Koroonaviirus on diagnoositud 306 inimesel, uusi nakatunuid on 23

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

21. märtsi hommikuks oli Eestis koroonaviirus diagnoositud 306 inimesel, kellest 50 on vanuses 60 või enam aastat, teatas terviseamet.

Läänemaal on terviseameti andmetel jätkuvalt kaks kinnitatud nakatumisjuhtumit.

Ööpäevaga tehti 308 testi, millest 23 osutus positiivseks. 31. jaanuarist on Eestis tehtud 2812 testi.

Enamikul koroonaviirusega patsientidel on kerged sümptomid, haiglaravil on 15 inimest. Praegu keegi koroonaviiruse tõttu intensiivravi ei vaja. Eesti andmeid kuvava koroonakaardi leiab siit.  (Internet Explorerit kasutades ei ole leht korrektselt kuvatud).

Test tehakse ennekõike haigustunnustega ja meditsiinilise näidustusega inimesi, sealhulgas eakaid ja krooniliste haigustega inimesi. Testimise vajalikkuse otsustab perearst, kes suunab patsiendi proovivõtmisele. Perearstidele on antud juhised, kuid lõplik otsus on alati perearsti arstlik otsus, mille ta teeb tundes oma nimistu patsiente, võttes arvesse patsiendi sümptomeid, üldist tervislikku seisundit ja kõiki kaasnevaid haiguseid.

Juhuvalimi alusel testitakse lisaks haigussümptomiteta tervishoiutöötajaid ja hoolekandeasutuste töötajaid, et hoida ära viiruse levik tervishoiu- ja hooldekandeasutustesse ning politsei, päästeameti ning teisi COVID-19 leviku tõkestamisega seotud inimesi, kes oma töö tõttu võivad olla ohuks riskirühmadele.

Häirekeskuse ja kiirabi ülekoormatuse tõttu võib kiirabil teenindada abivajajaid nüüd ka kaheliikmelistes brigaadides. See annab võimaluse säästa kurnatusest häirekeskuse ja kiirabi töötajaid, kelle koormus viimasel ajal oluliselt suurenenud.

Terviseamet, sotsiaalministeerium ning riik tervikuna töötab selle nimel, et tarnida Eestisse rohkem isikukaitsevahendeid. Eesti osaleb Euroopa Komisjoni ühishankes, kus soetatakse hingamiskaitsevahendeid, kindaid, kaitserõivaid ja –prille. Euroopa Komisjoni ajakava kohaselt võib hange nihkuda maikuusse.
Lisaks on terviseamet sõlminud kaks lepingut, millest ühega telliti märtsi alguses 50 000 FFP3 respiraatorit, neile lisaks veel 85 000 FFP3 respiraatorit. Pooleaastane raamleping võimaldab tellida neid maske 260 000.

Märtsi lõpuks peaks meieni jõudma 200 000 kolmekihilist kirurgilist maski, kuid peame arvestama, et tarneaeg pikeneb. Ka käivad läbirääkimised FFP2 tarnijatega ning teeme kõik, et need jõuaksid lähinädalatel Eestisse. Terviseamet saab isikukaitsevahendeid peamiselt läbi Eesti tarnijate ning Hiina tootjatelt. Paraku peame aga arvestama sellega, et praeguses olukorras on logistikaettevõtetel erinevaid tõrkeid ning tellimuste tarneajad võivad viibida.

Sümptomite (köha, palavik) avaldumisel tuleb helistada perearstile või perearsti nõuandeliinile 1220, kust antakse käitumisjuhised. Koroonaviirusega seotud küsimustele on ööpäevaringselt avatud tasuta häirekeskuse infotelefon 1247. Haiglates ja hooldekodudes on alates eilsest telefoniteel võimalik vestelda hingehoidjaga.

Hingamisraskuse või õhupuuduse korral tuleb helistada hädaabinumbrile 112.

Testi vajalikkust hindab arst ning seda tehakse tervislikel näidustusel. Kui inimene haigestub, siis peaks ta igal juhul püsima kodus ja võimalusel teavitama haigestumisest inimesi, kellega ta on olnud viimastel päevadel lähikontaktis. Kergete sümptomitega, nagu köha, väike palavik, tuleb püsida kodus ja vajadusel leevendada sümptomeid soovitatavalt käsimüügiravimitega.

Lisainfot leiab terviseameti temaatiliselt kodulehelt www.terviseamet.ee/uuskoroonaviirus ja terviseameti Facebookist. Eriolukorda puudutavatele küsimustele leiab vastused valitsuse kodulehelt www.valitsus.ee/et/eriolukord#KKK.

2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Valdo
2 aastat tagasi

Lugupetud inimesed, säilitage kaine mõistus. Minu meelest viirusest hullem on elada kogu elu hirmus, et äkki on kaaslinnlasel haigus küljes. Me kõik teame, et maine elu lõppeb alati surmaga. Läheksime ju hulluks kui me iga päev mõtleme sellele. Alles hiljuti oli minul au vestelda ühe eaka naisega, kes avaldas oma arvamust, et antud viirusega on Jumal ulatanud abikäe inimkonnale vähendada rahvastikku maal. Paljud teist on käinud vanadekodus ja näinud neid vanu inimesi,kes ootavad surma kui õnnistegijat.
Minu soovitus Teile kallid linnlased, nautige värsket lund, mis täna maha sadas.
Päikest Teile!

teletohter
2 aastat tagasi

Nädalavahetusel perearstid puhkavad, seega on järgmise nädala keskpaigas oodata suuremat tõusu.
Kas nädalavahetusel ei võiks tegutseda vabatahtlikud teleperetohtrid?