Soraineni büroo advokaat võitleb Virtsu kooli eest

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Virtsu maanteejooksul 11. juulil korjati allkirju väikekoolide sulgemise vastu. Foto: Urmas Lauri

Virtsu maanteejooksul 11. juulil korjati allkirju väikekoolide sulgemise vastu. Foto: Urmas Lauri

Soraineni büroo advokaat, Virtsu kooli vilistlane ja Virtsust pärit Karin Madisson pärib Lääneranna vallavalitsuselt aru kolme kooli sulgemise kohta.

Madisson ütles, et pöördus vallavalitsuse poole eraisikuna, Soraineni büroo Virtsu elanikke ei esinda. Madissoni sõnul on uuring, mille alusel suletaks Lääneranna vallas kolm kooli, sh Virtsu, täis küsitavusi. Lääneranna vallavalitsuse plaan sulgeda 2022. sügisest Virtsu, Metsküla ja Lõpe kool põhineb uuringufirma Cumulus analüüsil, mille vallavalitsus ise tellis.

„Cumuluse uuringu ja Lääneranna vallavalitsuse ettepanekute vahel koolivõrku reformida puuduvad loogilised seosed,” ütles Madisson. Ta saatis Lääneranna vallajuhtidele terve rea küsimusi, millele pole veel vastust saanud. „Palusin ka teatada, millal nad võiksid jõuda vastata, aga pole vastust saanud,” ütles Madisson eile.

Madissoni sõnul pole Cumuluse uuringus hinnatud elanike liikumist – kus nad täpselt elavad ja kuhu oma lapsi kooli viivad, sh ka seda, kuhu liiguvad lapsed, kui üks või teine kool kinni pandaks.

„Samuti ei arvesta uuring ettevõtlust,” märkis Madisson. Valla üks suuremaid tööandjaid, Kõmsil tegutsev traadivabrik K.Met kavatseb oma praegusest asukohast kolida Virtsusse. „70 töökohta liigub Virtsu,” märkis Madisson. Sulgemisohus aga on Virtsu, mitte Kõmsi kool.

Uuringus puuduvad põhjendused, miks on endise Hanila valla kolmest koolist just Kõmsi otsustatud lahti jätta. „Suurt pilti ja pikas perspektiivis analüüsi ma ei näe,” ütles Madisson. „Kui ei arvestata ettevõtlust, siis on aja küsimus, kumb kaob enne – kas koolid, sest pole ettevõtlust, või ettevõtlus, sest pole koole.”

Ka ei käsitle uuring koolides antava hariduse kvaliteeti – olümpiaadivõite, PISA testide tulemusi, õpetajate kvalifikatsiooni ja õpilaste ning lapsevanemate rahulolu kooliga. Samale tõigale on varem juhtinud tähelepanu ka Metsküla kooli direktor Pille Kaisel.

„Kogu analüüsi ja reformi ainsaks aluseks on kulu,” ütles Madisson. Kulu vähendamiseks aga on ka teisi võimalusi kui koolid kinni panna. „Kui Virtsu kool on 50 lapse jaoks liiga suur, siis tuleb üle vaadata ruumid, mitte kool kinni panna,” ütles Madisson.

Madisson algatas kuu aega tagasi ka allkirjade kogumise, kus saab toetust avaldada Virtsu jt sulgemisohus väikekoolidele. Eilseks oli kogunenud 800 allkirja. Allkirjade kogumist toetab Virtsu arenguselts.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kool
3 aastat tagasi

800 allkirja on igatahes hea tulemus. Esimesel septembril näeme kui paljud oma allkirja tõsiselt võtavad

Käkre
3 aastat tagasi

Piisaks vaid Lihula Gümnaasiumist sinna piirkonda (Gümnaasiumiosa tuleks muidugi sulgeda). Strateegilised julgeolekuprojektid nagu näiteks Rail Baltik või Soome tunnel vajavad raha. Rail Baltik hakkab juba 2025 peale valmimist nõudma riigieelarvest vähemalt 30mln eurot aastas. Kui eelistame mingeid koole sellele raudteele, siis sõjatehnika transport ja julgeolek on tõsises ohus. Vastuseis RB-le on vesi kremli veskile nagu kirjutas kelam. Lõpetage need kolkakoolid juba ükskord ära ja tegelege millegi olulisega. Rb aitab ka leevendada õpetajate puudust. Kujutage ette, kui mõne tunniga saab tuua Berliinist kohale pagulasest õpetaja, kes on pidanud põgenema sõja eest oma kodumaalt, kuid omab näiteks doktoriharidust. RB abil ei peaks… Loe rohkem »

Töö Käkre
3 aastat tagasi
Reply to  Käkre

Teed nalja või

Piisaks
3 aastat tagasi
Reply to  Käkre

ka ainult Lihula algoolist sinna piirkonda.

kui
3 aastat tagasi

kuulen sõna kumulus, tahaks haarata……, sest see on seltskond, kes teenib ainult neid huve oma arvamuste ja töödega, et kinni panna, ära kaotada, optimeerida, ühendada jne. Nende arvamused kujunevad nii, et , kes maksab, see tellib ka muusika. Kui on mõni näitaja vaja välja jätta, siis jäetakse, kui midagi ilustada või vassida , siis milles probleem. Haige seltskond, kes on ennast nihverdanud nn. regionaalpoliitika valdkonda eesmärgiga ennast nende arvamustega nuumata. Nüüd siis Virtsu kooli kallal.Hei hea Virtsu rahvas, soovitan soojalt, kihutage nad minema ja võtke mõni asjalikum arvaja. Ärge laske kellegil oma kooli ja kogukonna ajalugu kaaperdada