Juhtkiri: usalduse aeg

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.


Saabunud on aeg, kus Eesti rahvas vajab kõige enam teadmist, et hõimlasi võib usaldada. Võib usaldada selles, et kõik käituvad vastutustundlikult olukorras, kus nüüdseks kogu maailma halvav koroonaviirus on hoo sisse saanud ka Eestis.



Eriolukorra välja kuulutanud valitsus, omavalitsused ja inimesi teenindavad ettevõtted võivad kehtestada keelde, kuid neist on vähe kasu, kui sõber, naabrimees või kolleeg neile sülitab. Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus ütles, et loodab väga Läänemaa inimeste kohusetundele ja pragmaatilisele meelele, aga ka naabrivalvele.

Haapsalu ja Läänemaa on piisavalt väikesed selleks, et näiteks kellegi salamisi tehtud välismaine puhkusereis saladuseks ei jääks.



Välisreisid on üks suuremaid murekohti – eks ikka tekib inimestel kiusatus varem plaanitud reisil ära käia, seda enam, kui juba piletidki ostetud. Reisihimulisi kutsuks ehk korrale häiriv võimalus, et sihtkohariik oma piirid üleöö kinni paneb.

Veel mõni päev tagasi ei uskunud paljud, et koroonaviirus Eestis kulutulena levima hakkab.

Viimase paari päevaga on aga nakatunute arv hüppeliselt tõusnud. Üks põhjus võib olla see, et analüüse võtvaid laboreid on nüüd rohkem kui üks ja nii leitakse ka rohkem haigestunuid. Viiruse külge saanuid on ilmselt aga rohkem ja lähipäevil võib oodata veelgi suuremat haigestunute arvu. See omakorda suurendab võimalust nakatuda ja nakatada oma pereliikmeid – elukaaslast, lapsi, vanemaid ja vanavanemaid –, aga ka sõpru ja kolleege.

On aeg oma egoistlikud soovid kõrvale lükata ja kraamida hingesopist välja see eestlane, kes lubas ärkamisajal kartulikoori süüa, kui vaid Eesti vabaks saaks.

Me ei saa küll kokku koguneda, et seda õlg õla kõrval ja käest kinni hoides kinnitada, aga nüüd on meil internet, mis ühendab palju suuremat hulka inimesi, kui toona lauluväljakule mahtus. Ärme siis vea üksteist alt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments