Juhtkiri: käpardlik asjaajamine

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.

Kui Haapsalu merepäästeüksuse likvideerimine mullu sügisel avalikkuse ette jõudis, räägiti pikalt ja ilusasti, kuidas elu hakkab tasapisi paremaks minema – politsei- ja piirivalveameti (PPA) laevastik saab jõudu juurde ja siinsed tublid vabatahtlikud saavad merel hädaliste aitamisega ise suurepäraselt hakkama. Juba toona jäid aga konkreetsete ja selgete vastusteta küsimused, kes hakkab merel aluseid ja paadijuhte kontrollima – vabatahtlikud seda teha ei saa – ning politseinikke vajadusel Vormsile transportima.

Vormsi ei ole küll Chicago, kus alailma kuritegusid toime pandaks. Sellele vaatamata võib tekkida vajadus politseil kiiresti saarele pääseda. Seni seisis Haapsalu merepäästjate alus Kessu stardivalmina Haapsalus Bürgermeistri holmi kai ääres. Politseinikud 24/7 paadis valves ei olnud, vaid täitsid tööülesandeid maismaal ja seetõttu sõltus ka reageerimisaeg sellest, kus patrull parasjagu viibis.

Nüüd, kui mõni PPA laevadest Haapsalu lahes seisab ja väljakutse puhul kohe suuna Vormsile võtab, ei pruugi reageerimisaeg pikeneda. Kui laev aga peab kõigepealt sadamasse tulema, et parull peale võtta, siis võtab see aega. Veel rohkem võtab aega Hiiumaalt Vormsile jõudmine – kui Haapsalust on Svibysse kaheksa meremiili, siis Kärdlast üle kolme korra rohkem – 26 meremiili.

Haapsalu politseinikel on muidugi alati võimalus praamiga saarele sõita, aga nii on väga raske saarel üllatuspatrulli teha – politseinikest jõuab info saareelanikeni samal hetkel või isegi enne seda, kui nad praamile astuvad.

Kokkuvõttes võib öelda, et PPA asjaajamine politseinikele vajadusel transpordi leidmiseks on käpardlik. Kui asi, mida pikalt ette valmistati ja mitu kuud arutas isegi siseministeeriumis kokku kutsutud komisjon, päädib sellega, et transpordihange viiakse läbi poolteise päevaga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
2. kodanik
3 aastat tagasi

Konstaabel saarel on odavam üleval pidada, kui üllatusvisiitide laevastikku.

Mnjah
3 aastat tagasi

Äkki ei ole küsimus paadis vaid püsivas politsei olemasolus saarel? Ajakirjandus ja LE võiks mõtetute kolumnistide jura asemel analüüsida Eesti riigi varsti olematut sisejulgeolekut, aga mitte tegeleda ullikeste kirjatükkide avaldamisega. Isegi kommunaaluudiste teemaga on LE saamatu, mis juba omaette räägib ajalehe kvaliteedist. Ammu on aeg muutusteks toimetuses, äkki tekib siis sügavam arusaam, et politsei ja piirivalve ühendamine oli rumalus kuubis ehk aru tuleb saada põhjustest, mitte plärada ainult tagajärgedest.

Kodanik
3 aastat tagasi
Reply to  Mnjah

Merepäästeüksuse kaotamisel ei ole mingit seost politsei- ja piirivalveameti ühendamisega, see puhtalt praeguse valitsuse saavutus hr Helme juhtimisel. Ehk põhjus on valitsuse otsus ja muud midagi. Kas oskad mõne faktipõhise näite ka tuua miks politsei ja piirivalve ühendamine oli rumalus kuubis või oled lihtsalt puusalt lahmija midagi mõikamata.

K.S
3 aastat tagasi

Kas üllatuspatrulli tegemisel on tõesti kuidagigi oluline, et see peab algama Haapsalust ja saarele peab olema max 8 meremiili??? Et kui patrull tuleb ntx Hiiumaalt või kuu pealt siis see pole enam üllatav? Käpardlik probleemipüstitus ütleks…

Teadjale
3 aastat tagasi
Reply to  K.S

Patrulli saarele teeb ikka see jaoskond, mille alla Vormsi kuulub. Minu teada peaks selleks Haapsalu jaoskond olema.

K.S
3 aastat tagasi
Reply to  Teadjale

Ei tea midagi, siin mandril käivad küll külakorda… nt.Pärnu omad siin veokaid koinimas…

To K. S
3 aastat tagasi
Reply to  K.S

Vaevalt küll