Läänemaa muuseum ja Mati Mandeli raamat on muuseumide aastaauhinna nominent

Nomineetritud on Läänemaa muuseumi haridusprogramm. Fotol Haapsalu lasteraamatukogu bibliograaf Krista Kumberg. Arvo Tarmula

Muuseminõukogu komisjonid valisid välja Eesti muuseumide aastaauhindade nominendid, mille seas on ka Haapsalu ja Läänemaa muuseumide tegelusnäitus ja haridusprogramm „Pikk-pikk teekond” ja Mati Mandeli kirjutatud raamat „Sõjaeelse kaitseliidu hiilgeaeg ja häving Läänemaal”.

Muuseumiauhindade konkursile esitati 96 taotlust. Eesti muuseumide aastaauhindade konverents ja gala toimuvad tänavu erandkorras juunis Kuressaares. Aastaauhindade eesmärk on esile tuua muuseumitöö erinevaid tahke.

„Aasta on olnud keeruline kõikidele, kuid taotluste koguarvu ja nominatsiooni saavutanud projekte vaadates võib öelda, et töö on olnud tasemel nagu alati. Meil tasub uhke olla, et Eesti muuseumid oskavad oma tööd teha professionaalselt ja huvitavalt ka keerulistes oludes,” ütles muinsuskaitseameti muuseumivaldkonna juht Mirjam Rääbis.

2020. aasta Eesti muuseumide aastaauhindade nominendid:

 Muuseumikogu arendaja nominendid on ERMi projekt „Eesti pärand välismaal: kogumine ja kättesaadavaks tegemine”, Nukuteatrimuuseumi teatrinukkude katalogiseerimise projekt, Eesti sõjamuuseum  – kindral Laidoneri muuseum oma kogude digiteerimise töövoo korraldamisega.

Aasta konserveerimistöö kategoorias kandideerivad Eesti kunstimuuseum projektiga „Konserveerides ekstravagantsist näitusele Ado Vabbe”, Eesti meremuuseum „Kadrioru koge puhastamine, konserveerimine ja eksponeerimine” ja Eesti vabaõhumuuseum „Hiiumaa Kuriste kiriku „Peaingel Gabriel” kujutisega ikonostaas”.

Muuseumihariduse edendaja tiitlit lähevad püüdma ERM Eesti kultuuri kursus „Ela eestlaste elusid”, Eesti maanteemuuseumi V laste liikluskonverents ning Haapsalu ja Läänemaa muuseumide tegelusnäitus ja haridusprogramm „Pikk-pikk teekond”.

Teadustrükistest kandideerivad Eesti ajaloomuuseumi raamat „Sõjaeelse kaitseliidu hiilgeaeg ja häving Läänemaal”, Eesti sõjamuuseumi – kindral Laidoneri muuseumi raamat „Eesti Vabadussõja ajaugu I ja II” ning Saaremaa muuseumi raamat „Saarlased Nõukogude sõjaväebaasidel jalus”.

Teadusürituse nominentide valikus on Eesti sõjamuuseum – kindral Laidoneri muuseumi konverents „Väike aga võimekas? Paremus suuruse vastu sõjaajaloos”, Eesti kunstimuuseumi konverents „Naiskunstnikud Balti- ja Põhjamaade muuseumides” ja Tartu kunstimuuseumi sümpoosion „Fotograafia retušeerimata ajalugu”.

Ajutiste näituste auhinnale kandideerivad Eesti loodusmuuseumi näitus „Hirmus armas nahkhiir”, ERMi näitus „Elas kord…” ning Tartu ülikooli muuseumi näitus „Kivilõikekunsti lummus. Morgenstern 250”.

Püsinäituse komisjon on kolmeks parimaks valinud Kalevipoja muuseumi püsinäituse „Kalevipoeg”, Eesti meremuuseumi püsinäituse „Meri tornis” ning Tartu ülikooli muuseumi püsinäituse „Minu elu ülikool”.

Muuseumiarendaja nominendid on Eesti loodusmuuseumi digimuutuse esimesed 72 tundi ehk head kriisi ei saa raisku lasta, Eesti meremuuseumi Paks Margareeta renoveerimine muuseum-külastuskeskuseks ja Eesti vabaõhumuuseumi digijaanipäev „Koos kodus“.

Tänavusele kogukonna sõbra tiitlile kandideerivad Eesti maanteemuuseumi projekt „Lada 50 – rännak nõukaaja autokultuuri radadel”, Eesti meremuuseumi „Võrdsed elamuslikud võimalused Eesti merekultuuripärandiga tutvumiseks Paksus Margareetas” ja Tallinna linnamuuseumi fotomuuseumi isolatsioonidialoogid.

Võitjad kuulutatakse välja 2021. aasta juunis toimuval Eesti muuseumide aastaauhindade galal Kuressaares, millele eelneb traditsiooniline konverents.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments