole siis nii või? Ükskõik millise iseenesest õige sõnumi suudab meedia suur tähelepanu praegu palaganiks muuta. Ei ole ka see juhtum erand. Need kes talle sündroomi ette heidavad ja 16-17 aastase käest kompleksseid lahendusi küsivad, et enne ei võivat kritiseerida, no minge uuringutele ja leitakse teilegi kaasaegse psühholoogia rikkalikust valikust mõni sündroom või kompleks.

2. kodanik
3 aastat tagasi
Reply to  Ei tea...

Trump ei algatanud mingit sõda. Selle vastasseisu põhjuseid tuleb otsida kaugemast ajast, sest Trump ei saanud presidendiks tühja koha pealt.

nojah, aga
3 aastat tagasi
Reply to  Ei tea...

teile on nii kõik must ja valge. Mida sööte, nii tark, et teab mis ja kuidas asjad on. Absurdi jutt, kui ise oma kommi läbi uuesti loeksite. Teine võimalus, et copy-paste kuskilt “lahedast” ajalehest.

Ei tea...
3 aastat tagasi
Reply to  Ei tea...

Tõepoolest, Trump ei algatanud kodusõda, aga käivitas. USa tõeline probleem on, et on üles ehitatud äärmiselt plutokraatlik ühiskond, paraku seda kuidagi lahendada ta ka ei aidanud. Aga kas käib arutu raiskamine ja reostamine või ei käi ongi must-valge küsimus. Kui keegi tahab väita, et ei käi, siis tõestust palun. Muidugi on see praegune kliimaneutraalsus eraldi välja tooduna rohepesu, mis kogu planeedil pigem kasvatab reostust ja emmissioone. Samas sellest aru saamine eeldab sügavamat arutlust, paistab praegune plutokraatlik(probleem mitte ainult USA-s vaid ka EL-dus) eliit seda kas ei taha(pole neile kasulik) või ei suuda. Aga, et inimene võiks olla vähem reostav ja… Loe rohkem »

nojah, aga
3 aastat tagasi
Reply to  Ei tea...

Ühe nn. argumendi võib ses suhtes küll välja tuua, et hr. Trump peatas, mida on väga raske ja ebapopulaarne teha, USA võlgu võtmise tempo, mida siiani peale 80ndaid aastaid pole mitte ükski sealne riigipea teinud ega üritanudki. Teadmiseks ka niipalju, et USA on tänaste andmete järgi, kõige suurem välisvõlaga riike maailmas!!! Selle protsessi algatamine on fakt ja minuarust te näete ainult halba hr. Trumpi valitsemise ajal, te ei soovigi head näha millegipärast!? Pealegi vaidlen vastu, ei käivitanud ta mingit kodusõda, kas te ajalugu ei tunne, alles olid LA suured massirahutused ammu ennem hr. Trumpi, mis laienesid üle ühendriikide ja palju… Loe rohkem »

nojah, aga
3 aastat tagasi
Reply to  Ei tea...

reostuse kohta ei maksa ka Trumpi süüdistada. Küsin argumendi asemel lihtsalt vastu, et miks peab USA maksma miljardeid kliimaleppes olemise eest, kui kasvõi näiteks Saksamma ei lõpeta oma kivisöega kütmist niipea ja veelgei enam projeteerib ja rahastab nordstresm 2 te? See ka kasulik või?Venemaal hoopis suva, ja Hiina suuriik võtab sealt kus saab, kasvõi lõuna ameerika vihmametsasid. Trump süüdi või? Teie olete süüdi minuarust oma silmaklappidega!!!!!

uskmatu-toomas
3 aastat tagasi

See rahupreemia andmine on muudetud täielikuks palaganiks st Obama sai,et on neeger kellel polnud tegelikult rahuga mingit pistmist,nüüd siis teatud sündroomi põdev tüdruk jne.
Tänavuse rahupreemia peaks saama Trump kes eiras Ühendriiki presitentide tava ja ei alustanud oma ametiajal ühtegi sõda !

Veebe
3 aastat tagasi
Reply to  uskmatu-toomas

Väga õige! Ning kusjuures aitas kaasa väga paljuski rahuläbirääkimistes siiamaani pärsi teravates kohtades, mis eesmärgiga, seda ei tea, aga nii oli!