Vöödik on tänavu põhjustanud seenelistele mitu ohtlikku mürgistust

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Kühmvöödik. Foto: Vikipeedia

Eestis on tänavu olnud mitu juhtumit, kus inimeste haigussümptomid viitavad ohtlikule vöödikumürgistusele, vahendab ERRi uudisteportaal. Vastumürki vöödikumürgistusele ei ole.

Terviseameti mürgistusteabekeskuse juht Mare Oder ütles, et vöödikutest on mürgistusi põhjustavate seente nimekirjas kühmvöödik (Cortinarius rubellus), kastanvöödik (Cortinarius orellanus), kroomvöödik (Cortinarius vitellinus), erekollane vöödik (Cortinarius splendens) ja Meinardi vöödik (Cortinarius meinardii).

Oder rääkis, et kõik rakumürke sisaldavad seened on olemuselt kas elu- või terviseohtlikud ning mürgistuse raskusastme määrab peaasjalikult söödud seene toimepunkt organismis, kogus ja inimese eelnev terviseseisund.

Oder sõnas, et kui tavapäraselt ajab rakumürke sisaldav seen sööja varem või hiljem oksendama, siis vöödikusööjatel on esimeseks mürgistuse tunnuseks tugev janutunne, halb maitse suus ja kerged seedehäired. Ööpäevade kulgedes ja ravita jäädes kujuneb tasapisi neerupuudulikkus.

Vastumürki vöödikumürgistusele Odra sõnul ei ole ja orellaniini sisaldavate vöödikute ravis on esmatähtis kujunev mürgistus õigel ajal ära tunda.

Esmaabiks on õiges annuses aktiivsüsi.

Loe pikemalt ERRi uudisteportaalist.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments