Juhtkiri: kes teeb, see vastutab

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.

Valitsus on pärast rangete käskude ja keeldude aega teinud kannapöörde ning andnud oma tööandjatele ehk Eesti elanikele terve riigi suuruse vabaduse ja vastutuse määrata ise oma käitumisega, kas ja milline tuleb Maarjamaal koroonaviiruse teine laine. Kuidas muidu tõlgendada eriolukorra järgset hajutamise nõuet, mida tuleb rakendada siis, kui see osutub võimalikuks.

Inimeste käitumine on suuresti etteaimatav. Seepärast ei tohiks olla ka liiga suureks üllatuseks, et pärast eriolukorra lõpetamist, mis langes kokku imeilusate soojade ilmade saabumisega, käituvad inimesed kui rõõmsad kevadised vasikad, kes lõpuks ometi karjamaale on lastud. Ega selles olegi midagi taunimisväärset, kui lisaks saabunud vabadusele poleks unustatud sellega kaasnevat kohustust tagada enda ja teiste ohutus. See on koht, kus igaühel tuleks peeglisse vaadata ja iseenda käest valju häälega küsida, millal ta viimati poes või mõnes muus avalikus kohas käsi desinfitseeris.

Suviste nädalavahetuste sumedad õhtud ja ööd on juba näidanud, et muidu personaalse ruumi puutumatuse usku ja alalhoidlik eestlane ei taha enam hajutada, vaid kokku tulla. Seda ka siis, kui on teada, et suvitusperiood toob endiselt hingitseva koroona kiuste mudalinna aina rohkem sise- ja välisturiste, kes vähemalt enda teada on viirusest puutumata.

Muidugi ei saa lõpmatuseni kodus istuda ja majandust suretada, kuid elementaarne enesealalhoiuinstinkt peaks siiski säilima. Terviseameti Läänemaa esinduse vaneminspektor Lea Kiis tuletas meelde ka seda, et igal ürituse korraldajal või kohvikupidajal on kohustus anda inimestele võimalus end koroonaviiruse eest kaitsta. See tähendab, et peab tagama hajutamise nõude täitmise ja võimaluse käsi desinfitseerida. Kui ühte või teist mingil põhjusel pole, peaks süttima hoiatav punane tuluke. Teise koroonalainega ähvardav sügis ei ole enam kaugel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Sirje
3 aastat tagasi

Se on uskumatu ja arusaamatu, kuidas inimesi ajupestakse koroona teemadel. Kõik see koroona-positiivsete inimeste loendamine ja mõttetute numbrite avaldamine, mis ei anna mitte midagi ja milline tohutu inimressursside ja raha raiskamine, mida oleks saanud kasutada tegelike raskete haigete ravimiseks nagu vähihaiged , raskelt haiged lapsed jne. Valisuse poolt välja öeldud, ,,et iga inimene on oluline ” on nii võlts ja silmakirjalik. Kui selgus, et viirus ei ole nii ohtlik, kui arvati, siis jätkati ikkagi inimeste hirmutamist, et kui kodus ei püsi, oled potensiaalne mõrvar jne. Minu enda tuttavate seas oli hirmunuid ja stressid inimesi, kes nõrgema närvikavaga. Ja nüüd, kui… Loe rohkem »