Elu tuulepargi külje all – nii ja naa

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Suur-Nõmmküla madalate maadligi hoonete kohal peavad vahti 150 meetri kõrgused tuugenid. Urmas Lauri
Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 5

Suur-Nõmmküla madalate maadligi hoonete kohal peavad vahti 150 meetri kõrgused tuugenid. Urmas Lauri

Kümme aastat tagasi 900 miljoni krooni eest püsti pandud Aulepa tuulepargist jäävad lähemad elumajad mõnesaja meetri kaugusele.

Noarootsi osavallas Suur-Nõmmkülas asuva Müüase talu kitsukesest köögiaknast paistab kaheksa 150 meetri kõrgust tuulikut – pool 19 tuugeniga Aulepa ja Vanaküla tuulepargist. Tummad valged siluetid kõrguvad raagus metsa kohal halli novembritaeva taustal. Perenanine Laine Kirs küünitab pead siia ja sinnapoole. „Siit on kolm, seal kolm ja sealt veel paar tükki,” loetleb ta.

2009. aastal ehitatud Aulepa tuulepark läks maksma 900 miljonit krooni ja oli tol ajal Baltimaade võimsaim ja suurim. Aulepa tuulikud on Virtsu omadest tükk maad moodsamad ja kõrgemad. Otse tuugenite naabruses asub kolm pisikest küla – Aulepa, Vanaküla ja Suur-Nõmmküla. Kokku alla 50 elaniku, kellest aasta ringi elab kohapeal vaid murdosa – iga küla kohta talviti mõni üksik suits.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Siim
3 aastat tagasi

“Ma ei ela enam mõnusas rahulikus maakohas. Ma elan tööstuspargis,” ütleb Sepp. Ja sellega on kenasti kõik ka üteldud… Minul jääb lähim 2 km alla valdavat läänetuult ja tiivik on näha. Kui tuul on sealtpoolt – on kuulda küll seda madalat pulseerivat heli. Küsimus kõlab – milleks… Selleks, et seda imelikku roheteesklemise asendustegevuse mängu mängida ja päris pobleemidega mitte tegeleda? Et toetusraha saaks keerutada, eurosid nõrkemiseni juurde trükkida? Enne covidit sain ma veel kuidagi aru, miks meil seda jama vaja on – europoliitikutel hea vabandus raha juurde trükkida ja rohemajanduses põletada. Saab majanduskriise summutada. Aga nüüd? Enda metsa hakime pelletiks… Loe rohkem »

see
3 aastat tagasi

on ju lausa noarootsi rahva mõnitamine ja temast üle sõitmine. Palju neile siis raha visatakse, pole nagu kuulnud. Ainult kinnisvara hinnad on seal tublisti langenud ja need tuulikud on veel poole madalamad, kui Ristile planeeritakse. Igatahes Noarootsi osavald tegi kiiresti otsuse, et nemad tuulikuid rohkem oma maadele ei soovi.

sellist
3 aastat tagasi

aktraktiivsust leiab siin Noarootsi kauni looduse keskel, tuulikud on tõstnud kinnisvara hinna taevasse, James Brown Uusmeremaalt tahaks hirmsasti siia kinnisvara soetada, et sumedatel õhtutel tuulikute armast huugamist kuulata ja nende siredaid büste hämaruses imetleda, hunnitu vaatepilt ja seda kõike tasuta, vaata ja naudi ja jaga oma sõpradega. Ka Beata Cromwell Walesist on otsustamas, kas vahetada oma senine kodu siia Noarootsi kaunite tuulikute keskele.

Iga soovija
3 aastat tagasi
Reply to  sellist

võiks korra kaaluda tuulikute negatiivset mõju piirkonnale,- inimestel tekkib kõrgvererõhutõbi, ärevushäred, depressioon, multipleks,peavalud, intensiivistuvad kroonilised haigused -diabeet jne- majanduslikult langevad kinnisvarahinnad vähemalt50%.

kahjuks
3 aastat tagasi
Reply to  Iga soovija

Müra sees elavate inimeste tervis tuulikute püstitajaid ei huvita. Raha loeb ja raha selles “rohelises” äris liigub palju. Tuuleenergia propagandas on väga palju valet.