Minister Tanel Kiik perearstinduses kannapööret ei plaani

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Sotsiaalminister Tanel Kiik Haapsalu sotsiaalmajas. Foto: Urmas Lauri

Sotsiaalminister Tanel Kiik meelitas end Haapsalu sotsiaalmajja kuulama saalitäie rahvast. Poliitika kuulajaid eriti ei huvitanud, seega päevapoliitilist arutelu ei peetud, keskenduti pigem pereastindusele ja sotsiaalabile.

Ministrile sai selgeks, et Haapsalu eakaid ärritab praegu enim see, et pensionile jäänud peretohtri Ilme Leova asemel pakub Terviseagentuur nüüdsest arstiabi telesilla vahendusel.

„Setomaal oldi Terviseagentuuriga väga rahul,” nentis Kiik. „Aga seal oli ka olukord, kus tuli vahepeal naabermaakonda arsti juurde minna – kes läks Räpinasse, kes Võrru. Seal leiti lõpuks noor perearst, kes nimistu üle võttis.” Kiige arvates on ka Haapsalus pakutav telesillaga teenus ajutine lahendus seniks, kuni leitakse uus peretohter.

Helve Undo nõudis ministrilt, et miks ei parandata perearstisüsteemi. Undo sõnul oleks lahendus lihtne: muuta perearstid palgatöölisteks, et nad ei peaks olema eraettevõtjad, nagu praegu. “Maksta neile korralikku palka, et nad ei tahaks ära minna,” ütles Undo.

“Kui me läheme tegema reformi, mida arstkond ei toeta, siis jääme veel pooltest arstidest ilma,” vastas Kiik.

Kiik tõi näiteks selle, et kui ta osales perearstide aastakoosolekul, oli saalis umbes 200 arsti. “Ja üks tegi ettepaneku et võiks olla nii, nagu vanasti oli, et kõik arstid on palgatöötajad, olgu siis tervistekeskuses või polikliinikus. Minu inimest toetas? Saalis tõusis kaks kätt, üks neist oli küsija ise. Kaks kätt kahesajast! Nii, et kui me läheme tegema reformi, mida toetab üks protsent…,” ütles Kiik.

Ministri sõnul on tervisehoiu valdkond on selline, et kui midagi tuksi keerad, on seda korda teha nii, et patsiendid ei kannataks, praktiliselt võimatu.

Fotod: Urmas Lauri

5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Arstidest
3 aastat tagasi

Ega loomulikult ei toeta – praeguse süsteemiga teenivad arstid endale korraliku sissetuleku ja puuduvad igasusgused kohustused – ei tee uuringuid ja hoiavad raha kokku, ning kuna meie kohtusüsteem on selline nagu ta on siis levib lohakus ja karistamatus.

Arvos
3 aastat tagasi

Naljakas mopp.

juss
3 aastat tagasi

Jah? Saate linnamägedelt mõnisada tuhat ja ongi laulul uus refrään!

Jörpa
3 aastat tagasi

Oi kui ilus lokkis juustega ja kena naeratusega poiss 🙂 Kindlasti oskab härsti õrana häälega laulda ja flööti mängida. Kas toimetus saaks äkki selle toreda lokkidega poisi, mobla numbri et et saaksime talle helistada 🙂 ja lähemalt tutvuda 🙂

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Jörpa

Tark poiss paistab olevat. Peaasi, et liiga palju tegutsemisvabadust ei antaks, aga selle eest hoolitseb opositsioon juba piisavalt