Kohus lõpetas Läänemaal auto peatamiseks relva kasutanud politseiniku kriminaalmenetluse

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kaader politseiauto politseiauto pardakaamera videost. Foto PPA

Pärnu maakohus lõpetas kriminaalmenetluse politseiniku suhtes, kes kasutas mullu sügisel Läänemaal auto peatamiseks teenistusrelva.

Mullu 19. septembri õhtul ajas politseipatrull 40 minutit mööda maakonna teid taga Audit, mille juht eiras Haapsalus politseinike peatumismärguannet.

Ohtliku sõidustiiliga ja juhtimisõiguseta Audi A4 sõitis politseinike eest ära, ületas lubatud kiirust ja kaotas vahepeal ristmikul sõiduki üle kontrolli, rammides politseiautot Škoda. Audi peatus lõpuks Nõva lähistel.

Audi sundpeatamiseks kasutas politseinik relva, tehes kokku 15 lasku. Neist kahel korral jättis politseinik arvestamata rakendatud meetme proportsionaalsuse – nimelt tulistas ta ühe lasu tagumisse kõrvalistuja küljeklaasi ja teise sõiduki tagaklaasi.

Sõiduki peatamiseks tulirelva kasutamisel on sobiv ja eesmärgipärane üksnes sõiduki rehvidesse tulistamine. Seega oli sõiduki sundpeatamisel selle akendesse tulistamine ebaseaduslik, sest rakendatav sund oli saavutatava eesmärgi suhtes ebaproportsionaalne.

Kohus leidis, et politseinik on toime pannud kuriteo – võimuliialduse ja see tegu on väärt ühiskondlikku hukkamõistu.

Samas jõudis kohus järeldusele, et süütegu oli toime pandud rikkumisele reageerimisel, politseinik on tegu puhtsüdamlikult kahetsenud, oma käitumisest järeldused teinud ja selgitanud, et tema eesmärk polnud toime panna võimuliialdust, mistõttu kohtu hinnangul ei ole politseiniku süü suur. Kohus tuvastas, et ametnikule antud kaalutlusõiguse kuritarvitamine ei ole politseiniku ametialasele käitumisele iseloomulik.

Ka kannatanu on ülekuulamisel märkinud, et ei soovi politseiniku karistamist, kuna politseinik täitis oma tööülesandeid. „Mina olin liiklushuligaan, kes tuli peatada ja tema nägi selleks vaeva,“ on kannatanu seisukoht ja põhjus, miks ta ei ole esitanud tsiviilhagi.

Kokkuvõtvalt asus kohus seisukohale, et politseiniku karistamine ei ole vajalik ega otstarbekas ning tema õiguskuulekale käitumisele suunamine on võimalik saavutada ka muude vahenditega kui avaliku karistamisega.

Eelkirjeldatu näitas, et kriminaalmenetluse jätkamiseks puudub avalik menetlushuvi ja seega esinevad seaduses sätestatud alused kriminaalmenetluse lõpetamiseks. Karistusõiguslik eesmärk on võimalik saavutada pannes politseinikule sanktsioneerivad kohustused – maksta riigituludesse 1000 eurot ja kriminaalmenetluse kuluna tasuda 420 eurot. Kohustuse täitmise tähtajaks määras kohus 1. juuli 2020. Kohustuste täitmata jätmise korral uuendab kohus prokuratuuri taotlusel kriminaalmenetlust.

Kohtuotsus on jõustunud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
oijah
3 aastat tagasi

idiootide riik

ebanormaalne
3 aastat tagasi

mis seadused meil siis.. see 1400 eurot peaks olema minimaalne preemia Politseinikule suure tähega selle eest et julges kasutada karmimaid võimalikke meetmeid ohtliku huligaani peatamiseks

Meil
3 aastat tagasi

Pole enam surmanuhtlust, aga suvaline ment võib su liikluskuriteo eest juhuslikult maha lasta, tore küll

Vaim
3 aastat tagasi
Reply to  Meil

Ega pättidele pole poltseinikud kunagi meeldinud.Aga see on vist ainult Eestis võimalik,et oma tööd hästi teinud inimene kohtu alla läheb. Masendav ! 😕

võimekust
3 aastat tagasi
Reply to  Meil

Kas tundub nii, et “ment” võib suvaliselt inimese maha lasta? See on väärarusaam ja õpi uuesti.

Tavaliselt
3 aastat tagasi
Reply to  võimekust

On selline tegevus kaasa toonud väga ohtlikud olukorrad mõlemale osalisele

ahh
3 aastat tagasi
Reply to  Meil

juhuslikult? tekitab liiklusohtlikke olukordi ja rammib politseiautot on sul juhuslik liiklusrikkuja? keegi ei tule sind punase tule eiramise eest maha laskma kui sa peatud ka, siin oli püstol täiesti õigustatud ja pigem saagu see huligaan kuul silmaauku kui süütu hukkub liikluses selliste tõttu

oijah
3 aastat tagasi
Reply to  Meil

täielik puupea. Aa miks sa kuritegu siis sooritad? Ole korralik inimene, keegi ei puutu sind ja veel vähem maha laseb. Täielik

Parabellum
3 aastat tagasi

Normaalses riigis poleks võimalik,et ringi rallivat pätti peatada püüdnud politseinik läheb kohtu alla. Uskumatu !! Politseinik oleks pidanud hoopis preemiat saama.Ma imestan,et mõni veel patrullis töötab!Kas tõesti peab ootama,et tüüp kellegi surnuks sõidab? Aga üldiselt muidugi pääses politseinik Haapsalu kohtupraktikat arvestades kergelt.Meil oleks vist ta kinni läinud ja load oleks kiiruse ületamise eest ka ära võetud.

Siiboja
3 aastat tagasi
Reply to  Parabellum

Aga Luki Kaidu on ju ordenit väärt , rsk

Siiboja
3 aastat tagasi
Reply to  Parabellum

Ja kui sebral alla aeti inimene , sai keegi karistada v , ja mootoratast taga ajades otsa sõideti mis ss oli ah , ja kui hulluks läinud inimene maha lasti , nuga käes ja JOBU akadeemiast tulnud TROPP KUULID LENDU LASKIS ………WTF