Uued veearvestid hoiatavad Haapsalu korteriomanikke veelekete eest

Foto: Pixabay
Uus süsteem hoiatab ka veelekete eest. Foto: Pixabay

Eesti telekomiettevõte Levikom alustab Haapsalu korteriühistutele asjade interneti võrgus töötavate nutikate veearvestite paigaldamist, mis lisaks veenäitude kauglugemisele hoiatavad korteriomanikke ka veelekete puhul.

Levikomi 5G ja asjade interneti valdkonna juhi Ove Tüksammeli sõnul tunneb üha rohkem korteriühistuid huvi kaugloetavate veearvestite vastu. „Kui elektrinäitude kauglugemisega on kõik juba harjunud, siis üha rohkem kasvab teadlikkus sellest, et kaugloetavaks saab muuta ka vee-, gaasi- ja küttearvesteid. Nii jääb ära korteriomanikelt ükshaaval arvestinäitude kokkukogumine, väheneb ühistu juhatuse halduskoormus andmete kogumisel ning kindlasti on kauglugemine täpsem ja vähendab vigu,” sõnas Tüksammel.

Kaugloetavate veearvestite paigaldamiseks tuleb kõikides korterites veearvestid uute vastu välja vahetada või paigaldada olemasolevale arvestile sensorseade. Kõiki seadmeid on võimalik ka rentida. Kaugloetava veearvesti sensor edastab andmed otse ühistule või vee-ettevõttele. „Teenus toimib üle avaliku NORAnet võrguühenduse, korteriühistu ei pea looma kohalikku võrgusüsteemi. Asjade internetis töötavate seadmete eelis on pikk aku eluiga, seadmed kestavad minimaalselt 10 aastat,” lisas Tüksammel. Levikom võrgus töötavad eri tootjate kaugloetavad arvestid, näiteks Axioma, Zenner, BMeters, Apator, Itron jt.

„Meie lahendus sobib igale eramule, kortermajale ja ärihoonele ning näitude kauglugemise jaoks vajalik investeering on taskukohane igale ühistule. Oluline uuendus on ka see, et edaspidi saavad ühistud tellida veelekete puhul teavitamise, lekke puhul saab korteriomanik SMSi ja nii saab kõige hullema ära hoida,” kirjeldas Tüksammel Levikomi lahendust.

Levikomi kauglugemissüsteem on võimalik integreerida enamike kinnisvarahalduses kasutusel olevate tarkvaradega, näiteks korteriühistute poolt laialt kasutatava arveldussüsteemi Korto kliendid saavad veearvestite näidud automaatselt. Levikom on tegelenud kortermajade, ärikinnisvara ja eramute vee-, gaasi-, kütte- ja elektriarvestite näitude kauglugemise lahenduse väljatöötamise ja juurutamisega ligi kaks aastat.

Levikomi asjade interneti võrk on lisaks Tallinnale ja selle ümbrusele alates Vääna-Jõesuust ja Keilast kuni Jõelähtmeni ka Tartus, Narvas, Pärnus, Viljandis, Rakveres, Jõhvis, Valgas, Võrus, Haapsalus, Kuressaares, Kärdlas, Paides, Kundas, Paldiskis, Põltsamaal, Jõgeval, Elvas, Raplas ja Kohtla-Järvel. Kokku katab Levikomi asjade interneti võrk juba üle 60% Eesti elanikkonnast.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
vot
4 aastat tagasi

mõistlik oleks tellida endale kaks 5g värki, siis saad endale kokku 10 geed

ilmselt
4 aastat tagasi

Hakkab see comvom maksma ka elaniku vee eest, kindlustab korteri ja maksab kinni ka veel vahetuse, nii armas firma, nii hoolitsev, korterisse paigaldatakse ka käsitulekustuti ja helkur

1 naine
4 aastat tagasi

ja need, kes seda siin pooldavad, on Levikomi “palgal”. Usun, et sama artikkel ilmus kõikides maakondades, kus 5g olemas on.

Teadjanaine
4 aastat tagasi

see on tervisele kahjulik – kogu see kauglugemise süsteem. Neid ei tohi kindlasti korterisse paigaldada. Mina enda korterisse mingisugust sensorit ei luba paigladada ja kogu see 5G on halb.

Hgb
4 aastat tagasi
Reply to  Teadjanaine

Ja muud G-d ei ole halvad? Mina olen igati poolt. Siis ei saa keegi valetada, et ta vett ei tarbi ja kaovad need ulme üldvee numbrid ära.
Need kes rohkem vett tarbivad maksavad rohkem üldvett kinni. Jaburus. Kuidas saab olla et vett ei tarbi? Kas end pesta polegi vaja?

juss
4 aastat tagasi
Reply to  Hgb

Saab olla küll! Aprilli lõpus kolin maale elama ja tulen linna tagasi oktoobri alguses, aga vett keegi korteris ikkagi tarbib, vist poltergeist! Kolmas aasta sõdin, käivad kohal ja panevad numbrid kirja jne, järgmine kuu jälle kurat kaks kanti vett läinud!

juhuslik
4 aastat tagasi
Reply to  Hgb

Üldvesi jääb, sellest ei pääse, sest korterite ja maja veemõõtja on erineva täpsusklassiga. Ja teiseks, toon nüüd näite, täna käisime ja vahetasime ühes Haapsalu kortermajas jupi veetoru. Pärast püstiku sulgemist ja uuesti avamist hakkab torustikus liikuma kõik see sodi, mis on veetoru sisepindadel ja selle väljalaskmiseks kasutame meetodit, et eemaldame veemõõtja ja laseme musta vee välja voolata ilma veemõõtjata (et mitte ummistada veemõõtjat) ja sealt see üldvesi tulebki.

Agu
4 aastat tagasi
Reply to  Teadjanaine

tervisele kahjulikkus pole tõestatud. Ei ole mingeid tõsiseltvõetavaid märke, et nn g lained kahjustaks inimese tervist. Paanikakütjad, nagu näiteks, et maa kõrbeb kohe varsti ära ja kõik sureme jne on seda juttu levitanud, et kahjulik. Tegelikkuses ei tea vähemalt teie küll mitte essugi sellest asjast. Igasugust müra on nett täis, tõde on raske leida, aga iga hüsteeriku peale pole vaja ise hasarti minna.