Juhtkiri: Haapsalu suur uudis

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Eesti ja Skandinaavia investoritele kuuluva Hestia hotelliketi otsus rentida Laine spaahotell on Haapsalus väga suur uudis.

Esiteks seepärast, et väikeses unises linnas oli varem ja on praegu, koroonaajal, veelgi tähelepanuväärsem igasugune suurem investeering. Laine sanatooriumi hoone omanikud täpset numbrit öelda ei taha, aga spaa ümberehitamine ja uuendamine neelab nii mõnegi miljoni euro. See annab tööd ehitusfirmadele, hiljem hotelliteenijaile. Hotelli külastajad aga elavdavad linna majanduselu.

Kuurortlinnale on oluline, et siin oleks moodsaid ja värske ilmega heaolupuhkuse oaase, mis suudaksid võistelda Kuressaare, Pärnu või Rakvere samasuguste vesiravihotellidega. Aga ka lihtsalt korralik hotell on igas end vähegi asjalikuks pidavas linnas vajalik.

Kuid Hestia tulekul on teine ja suuremgi tähtsus. Nimelt pole Haapsalu puhkusemajandusse tehtud aastakümneid suuri rahapaigutusi. Viimane oligi Laine ost 2005. aastal, kui Ago Soomre ja Veiko Tišler koos äripartneritega ostsid Urmas Sukleselt ja Andres Lipstokilt ning Haapsalu linnavalitsuselt Laine sanatooriumi.

Plaane on olnud. Viimati tahtsid Promenaadi hotelli omanikud ehitada spaa, enne seda oli veelgi suurejoonelisem plaan rajada vesiravila tühermaale Tagalahe ja veevärgi vahel, aga kavanditeks on need jäänudki. Võib veel nimetada Dirhami veekeskust, mis suurejoonelisest projektist hoolimata ehitamata jäi.

Haapsalu oleks nagu neetud kant, kuhu spaade ja hotellide investorid tulla ei taha. Ometi kerkivad vesiravilad Rakverre, Kuressaarde, Pärnusse, võibolla lõpuks isegi Viljandisse. Mis hoiab küll investoreid eemal mõnusa sooja merelahe kaldal seisvast muinasjutuliste puumajakestega vanalinnaga Haapsalust?

Mis see küll on, mis justkui nähtamatu käena hoiab Haapsalus elus vaid kaht spaad?

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tiit
3 aastat tagasi

Mis huvitav küsimuse püstitus 😀
Selle jaoks ju ajakirjandus ongi, et sellised asjad välja uurida. Head uurimist 👍

väikehaapsallane
3 aastat tagasi

“Mis hoiab küll investoreid eemal mõnusa sooja merelahe kaldal…” – nii armsalt öeldud! 🙂 Kahjuks ei tea normaalsete ujumiskohtade puudumise tõttu kohalikudki, kui soojad need merelahed täpselt on. Vasikaholm madal ja kivine, Väike Viik kitsas ja vetikane, Paralepa madal ja mudane. Viimased kümned aastat pole miskipärast enam ujuma meelitanud.

uskmatu-toomas
3 aastat tagasi

Keegi kirjutab “Fra Mare ei puutu asjasse” aga mis siis puutub ? Kas olukord muutub kui saame raudteeühenduse,või kui Kiltsi lennuväli renoveerida väike lennukite maandumiseks ? Äkki süvendaks selle roiskuva tagalahe,või annaks ujumiskohtadele lihvi ?
Kas mitte pole osaliselt süüdi siin kohalikud inimesed kes suhtuvad uuendustesse äärmiselt konservatiivselt ?
Vaat milline trall käib ümber Posti tänava renoveerimise !

Maaviit
3 aastat tagasi
Reply to  uskmatu-toomas

Kui palju viigi süvendamine kunagi maksis? Mäletad üldse,milline viik välja nägi enne süvendust? Idiootsusi pritsida ilma analüüsimata on ikka eriline lollus

Oll
3 aastat tagasi

See nähtamatu käsi on Fra mare operaator. Päris nähtav teine ja tuntud siin linnas.

Hellat
3 aastat tagasi
Reply to  Oll

Fra Mare ei puutu asjasse

kodanik
3 aastat tagasi
Reply to  Hellat

Kuidas sa ei oska arvata, et mis puutub siia Fra Mae? Ära ole nii väiklane. Mõtle veidigi selle üle, kes on Fra Mare omanikud. Kui meenutada seda Promenaadi hotelli laiendamise saagat, siis see pidi ütlema kõik, miks investorit väldivad Haapsalusse tulekut. Ühe näitena kirjutas linnavalitsus Promenaadi hotelli ehitusloa taotlusesse sisse promenaadi ehituse kohustuse kuni jahtklubini. Absurdne ju? Millegipärast midagi seesugust Fra Mare kohustustesse linnavalitsus sisse ei kirjutanud.