Andmekaitse ei keela nimeliste pinkide registri loomist

Haapsalu rannapromenaad. Foto: Arvo Tarmula
Haapsalu promenaadi täidavad pühendustega pingid. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu linnapildi lahutamatuks osaks on nimelised valged pingid, mille avaliku internetiregistri loomine ei ole linna sõnul isikuandmete kaitse tõttu võimalik, andmekaitseinspektsioon selles probleemi ei näe.

Kui Haapsalu valgete pinkidega 2012. aastal alustas, oli nimekiri esimesed kaks aastat avalik. Haapsalu aselinnapea Tõnu Parbus ütles, et pinke on pühendatud nii avaliku elu tegelastele, kelle nimeliste pinkide asukohta võib avaldada, kuid ka tavalistele inimestele, kelle pingi asukohta andmekaitse avaldada ei luba. Ka asutustele ja seltsidele mõeldud pinkide asukohta võib avaldada.

„Kui peaks olema tegu sellise registriga, kuhu on kantud inimeste nimed, kelle nimi on juba avalikus ruumis nimelistel pinkidel, ootaks kindlasti põhjendust, kuidas registri avalikustamine rikub registris olevate inimeste privaatsust. Võib-olla on selles registris selliseid isikuandmeid, mida peetakse oluliseks kaitsta, aga siis peab andmetöötleja väljastama selle teabe, millele piirang ei kehti,” ütles andmekaitseinspektsiooni avalike suhete nõunik Signe Heiberg.

Turistidel ja koduloohuvilistel oleks aga huvitav jälgida, kellele on pink pandud ning kus see asub.

Haapsalus on 106 graveeritud tahvliga valget pinki, mis on pühendatud inimestele, asutustele ja seltsidele.  Kokku on kaheksa aasta jooksul Haapsalus olnud umbes 160 pühendusega pinki.

500 euro eest saab 5 aastaks graveeritud tahvliga pigi soetada igaüks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Enriko
3 aastat tagasi

Uudise kirjavead on peaaegu naljakad. Mina arvasin, et ei tohi levitada hoopis nende nimesid, kes POLE avaliku elu tegelased. Teisalt jälle, kui pereasjade intiimsus on kellelegi väga tähtis, miks peaks ta tahtma isiklikke sõnumeid just pargipinkidele kleepida? Hoidku enda teada või saatku postkaardiga otse sõbrale. Kirik keset küla oleks, kui igalt sildistajatelt eraldi nõusolekut küsida. Kes ei soovi, et info pingist “Jüri armastab Mari” on paari hiirekliki kaugusel, saaks siis osalise privaatsuse säilitada. Las tõeline valgepingisildifänn kappab jalgsi kõik pingid läbi, et endale olulist infot tuvastada.

maestro
3 aastat tagasi

andmekaitse on eriti bürokraatlik amet
tuleb koondada 99 protsenti

näide
3 aastat tagasi

kuidas vähemus enamust ahistab, kiusab ja mõnitab

mina loengi pinkidelt tihti
3 aastat tagasi

Pingi pealt võin lugeda, aga nimekirja tervikuna olla ei tohi! Absurd ja andmekaitse tegeleb kõrvaltegevustega.

Käkre
3 aastat tagasi

Ei ole igaühel asja selliste andmete juurde. Kiitus andmekaitseinspektsioonile.
Samuti ei ole vanematel asja nende laste tegemistega koolis ja eraelus. Riik on lapse kasvatamiseks kõige ohutum isik (juriidilise isikuna). Perekond on kõige ohtlikum keskkond elamiseks nagu toodi välja vabariigi aastapäevakõnes. Rohkem riiki, vähem rahvust ja traditsioone! Elagu liberalism!
Edu andmekaitseinspektsioonile üllate eesmärkide täitmisel!
Tervitused kõigile peatse Euroopa liidu sünnipäeva puhul! Liiul on mõne aasta pärast tulemas ja juubel!!!