28

Eriolukord: mis on lubatud, mis keelatud?

Homsest on suletud ka kaubanduskeskused. Arvo Tarmula

Täna õhtul täitub kaks nädalat Eestis eriolukorra kehtestamisest. Selle ajaga on kõigi tavapärane elu justkui peapeale pööratud ning uusi piiranguid lisandub pea iga päev.

Eilsest ei tohi avalikes kohtades, seejuures mängu- ja spordiväljakutel, randadel, promenaadidel ning tervise- ja matkaradadel, aga ka siseruumides olla teistele inimestele lähemal kui kaks meetrit. Avalikus kohas võib koos olla kuni kaks inimest, piirang ei kehti perekondadele.

Kuigi valitsus otseselt ei keela mänguväljakutel mängimist, on nii Haapsalu linn kui ka Lääne-Nigula vald mänguväljakutele pannud hoiatavad sildid ning ei soovita mänguväljakutel mängida.

Homsest on suletud kaubanduskeskused. Keskustes võivad avatud olla vaid toidupoed ja apteegid.  Piirang ei kehti ka telekommunikatsiooni ettevõtetele, kuid nii Elisa kui ka Tele2 on juba mõne aja eest teatanud, et sulgevad oma esindused. Avatud on vaid Telia esindus. Seegi on Haapsalus lahti tavapärasest lühemalt – tööpäeviti 12-17 ja laupäeviti 12-15.

Apteekides ei saa inimesed ise saalist ravimit valida, vaid peavad seda apteekrilt küsima. Samuti saab reteptiravimeid osta kuni kahe kuu jagu ning käsimüügiravimeid ei müüda üle kahe karbi.

Samuti ei tohi homsest pärast kella 22 avatud olla ükski söögikoht ega baar. Hiljem võib süüa vaid kaasa müüa. Ka kaubanduskeskuste söögikohad võivad toitu vaid kaasa müüa. Enamik Haapsalu söögikohti on oma uksed koroonaviiruse tõttu juba sulgenud või on plaanipäraselt vähem kui 22 avatud. Haapsalu söögikohtadest on lahti Müüriääre pagar, Wiigi kohvik, Teele pagar, Pizza Grande ning nädalalõppudel ka Hermani bistroo ja baar.

Kõik meelelahutuskohad, näiteks keegli ja piljardikohad, peavad samuti homsest uksed sulgema. Juba varem on suletud kõik kultuuriasutused, ära on jäänud teatrietendused, kontserdid, kino. Haapsalus on uksed sulgenud ka raamatukogu, Lääne-Nigula vallas on raamatukogu lahti.

Teist nädalat on kinni kõik koolid ning õpilased õpivad kodudes e-õppes. Seetõttu jäävad tänavu ära tasemetööd ning põhikooli ja gümnaasiumi eksamid lükkuvad edasi. Millal eksamid toimuvad, ei ole veel teada.

Samuti on Haapsalus avatud ühes lasteaias üks valverühm, sest lapsi käib lasteaedades vähe.

Kinni on ka spordiklubid ja spaad. Sarnaselt koolidele on ka erinevad spordivõistlused kolinud veebi, kus inimesed postitavad videosid, kuidas trenni teha või võistlevad üksteisega soorituse andmeid vahetades.

Saartele pääsevad vaid saareelanikud. Vähenenud on ka liiniühendus teiste linnadega.  Kui varem sõitsid bussid Haapsalust Tallinnasse umbes tunni taktis, siis nüüd iga kahe tunni järel.

Eriolukord kestab praeguse seisuga 1. maini. Kõigil inimestel soovitatakse kodus püsida.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
16TLH05591 www.yandex.ru
16TLH05591 www.yandex.ru
Taavi
Taavi

Kas autos ei tohi ka üle kahe inimese viibida??

Kodanik
Kodanik

Ja see 2+2 reegel on ajuvaba. Täna lähen ühe sõbrantsiga välja, homme juba teisega jne.

Agu
Agu

Te ei saa absoluutselt ikka aru mis toimub. Mõtlete kuidas reeglitest ümber saaks hiilida? Tõesti mõelge ennem läbi ja püüdke aru saada ning siis alles kommenteerige

tark nii ei tee
tark nii ei tee

Mine, kui väga pead. Reegel kehtib ikkagi. Ajuvaba pole siin midagi, pigem eirajate ajupuudus.

Nimi pole kohustuslik
Nimi pole kohustuslik

Osad autokoolid teevad oma sõite aga rõõmsalt edasi Haapsalus. Ja ei ole ka see eriti ohutu, et endiselt mõni korteri omanik rendib paariks päevaks seda välja kuskilt teisest eesti otsast tulevale turistile, kes soovib Haapsalut külastada. Meil ju koroonat veel pole. Ja kes kontrollib, et korteri omanik kõik pinnad ära desinfitseerib ja võtmed kontaktivabalt kätte annab.

Instruktor
Instruktor

Pärnu Aide autokool teeb jah usinalt õppesõitu Haapsalus.

Kodanik
Kodanik

Miks on vaja et kõik poed oleks 7 päeva nädalas avatud? Nädalavahetustel võiks ainult ehituspoed ja toidupood olla lahti.

kodanik 66
kodanik 66

sa mine Helme nõunikuks. häid ideid tundub sul jaguvat

Olli
Olli

Loogika tipp. Kas te ei arva, et siis on suur inimeste hulk korraga poes, kui need nii vähe aega lahti on? Praegusel ajal üritatakse just vähendada inimeste kogunemisi. Eriolukorraga on tegu, sest hästinakkav koroona viirus on levimas. Vaadake uudiseid!

Kodanik
Kodanik

Ma ei räägi praegu eriolukorrast. Vaid sellest et kui see soodoma komorra läbi saab siis võiks pühapäeviti kõik riidepoed kinni olla. Raha nälg on poodnikel nii suur? Kui postkontor on nädalavahetusel kinni, siis võiks mõni teine pood ka malli võtta. Kui riigipühal on lasteaed kinni, siis ka Rannarootsi keskuses olevad poed võiks kinni olla (välja arvatud Selver ja mõni apteek)
Kas mitte 90-nendatel polnud nii et pühapäev oli ainult toidupood lahti.

hmm
hmm

See “soodoma komorra” ei saa läbi. Viirus on tulnud, et jääda. Kuhu ta teie arust kaob? Kas gripp on maailmast kadunud või? Vähk? Tuberkoloos? Ilusad roosad unistused, et läbi saab, püsige kodus palun, siis on väiksem levimise võimalus.

Agu
Agu

Aga miks on õigus toidupoel kasumit teenida ja teistel ei ole? Kas see ei tundu olevat ebaõiglane konkurents, kui ühel lubatakse leiba teenida ja teisel mitte. Me ei ela õnneks dikataatori riigis, vaid ikka vaba turumajanduse seaduste järgi, kus kõik võivad vabatahtlikult tulu teenida niipalju kui tahavad.

Anneli
Anneli

Artiklis ei avaldu, kuid töötab ka Laterna baar.

Tttt
Tttt

Vitamiine ja kreeme osta palju tahad!!!!

Issver
Issver

Kottkodanik, ära vähemalt kõigile näita kui topski sa oled. Sul pole kohale jõudnud et on eriolukord ja peame kõik tegutsema teisi ja ka ennast säästvalt.
Ole terve!

Kodanik
Kodanik

Need kes kortereid lühiajaliselt välja rendivad ei säästa kedagi. Terve linna rahva tervise seavad ohtu.

Kodanik
Kodanik

Inimene käib mitmest apteegist siis läbi kui üle kahe karbi ei saa ju. Ja saadab kellegi teise järgmisse apteeki.

mari
mari

Hakkad tablettidest toituma?

Oijah
Oijah

Kohe peab petma hakkama? Esimene mõte. Need piirangud on meie kõigi heaks tehtud ju, mitte meile pasa keeramiseks.

Hmm
Hmm

Aga miks peaks näiteks inimesel olema vaja 4 karpi paratsetamoli, 4 pudelit köharohtu ja 4 pudelit nt vitamiine? 2-2-2 peaks ju olema piisav. Enamasti ostetakse neid suisa 1 kaupa

juss
juss

Inimene on kõige rumalam loom loomariigis!

Kodanik
Kodanik

Ei mõelnud valuvaigisteid jne. vaid vitamiine, kreeme jne.
Milleks üldse köhasiirupit osta? Ma ei anna juba mitu aastat lapsele seda. Auru tuleb teha, mitte laps rohtusid täis toppida. Asi mis on looduslik ei tähenda, et ta allergiat ei või tekitada.

tee nii, teised naa
tee nii, teised naa

Ära nii julgelt ka teiste laste ja teiste haiguste kohta sõna võta. Kui ainult aurust piisab, pole võibolla sedagi vaja, polegi tõsine haigus. Möödub iseenesest.. Haigusi ja talumisi on erinevaid.

Kodanik
Kodanik

Iga inimese oma asi palju ta vitamiine varub. Varugu või terve aasta kogus.

Oijah
Oijah

Mitte kuidagi ei taha te aru saada, et on eriolukord välja kuulutatud. See pole igavene. Kannatate ära kahe purgi vitamiinidega kuu aega. Nagu vitamiinid ja kreemid seatakse tähtsuse jäjekorras epideemiast kõrgemale kohale. Et misasja nagu?

wpDiscuz