Haapsalu vapimärgi saavad Jõgisoo ja Soomre

Ago Soomre.

Haapsalu volikogu otsustas , et Haapsalu vapimärke antakse tänavu välja kaks ning need saavad Puise Nina talu perenaine Leili Jõgisoo ja Haapsalu uksetehase juht Ago Soomre.

Linnavalitsus oli volikogule esitanud kolm vapimärgi kandidaati, lisaks Jõgisoole ja Soomrele ka elektrifirma A&T juhi ja pikima staažiga linnavoliniku Kalju Aigro.

Volikogu juhatus aga otsustas, et vapimärke antakse välja kaks. Haapsalu volikogu esimees Jaanus Karilaid põhjendas ettepanekut sellega, et nii oleks vapimärgil suurem väärtus. „Volikogu juhatus tegi sellise ettepaneku. Täna oleks võinud volikogu teha ka ettepaneku anda vapimärk kõigile, aga sellist ettepanekut keegi ei teinud,” ütles Karilaid.

Volikogu liikmed hääletasid kahe meeldivama kandidaadi poolt. Hääletusel sai Jõgisoo 22 häält, Soomre 16 häält ja Aigro 10 häält.

Tänavustest vapimärgi saajatest tegeleb Jõgisoo lisaks turismitalule ka rannarahva kultuuripärandi hoidmise ja tutvustamisega ning kogukonnaelu edendamisega.

Soomre on eelkõige tuntud Haapsalu uksetehase asutaja ja juhina. Uksetehas pakub tööd paarisajale inimestele ja on üks suurematest tööandjatest Haapsalus. Vähem on teada, et Soomre oli Uuemõisa lasteaia-algkooli asutaja. Soomre oli aastatel 1993–2002 Ridala volikogu liige ning on osanik ka Haapsalu Kuurordis, mis majandab Laine spaad.

Vapimärgi kandidaate said esitada kõik soovijad. Tähtajaks laekuski linnavalitsusele üks ettepanek, millega vapimärgi kandidaadiks esitati Aigro. Linnavalitsus lisas omalt poolt nii Soomre kui ka Jõgisoo kanditatuuri. Karilaid ütles, et tegelikult on Haapsalus ligi 30 inimest, kellele võiks vapimärgi anda.

Mullu sai vapimärgi endine linnapea ja praegune Haapsalu kutsehariduskeskuse juht Ingrid Danilov. Ka toona esitas linnavalitsus volikogule kinnitamiseks kolm kandidaati, kuid volikogu otsustas Mati Seppi ettepanekul, et märke võiks välja anda vaid ühe. Ka Seppi põhjendas toona ühte vapimärgi saajat sellega, et see oleks väärtuslikum.

Haapsalu linna vapimärgid antakse üle linnapea Urmas Suklese ja volikogu esimehe Jaanus Karilaiu vastuvõtul 22. veebruaril kultuurikeskuses.

Haapsalu linnavalitsus annab vapimärke välja aastast 1997 ja praeguseks on see 48-l inimesel. Linna aukodaniku tiitel anti esimest korda välja 1995. aastal. Haapsalul on üheksa aukodanikku.

Haapsalu aukodaniku tiitlile tänavu kedagi ei esitatud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
kodanik
4 aastat tagasi

No hea vähemalt, et volikogu esikummitemplile Aigrole seda tiitlit ei antud.