Rea Raus jõudis järjega Keskerakonda 

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Rea Raus. Foto: Urmas Lauri
Rea Raus. Foto: Urmas Lauri

Keskerakonnaga liitus kasvatusteadlane ja jätkusuutliku arengu asjatundja Rea Raus, kes soovib anda oma panuse Euroopa Liidu roheleppe rakendamisse ning kestlikku arengut toetava poliitika väljatöötamisse. See on viies kord, kui Raus mõne erakonnaga liitunud on.

„Elame praegu murrangulisel ajal – võtmeküsimus on, kuidas samaaegselt taastada ja hoida loodust, arendada majandust ning parandada elukvaliteeti,” ütles Tampere ülikooli kasvatusteaduste doktor Raus.

Läänemaa ühisgümnaasiumis, Haapsalu kutsehariduskeskuses, Tallinna ülikooli Haapsalu kolledžis ning Statera jätkusuutliku arengu uurimis- ja praktikakeskuses töötav Raus on seisukohal, et varasemast enam vajab lahtimõtestamist toidujulgeolek. „Eriolukorra ajal tõusis see teema teravalt päevakorda ja Keskerakonnal kui Eesti poliitika suurimal jõul on suur võimalus selles valdkonnas nii Euroopa Liidu kui ka kohalikul tasandil otsustavaid samme astuda,” rääkis Raus.

Haapsalus elav Raus kinnitab, et kandideerib ka 2021. aasta kohalike omavalitsuste valimistel. „Lisaks kestliku arengu teemadele seisan väikeettevõtluse, eelkõige maapiirkonnas tegutsevate ettevõtete toetamise eest. Pooldan maksuerisuste kehtestamist,” lisas Raus, kes soovib käima lükata Keskerakonna Roheliste kogu tegevuse.

Keskerakonna juhatuse liige Jaak Aab ütles, et Raus tõstab erakonna võimekust keskkonnateemade ja rohemajanduse valdkonnas. „Metsamajandus, roheenergia ja ökoloogiline jalajälg – need on vaid mõned märksõnad, kus ootame Rea Rausilt sisendit,” lausus riigihalduse minister Aab.

Rea Raus on kaks korda olnud sotsiaaldemokraatliku erakonna liige (2004-2009 ja 2011-2017), ta on kuulunud ka praeguseks tegevuse lõpetanud erakonda Ühendus Vabariigi Eest – Res Publica (2002-2005) ja olnud 2017. aastal ka Eestimaa Roheliste liige.

Raus on Keskerakonnale lähenenud juba paari viimase aasta jooksul. Mullustel riigikogu valimistel kandideeris toona parteitu Raus 5. valimisringkonnas (Hiiu-, Lääne- ja Saaremaa) Keskerakonna nimekirjas. Tema poolt hääletas 303 valijat – 5 hiidlast, 143 läänlast ja 38 saarlast, kaks häält sai Raus välismaalt ning 115 valijat andis talle oma hääle elektrooniliselt. Valimiskampaaniale kulutas Raus 2000 eurot.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
16 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Taat
4 aastat tagasi

Toidujulgeolek põhiteema: kas kõik majadevahelised ja muud rohealad juurvilja alla? Kuidas loodusliku mitmekesisusega jääb?

juss
4 aastat tagasi

Ja ongi olemas inimene, kes kaks korda on olnud sots! Kaks korda!

Jaana
4 aastat tagasi
Reply to  juss

Kaks kolmandata ei jää.

Nimi (vabatahtlik)
4 aastat tagasi

Keskerakonna võimekus on imetlusväärne – hõlvab põlevkivitööstuse arendamist, rohemajanduse eelisarendamist, riigireformi, süvariigistumist, riigikeelsele haridusele üleminekut, rahvusgruppide emakeelse hariduse edendamist, ausamale erakondade rahastamise kontrollimise süsteemile üleminekut, kasulikumale erakondade rahastamise kontrollimisele üleminekut, metsade lage(laga)raie piiramist, RMK -st rahavoogude kasvatamist jne jne.
Valime kõik neid ja kõik edeneb…

väike valija
4 aastat tagasi

Ja milline see maailmavaade siis tegelikult on, kui pidevalt muutub. Kauaks praegune? Mina kindlasti ei vali põhimõtteta inimesi. Äkki toimub see alaline vahetus hoopis mingist kasust?

linkat-lonkat
4 aastat tagasi
Reply to  väike valija

Käitumismuster – tuleb olla õigel ajal õiges kohas! Nii saad pudrumäele ligi, muidu mitte.

Erx
4 aastat tagasi

Appikene! Mulle tuli meelde, et 2003. aastal Respublica Riigikogu valmiskampaania ajal oli Rea väga aktiivne selle erakonna liige. Aga ma ei teadnud, et vahepeal Rohelistes ka oli. Miks ta siis edasi ei ole rohelistes kui nii kangesti euroopa rohelepet pooldab. Ei saa aru inimestest.

Neiu x
4 aastat tagasi
Reply to  Erx

No vot,kes saaksi,uus rekord,5 korda,,,,,on alles kesk ka,kes kõiki vasta võtab!

Seda et
4 aastat tagasi

Nimekirjas on olnud sots, valimistel hüpanud erinevate erakondade vahel, tõeline rindekaaslane. 2013 kesk, 2017 valimisliit Meie inimesed, 2019 kesk. Kus midagi helendab sinna hüpatakse, need on siis vaated,mida me valime?

juks
4 aastat tagasi

No nii kiire maailmavaate muutus ja poliitkarjeristi sümtomid viitavad ikka meditsiinilistele probleemidele. Aga noh Karilaid ju hindab sellisedi võtluskaasalaseid.

rita
4 aastat tagasi

Respublica, Isamaa IRL, Sotsid, Rohelised, Keskerakond. – no sellest nimekirjast on Reform ja EKRE veel puudu siis oleks täis pakett. milline poliitiline karjäär. ja põhjatu perspektiiv selle harukordse teadlase poolt.

väikehaapsallane
4 aastat tagasi
Reply to  rita

Aga äkki inimesel on selge visioon, millist Eestit ta tahab, kuid kõik eelnenud parteid, kes teoreetiliselt pidanuks toda visiooni toetama, on eri põhjustel alt ära hüpanud või ise põhja läinud? Vastuolusid leiab igast parteist. Nt. EKRE on ainus, kes pooldab pärismaalastele nende põliskodus peremeheõiguste säilitamist aga metsa suhtuvad nad nagu puupõldu, mitte elukooslusse. Teisalt päästaks ainuüksi Rail Balticu pidurdamine EKRE poolt rohkem loodust kui raudteed läbisuruv Keskerakond kogu oma tegevusega kokku. Päris parteiväliselt näib olevat raske midagi muuta, ehkki mu teada on Rea Raus sedagi aktiivselt proovinud.

guru
4 aastat tagasi

ilmselt on jah viga ikka erakondades, õnneks neid jagub, ka väljaspool parlamenti. lisaks on veel hulk spirituaalseid seltsinguid ja muud vahvat, seega seiklushimulisel juba igav ei hakka

Tiit
4 aastat tagasi
Reply to  guru

Sihukeste ümberkargajate kohta ütles venelane vanasti ,, ne rõba, ne mjaso”
Kas ta ise ikka teab, mida tahab.

Valija
3 aastat tagasi
Reply to  Tiit

Kahju, et kõigis erakondades üheaegselt olla ei saa. Vat see oleks eriti kasulik.

jõuabjõuab
4 aastat tagasi
Reply to  rita

ega ta lahkunu pole, puuduolevad erakonnad tulevad kindlasti, tulevikus. Kui siis peaks midagi saadaval olema.