Juhtkiri: kas midagi muutub?

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.

Laupäeval rabas avalikkust Mart Helme otsus loovutada parteijuhi koht Martin Helmele. Oli see nüüd siseringis ammu kaalutud asi või mitte – avalikkuse jaoks oli see nagu välk selgest taevast.

Võiks arutleda, miks Mart Helme seda tegi või mis temast edasi saab. Presidendikandidaat? Vaevalt. Riigikogu esimees? Vähe tõenäoline. Loobub ta sama ootamatult ka ministritoolist? Võimalik. Aga huvitavam kui see, mis saab Mart Helmest, on see, mis saab EKREst.

Kas EKRE erakonnana võidab või kaotab? On ju Mart Helme see, kes tegi EKREst EKRE, ta on peaaegu nagu Edgar Savisaar, kelleta Keskerakond kaotas suure hulga valijaid, erakond nõrgenes. Kas EKREga juhtub sama? Tartu ülikooli politoloog Martin Mölder märkis, et EKRE nõrgad kohad on madal toetus naiste, noorte ja haritlaste seas. Kui EKRE tahaks saada järgmiseks peaministriparteiks, siis tuleks võita just nende südamed. Kas Martin Helmel see õnnestuks? Vaevalt. Ta on küll noorem, siledam ja kavalam kui isa, aga mitte diplomaatilisem. Väljaütlemised nagu „kui on must, näita ust” ei meeldi haritlastele, veel vähem meeldivad need noortele. Seisukoht, nagu muudaks Estonia juhi Aivar Mäe sugemine ajakirjanduses naeruväärseks ja isegi kuritegelikuks kõik meheliku, ei meeldi jälle naistele. Kui Martin Helme üleöö oma seisukohti muudaks, kaotaks ta aga kõik kõva käe ihalejad.

Teine, mis võiks juhtuda – EKRE nõrgeneb ja kaotab valijaid, eelkõige maal, sest noorest Helmest pole külakõrtsides kõnelejat, tema on linnamees, maarahvas ei võta selliseid tõsiselt. Samas – ega Mart Helme ju kuskile kao. Tema võib ikka mööda külasid sõita ja rahvaga rääkida. Ja kui siis noor ongi midagi untsu ajanud, võib ta lubada, et kutsub poisi korrale.

Ka pärast juhi vahetust jääb EKRE ühe perekonna parteiks. Kuni see on nii, ei muutu seal midagi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mnjaa
3 aastat tagasi

Huvitav, kust pärineb veendumus, et EKRE valijate seas on vähe noori, naisi ja harituid?!? Minu tutvuskonnas on valdav enamus EKRE valijad just noored (alla 30 aastased), kõrgharidusega ja ka naisterahvad.
Aga mis perekonnaparteisse puutub, siis meenub Siim ja Kaja Kallase Reformierakond…

Nimi (vabatahtlik)
3 aastat tagasi

Mõned meelevaldsed üldistused :noortele, naistele ja haritutele ei meeldi – selles reeglis on siiski päris palju erandeid. Toimetus on maha maganud ka erakonna kitsalt maa-orientasioonilt laiemapõhjalisele poliittehnoloogiale ülemineku. Meenutame maasikatöösturite juhtumit. Kui arvestada, et peaministri erakonnal on vaja tegelikult vaid kusagil 15% rahva toetust, siis, kui need toetajad on ustavad ja kindlalt valima lähevad? Ekret iseloomustabki see, et nende toetajad pole leiget sorti. Kujutame hetkeks, et Ekret ei oleks ja võim kuuluks neile”kellele pole alternatiivi”. Kellest/millest kirjutaksite kallid kolmanda võimu esindajad? Tasakaalus riigieelarvest (olukorras kus hinnad juba ammu kujunevad tasakaalutu pinnalt)?Edusammudest lgbd rindel, rassismi likvideerimisest meite maal(kus isegi ainus must… Loe rohkem »

nojah, aga
3 aastat tagasi

populism tähendabki ju oma rahva soovidega arvestamist. Populus ehk rahvas. Teie kommentaarist jääb mulje, nagu rahva esiletoomine oleks vale ja halb tegu.

Nimi (vabatahtlik)
3 aastat tagasi
Reply to  nojah, aga

Rahva esiletoomine pole muidugi halb, aga küsimus taandub sellele, kas lahendusi pakkuda on? Tegelikult populism oli ju ka see kansellidi, poliitkorrektse häma jms periood. Nende asendusjuttude taha püüti varjata oma küündimatust maailmas arenevate patiseisude lahendamiseks. See sillutas tee uuele…kas populism või mitte selgub siis kui saab selgeks, kas on eksistentsiaalsetele probleemidele (nüüdseks juba umbsõlmesid meenutavatele) lahendusi pakkuda. Või oli lihtsalt eelmise eliidi uue ja sisult samasugusega(lihtsalt teise retoorikaga) välja vahetamise projektiga tegemist.

nojah, aga
3 aastat tagasi

kardinaalselt ei muuda mitte ükski partei mitte kui midagi, ei saa muuta lihtsalt, kuna võimu juures ei olda üksi. Nii et igasugused paanitsejad, et EKRE kõik pea peale keerab ja kõik saame surma ja vabadus võetakse ära on täiesti üle dramatiseeritud või tahtlikult tekitatud hüsteeria, millega päris paljud ullikesed kaasa lähevad. Käib lihtsalt parteide vahel pidev võimuvõitlus, kuid näiteks lihtsa maainimese jaoks ei muutu suurt midagi ju. See läbi aegade nii olnud ja arvatavasti jääb olemagi.

polknm
3 aastat tagasi

Loe minu tunnistust Minu nimi on Jack ALEX. Ma käisin veebis ja sattusin JOSE Luisi laenu väljaandesse, kus öeldakse, et laenufirma annab elanikkonnale laenu väga madala intressimääraga. Niisiis, võtsin ettevõttega ühendust tema e-posti teel: (joseluisloans@gmail.com) mida taotlesin 25 000 euro suuruseks laenuks kaheks aastaks. Ettevõte vastas mulle ja saatis mulle kõik tema ettevõtte tingimused, mida ma olin lugenud, ja nõustusin nendega, et nad ei maksa mingit tasu. Pärast oma laenutaotluse kinnitamist sain oma pangast teatise, et minu pangakontole kantud 25 000 euroga lõpetasin laenu tagasimaksmise 18. detsembril enne koroonapuhangu algust. Tahaksin kasutada võimalust ja saata sõnum kõigile, kes otsivad Internetist… Loe rohkem »

nojah, aga
3 aastat tagasi

artiklis on sellised lahedad sõnad nagu “rabas avalikkust” ja “nagu välk selgest taevast”. Ma ei saa aru, mis välk, mis rabandused ja ootamatud asjad. Juhtus midagi või?

juss
3 aastat tagasi

Võim jääb ju perekonda, mida siin arutada?

LE marksistid
3 aastat tagasi

jälle oma “tuntud headuses” vahtu kloppimas.