Lääne Malevlane: vana kaitseliitlase heietused

Lääne Elu

info@le.ee

Neeme Suur. Foto erakogu

Jah, ei ole uut siin päikese all ja kõik uus on ju unustatud vana.

Vaata, kui meie üheksakümnendate alguses kaitseliiduga pihta hakkasime, siis oli meie relvaks Soomest saadud SKY vintpüss… Kalašnikovi sarvega rumeenlane oli kõva sõna juba. Õppisime sõdima samuti Soomest saadud, eesti keelde tõlgitud ja kuidagiviisi paljundatud sissivõitleja õpiku järgi. Tegime tõkkeid ja paigaldasime miine. Põhiliseks
üksuseks oli rühm. Taktikaks oli „ründa ja eemaldu”. Või siis „lase kaugelt ja täpselt”. Ja
kaartule tellimine – noh, sellest me ainult unistasime.

Vahepeal asjalood küll muutusid päris palju. Uued relvad, varustus, vormiriietus. Sõdima õppisime kompaniiga, pataljoni ja brigaadi koosseisus. Kaartuli on elementaarne abimees ja heal juhul isegi NATO ründelennuk. Vaat kuhu välja jõudsime…

Aga nüüd on asjalood nii, mehed, et tipa-tapa tagasi juurte juurde. Sest nüüd on ka juhtkonnas aru saadud, et kas üks brigaad või kaks – see, mis tegelikult kaitseliidu väärtus on, mida kaitseliit parimal moel pakkuda suudab, see on laiapõhjaline maakaitse. Mitte üks joon ei sõdi vastu, vaid kogu territoorium. See on iga põõsas, mis tulistada võib, mis vastu hakkab.

Ei noh, selge see, üks asi on suur sõda ja rindejoon ja see nn konventsionaalne ja lineaarne. Nemad sealpool, meie siinpool… Ei see kao kuskile. Ja ongi reservarmeel
brigaadid ja varustatud ja puha. Ainult et kui see joon ei pea, või ei pea nii kaua,
kui peaks pidama… Või siis ei ole see joon üldsegi joon, vaid üks segamini lapitekk. Ja vaenlast tuleb idast, lõunast ja läänest. Vat siis on see mittekonventsionaalne
ja mittelineaarne. Siis loeb maakaitse ja kogu territoorium. Siis on vajalik kaitsta
oma kogukonda, tagada elanike turvalisust ja sõdida vastu igas külas ja alevikus, igal
maanteel, igas metsatukas, igal sillal. Ja seda sõltumata vastase asukohast või sellest, kui kaugele ta jõudnud on. Ja seda saab teha ainult kaitseliit, tema iseseisvad ja isepäised jaod ja rühmad, igaüks omal territooriumil, endale tuttaval maastikul.

Võtame vahepealsest ajast kaasa parima. Võtame relvad ja varustuse. Jätame alles lahingkompanii tema täisjõus, valmis kiiresti liikuma maleva ja ringkonna piires. Ja ülejäänud kamp läheb kohalikku territoriaalüksusesse. Oma kodukanti, kohalikku rühma. Kõik tunnevad üksteist ja maastikku. Vaatame uuesti läbi meie oma lähima ümbruskonna parimad paigad, kus sindritele säru anda. Kohendame taktikat. Ründa ja eemaldu. Lase kaugelt ja täpselt. Tee tõkkeid ja pane miine.

Tagasi juurte juurde. Ainult et – nüüd juba teame, et me ei ole üksi. Hoiame sidet. Vajadusel saame kokku ja moodustame suurema üksuse. Suhtleme omavahel ja liitlastega. Vaat nii on lood. Selline on siis plaan. Vanale kaitseliitlasele meeldib. Uues plaanis on koht (ja relv) igaühele. Nii noorele kui ka vanale. Keegi ei jää ülearuseks ega kõrvale.

Vahepeal käis siis üks suur ülelugemine. Auditiks nimetati. See oli üks väga hea tegemine. Mõni vist ehmatas äragi, kui talle järsku helistati ja hakati igasuguseid asju pärima. Aga üks asi sai selgemaks. Et vanemaks jääme, jajah. Kaitseliitlase keskmine vanus tõuseb. Ja juba tükk aega tagasi hakkas kohale jõudma see teadmine, et mitte ainult noor täisjõus meesterahvas ja tema lahinguline väljaõpe ei ole see kaitseliidu ainus nurgakivi. Igal korralikul majal on ju neli nurka.

Teiseks nurgakiviks on meie naised. Ei saa me läbi naisteta. Nemad sõdivad koos meiega.
Varustavad, tagavad, evakueerivad, toidavad, ravivad… ja sõdivad relvaga ka veel lisaks.

Ja kolmandaks nurgakiviks on meie noored. Sest kui poleks noortetööd, siis pole ka seda noort täisjõus meesterahvast ega naisterahvast kaitseliidu liikmeks astumas. Iga tund,
mis noortega veedetakse koolides ja noorkotkaste ja kodutütarde rühmades ja laagrites, on
tänuväärt.

Ja neljandaks nurgakiviks on mittesõjaline tegevus. Justjust. See abi, mida kaitseliit saab
pakkuda politseile ja päästele, abi oma kaaskodanikele hädaolukordades ja ohu korral. See on ka see mittesõjaline tegevus meie organisatsiooni sees, seltsielu, malevkondade kodud, laskesport ja muu selline.

Nojah, see esimene nurgakivi, see sõjaline väljaõpe – see on ju ikka teistest suurem ja kuidagi tähtsam. Kaitseliidu esimene ülesanne ja meie missioon ja kutse – see on ju riigikaitse. No ikka on, ainult et ilma nende ülejäänud kolmeta ei saaks me selle esimese ülesandega hakkama. Sellepärast vaatabki vana kaitseliitlane hea meelega, kui mõni uus noorterühm ellu kutsutakse. Või siis, kuidas malevkondade kodud tegutsevad. Näe,
ristikad said maja päriselt omale. Kui nüüd Haapsalu ka omale korraliku malevkonna kodu
saaks, siis oleks küll hästi. Või siis, kuidas vahvatele laskevõistlustele suur hulk rahvast koguneb, kas siis Lillioja või Reio või hoopiski naiste vabariiklik Piirsalus.

Aga mis siin ikka pikalt heietada. Õppustel näeme.

reservkapten Neeme Suur
malevapealiku abi

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
23 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vahur Reede, saarlane
3 aastat tagasi

Sotsid on sotsid.

Kuhu kommentaarid kadusid, Karnau?!

Mis siin ikka pikalt heietada, valimistel näeme, rsk!

Raul
3 aastat tagasi

LE kommentaaridest saab ikka igasugust hülgemöla lugeda. Kaitseliitlastele aga edu ja jõudu!

viloloog
3 aastat tagasi

Väga hea tähelepanek ja ega nad vist eriti ei varja ka.

Jaku
3 aastat tagasi

Ei taha kedagi solvata aga kas vähe nooremad mehed ei peaks vormi kandma. Olen omajagu põrsakssöönud pakse näinud kuskil paraadil trampimas ja mõelnud, et sõdur võiks ikka sihvakas ja sirge seljaga saledam nooremapoolne meesterahvas olla. Jämedavõitu ei sobi vist sõduriks? Aga ma ei tea. Uued ajad ja kombed.

hmm
3 aastat tagasi
Reply to  Jaku

püssist laseb samasugune kuul nii paksu, noore, kui ka vana käes olles.

viloloog
3 aastat tagasi
Reply to  Jaku

Ära põe, meil marsivad paraadil päris sõdurid, suurematel riikidel on eraldi paraadüksused, selline pakasuua värk!

Enriko
3 aastat tagasi

Kaitseliitlastele soovin kingiks nähtamatuks tegevat kübarat. Kogu sõda paistab käivat õhust. Võidab see, kel kiiremad pöidlad, täpsemad droonid ja tundlikumad soojuskaamerad. Või kel on parem vaktsiin. Või rohkem ‘pagulasi’ üle piiri saata või rohkem raha maa ülesostmiseks ja legaalsete parlamendivalimiste võitmiseks.

rpg
3 aastat tagasi

mida kuradima sissi sõda sa siin pead kulla Neeme Suur. sa mõtle ka peaga, meil on trooni ajastu juba :)) iga mees metsas on kaardi peal reaal ajas juba näha. üle 3 inimesega grupeeringuid on eristab arviti tehnika reaalajas. Aga ilmselt on kaitseliitlasel ajud juba diistantsilt amputeeritud või maha joodud ka see on sõjategevuse tulemus juba.

2. kodanik
3 aastat tagasi
Reply to  rpg

Pühad läksid pikale ja oled otsapidi trooni ajastus juba? 🙂

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  rpg

Juba loobumisele kutsumine enne lahingut pidamata on tõepoolest vaenlase käekiri.

tädi maali
3 aastat tagasi
Reply to  Agu

ennem lahingusse minekut võiks ikka ennem läbi melda millisel tasandil sõda peetakse ja mis taktikat kasutatakse. Kui on trooni sõda siis ei ole mõtet ju pori sisse püherdama minna kuuliprits õlal- kui need kaktikad on olemas siis tuleks neist ka rääkida. aga Neeme Suur ju levitab siin raudse enesetapu taktikat. Kas te hakkate kollektivset genotsiidi siin korraldama või :)))

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  tädi maali

Ma saan aru küll, aga niimoodi moraali alla viia, et ah nagunii on kõik mõtetu ei aita aga mitte kuidagi oma maa kaitsmisele kaasa. Ja pealegi troonide sõda on muinasjutufilm, päriselus sõdivad siiski droonid. Teadmiseks lihtsalt 🙂

Viib
3 aastat tagasi
Reply to  Agu

mötted vägisi vana Pätsi peale ja meestele, kes Narva all käsklust ootasid 1940.

Tiuks
3 aastat tagasi
Reply to  Agu

see allaandmine on juba ammu toimunud kui vaadata seda mis läänemaal toimub.

Pirks
3 aastat tagasi
Reply to  rpg

jah õige ta on et see metsa veerel sõja mängimine meid enam ei päästa. aga noh paneme meestele mundrid selga ja anname võimusaua kätte et maha rahuneksid. Tegelikult elame ammu okupeeritud maal :)) nii et teie sõda on rahu, teie vabadus on orjus, ja teie rumalus on jõud mis selle kõik tõrgeteta ellu viib.

no misasja
3 aastat tagasi
Reply to  Pirks

Ja teile meeldib elada okupeeritud maal? Miks te ära ei sõida, kui te seda okupeerituks peate? Piirid on ju lahti. Või te olete põranda all tegutsev “vabastaja”? Kuidas teie nimi on? Võibolla keegi tahab veel ühineda!

viloloog
3 aastat tagasi
Reply to  rpg

Liiga palju filme vaadanud?

pikne
3 aastat tagasi
Reply to  viloloog

kuule lammas mine kuula mõned loengud sõjakoolis läbi siis tule kaagutama

hmm
3 aastat tagasi
Reply to  pikne

sõjakoolis näidatakse filme!? Võin kodus ka vaadata ju

keda te lollitate selle artikliga
3 aastat tagasi

mis sellest kaitseliidust kasu on kui selle sama kaitseliidu valve all käib ju küüditamine edasi. ääremaad on varemeid täis ja rahvas evakueerub. kas kaitseliidust on kujunenud terrori organisatsioon kes sellel kõigele kaasa aitab ?

Agu
3 aastat tagasi

Kaitseliit täidab oma tegevustes või tegemata jätmistes ainult käsku, isetegevus on määrustega keelatud. Käsud tulevad teadagi suurte sõbralike rahvaste liidu peakorterist. Oma kodu kaitsmisel sõjalise või muu ohu korral peaksid inimesed selle teadmisega arvestama, et ilma korraldusteta ei tee kaitseliit oma kodu kaitsmiseks arvatavasti mitte midagi. Isehakanud omakaitse on võibolla konfliktide korral ainuke lahendus maa päästmiseks, see aga omakorda ei ole soositud käsukontoris. Nii et nokk kinni, saba lahti ja vastupidi

Paks
3 aastat tagasi

Oeh. Väsinud nende riigileiva sööjate mulast.