Juhtkiri: Päästva vaktsiini ootus

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.

Joonistanud Ott Vallik.

Kohe-kohe jõuab Eestisse esimene ports kauaoodatud koroonavaktsiini. Loomulikult ei jagu seda kohe kõigile, esimesed doosid on mõeldud meedikutele, hooldekodude hoolealustele ja töötajatele ning eesliinitöötajatele, kes on oma ametikoha tõttu koroonast kõige ohustatumad.

Vaktsiin on nagu päästerõngas, mis laseb koroonapiirangutest räsitud elurütmi minna taas tavapärastele radadele. Võib arvata, et esimese hooga on vaktsineerimishuvilisi rohkem kui esimesest Eestisse saabuvast kogusest jagub ning perearstide ukse taha tekivad järjekorrad.

Kuid valjenenud on ka vaktsiinivastaste hääled. Vaktsiinivastaste hulgas on nii neid, kes on põhimõttelised vastased ega lase endale ega oma lastele ligi ühtegi vaktsiini. Koroonavaktsiini vastaste hulgas on aga ka need, kes pelgavad seda, et vaktsiin on välja töötatud liiga lühikese aja jooksul ja seetõttu pole teada, kuidas see päriselt mõjub. Lihtne on uskuda, et vaktsiinist sünnib rohkem halba kui head. Lihtne on vastandada end eliidile, palju keerulisem neid usaldada. Arstid, Eesti ja Euroopa terviseametid ning suured ravimifirmad ei tööta selleks, et teha inimestele halba. Vastupidi.

Nagu ütleb perearst Helle Saarsoo, on neid, kellele vaktsineerimine on tervise tõttu ohtlik, väga vähe ning valearvamus on see, et haigetele mõjub vaktsiin halvasti. Haigustega kimpus olevate inimeste vaktsineerimine on olulisemgi kui tervete.

Koroonaviirus pole esimene ega viimane epideemia inimkonna ajaloos. Paljud neist haigustest, mis on hauda viinud miljoneid inimesi, on allutatud just tänu sellele, et kriitiline mass inimesi on vaktsineeritud ja nii on viiruse levik peatatud. Nõnda tuleb ka selleks, et koroonaviiruse levikule pidurit tõmmata, eelarvamustest üle olla ja ennast vaktsineerida lasta. Muul viisil me seda haigust ei peata.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
jegoor mannerg
3 aastat tagasi

mina ennustan, et mais saabub kevad, tsakrad avanevad ja haistmismeeled teravnevad

Kai
3 aastat tagasi

Maskid ei ole kasutud, eks need maskivastased levitavad haigust.
Kuidas küll nad aru ei saa, et maski
kandmine on nende endi ja omaste
tervise huvides.

K.S.
3 aastat tagasi
Reply to  Kai

Kuidas Sa küll aru ei saa, et nüüd kui meil juba paar nädalat kõik maske kannavad, nakatumine ikka järjest kasvab??? Mida järgmiseks soovitate? Kaht maski üksteise peal? Või kolme? See lihtsalt ei toimi…

Ko & Roona
3 aastat tagasi
Reply to  K.S.

Maske kandmata kasvaks nakatumine veelgi kiiremini.

viloloog
3 aastat tagasi
Reply to  K.S.

Ei kanna ju kõik maski!

K.S.
3 aastat tagasi

Jah, tundub et maskidest jääb väheks( mis tegelikult tähendab ju et need on kasutud)… Nakatumine muudkui suureneb…

imelik
3 aastat tagasi

et jumala peale ei loodeta, palved ja papid ei aita, kuhu kõik need nurgatagused ime vähiravijad on kadunud

Juku
3 aastat tagasi
Reply to  imelik

Ainuke, mis siin maa peal inimest ravib on tema enda tarkus. Elagu evolutsioon.