Haapsalu lasteaiatasu hakkab kiiresti tõusma

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Haapsalu linnajuhid Liina Põld ja Urmas Sukles. Foto: Arvo Tarmula
Haapsalu linnajuhid Liina Põld ja Urmas Sukles. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu lasteaiatasu hakkab lähiaastail kiiresti tõusma, kui linnavolikogu reedel selle seadustab.

Praegu tuleb Haapsalu linna lasteaeades tasuda kohatasu 24 ja endise Ridala valla lasteaedades 15 eurot kuus.

Haapsalu volikogu otsuse eelnõu järgi kasvab tasu tuleval aastal linnas 27 euroni ja Ridalas 22 euroni kuus.

Ületuleval aastal tuleb aga uus maksutõus. 2021. aastal hakkab olema Haapsalu lasteaedade kohatasu 5,5 protsenti alampalgast ja Ridalas 5 protsenti alampalgast. Praegu pole teada, kui suur saab olema 2020. assta alampalk, sest ametiühingud ja tööandjad alles vaidlevad selle üle, kuid alamapalga tõus tuleb kindlasti. Septembri algul leppisid vaidlevad pooled kokku kokku, et alampalk on 578 eurot. Praegu on see 540 eurot.

Kui tuleva aasta alampalk on 578 eurot, siis on lasteaiatasu 2021. aastal Haapsalus vähemalt 32 ja Ridalas vähemalt 29 eurot kuus. Kui alampalk tuleb suurem, siis on vastavalt suurem ka kohatasu, sest Haapslau volikogu seob kohatasu suuruse alampalgaga.

Lasteaia kohatasu hinnatõus jätkub 2022. aastal. Siis tahab linnavalitsus, et Haapsalu ja endise Ridala valla lasteaedade kohatasu võrdsustub, olles 6 protsenti alampalgast.

Haapsalu aselinnapea Liina Põld põhjendab lasteaiatasu tõusu tööjõu- ja majandamiskulude kiire kasvuga.

Põld ütles aprillis Lääne Elule, et lasteaiatasu pole plaanis. „Me ei ole praegu sellist eelnõud ette valmistanud,” ütles Põld. „Hetkel ei ole tõusmas.”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
52 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
aks
4 aastat tagasi

orja ainus võiimalus on oludega kohanduda sest süsteemi muutmisvõime on talle võõras nähtus

Juhhaidii
4 aastat tagasi

Teen ettepaneku linnavalitsusele ja volikogu esimehele, kokku kutsuda kultuurimajja lastevanemate üldkogu. Tahaks ikka kuulda selgeid argumente, miks tõuseb kohamaks lasteaedades? Linna finantsnõunik võiks lahti seletada ka kogu linna eelarve. Ootaks ükskord linnavolikogu esimehelt ja linnapealt aumehelikkust ja julgust olla koos rahvaga ja anda selgitusi. Jääb mulje, et iga nelja aasta tagant jätkub julgust küll, aga muul ajal jänes püksis. Olge ikka mehed!

Maakas
4 aastat tagasi
Reply to  Juhhaidii

Kuidas inimesed aru ei saa, et lasteaed ei ole ainult koht, kuhu laps terveks päevaks viiakse. Maja vajab kütmist, kasvatajad soovivad palka, toit maksab, õppevahendid ja mänguasjad maksavad, pesu pesemine on kulu, aeg-ajalt tuleb ruume remontida jne jne. Ei maksa naiivset nägu teha ja arvata, et see teenus elab õhust ja armastusest.

Mann
4 aastat tagasi
Reply to  Maakas

Maakas, no mida sa heietad? Koalitsioon plaanis võtta vastu seaduse, et lasteaed kohustuslikuks muuta, kuigi jah, seda veel ei tehta. Aga kui siiski, siis kas sa arvad, et kohustuslik lasteaed saab olema tasuline? Nii kuidas me täna lastesse suhtume, nii saame nendelt ka vastu, kui neist inimesed sirguvad.

Maakas
4 aastat tagasi
Reply to  Mann

Kas sa, Mann, usud, et need inimesed, kes said lasteaias tasuta käia, on riigile lojaalsemad? Ega ei ole ikka küll. Praegu juba näha, kuidas paljud pärast hariduse (tasuta!) kättesaamist meie riigist jalga lasevad. Ei huvita see kedagi, mida riik nende haeks varasemalt teinud on. Tänased ja ilmselt ka tulevased noored elavad hetkes ja neid ei huvita ei minevik ega muretse nad ka tuleviku pärast. Side kodumaaga on väga nõrguke.

Et siis
4 aastat tagasi
Reply to  Maakas

Sinu maaka , arvates on okei , kui suured sulid töllerdavad raha kraanide juures , nt ma küll ei usu , et see kasu suurt toob , ja parem lähen sinna kus norm ja inimlik pension ootamas , niikaua kui mul on veel seda aega teises riigis see välja teenida ..my ass !

K. L.
4 aastat tagasi

Väga kurb uudis! Meil on niigi vähe rahvast Haapsalusse elama jäänud ja nüüd veel selline “pauk”. Meie oma tööga ju seda linna ülal peamegi. Kui lapsi ka enam sünnitada siia ei tasu, milleks Haapsalus üldse elada!? Ei imesta, et noored tagasi siia elama tulla ei soovi. Lõpuks jäävad siia ainult pensionil olevad ja puudega inimesed. Eks näis kuidas siis linna ülal pidama hakatakse. Äkki peaks valimistel mõtlema keda valida!

Kusjuures
4 aastat tagasi
Reply to  K. L.

Liina Põldu ei ole rahvas isegi mitte valinud

Just
4 aastat tagasi
Reply to  Kusjuures

Sellest Kusjuures peakski alustama , neid lambiseid ametnikke Põllu suguseid ! Liiga palju ….

Agu
4 aastat tagasi
Reply to  K. L.

Nii hull pauk see nüüd ka ei ole, et sünnitada enam ei tasu. Hüsteerik rsk! Loogiline, et teenuste hinnad tõusevad, samamoodi saate te tõsta ka oma teenuse hinda. Elekter,küte,söök,lasteaed läks kallimaks, te tõstate enda töö hinda 50 sendi võrra tunnilt näiteks ja olete samal tasemel edasi krt võtalks.Niimoodi majandus toimibki ju

Lapsevanem
4 aastat tagasi

Kui kevadel Lahe Lepatriinu kinni pandi , tõi Põld üheks põhjuseks lastevanematele selle , et siis saab linn 80 000.- eurot säästa ja samas pea lasteaia kohatasusid siis tõstma vaid saab selle kokkuhoiu arvelt edasi toimetada. Tundub , et 80 000.- on juba mujale paigutatud ja taas tuleb linnakodanikel kõik kinni maksta. Samas on enamus 1,5-2 aastased Uuemõisa Lepatriinus , sest linnas kohti pole, kuigi Lahe kinni panemisel väideti , et probleemi pole. Üks suur valetamine vaid käib nii kokkuhoiu , kui kohtade suhtes. Ka aprillis oli Põllul tegelikult juba teada , et septembris hakatakse kohatasusid tõstma aga avalikkusele taas… Loe rohkem »

Noor ema
4 aastat tagasi
Reply to  Lapsevanem

Kohatasu tõus ei ole nüüd nii suur, kuid näiteks mina noore emana ei saa hetkel Haapsalusse tagasi naasta enda perega, kuna pole lapsele lasteaiakohta pakkuda. Ka töö leidmine on üsna raske, poodi müüjaks ei ole veel nõus minema. Lisaks ei ole palgad Haapsalus järgi jõudnud sellele, kui kallis on kohalik kinnisvara. Tööandjad peaksid natukene mõtlema selle peale, et kohalikud palgad võiksid järgi jõuda juba ka Tallinna palkadele, et paljud ei peaks palga numbri pärast puhtalt tööl käima.

Sedasi
4 aastat tagasi

Kui tõsteti riiklikku peretoetust, siis ükski lapsevanem ei pahandanud. Kolme ja enama lapse puhul on toetus üsna korralik. Lisaks suurem tulumaksuvaba miinimum kahe ja enama lapse puhul.
Aga kui tõstetakse lasteaia kuumaksu väiksemas summas kui mõne pere päevane ostukorv, siis on kisa taevani. Jätke oma “tibule” mõni mõttetu mänguasi ostmata, küll siis jätkub ka lasteaiamaksuks.

Teadmiseks
4 aastat tagasi
Reply to  Sedasi

Lasteaias ei käi vaid suurperede lapsed. Esimese ja teise lapse peretoetus on väiksem kui nende lasteaia arved.

Sedasi
4 aastat tagasi
Reply to  Teadmiseks

Aga nii on ju alati olnudki. Ma kasvatasin oma lapse üles ajal, kui polnud ei “emapalka” ega muid taolisi hüvesid. Peretoetus oli ka pigem sümboolne summa lasteaiamaksu kõrval. Samuti pole kunagi saanud lubada puhkusereise ei Eestisse ega palmide alla, pole kunagi elanud eramus ega omanud autot (kasutame ühistransporti). Ja oleme hakkama saanud ilma vingumata. Aga tõesti, 25 aastat tagasi ei julgenud küll üle ühe lapse saada.
Praegused “emapalk” ja toetused kolme või enama lapse korral võiks küll julgustada ka ühelapselisi rohkem lapsi saama 🙂 Vanusevahe võiks jätta mingi 5 aastat – siis on kergem neid ka pärast gümnaasiumit koolitada

Paluks
4 aastat tagasi

Konkreetselt ära tuua, millised tööjõukulud ja millised majapidamistöid kiirelt tõusevad, sooviks ka volikogu liikmete selleteemalist arutelu ajalehes enne otsustamist

Sedasi
4 aastat tagasi
Reply to  Paluks

Lihtsalt senini on linn suuremad kulud kandnud ja kannab ka edaspidi. Aga lapsevanemad võiksid ka midagi panustada. Seda enam, et ka toetused on tõusnud. Laps ei peaks olema vanemale äriprojekt. Toetused ongi kulude katmiseks mõeldud.
Ühe lapse pealt riiklik peretoetus 60€. Tuttav lapsevanem on siiani maksnud lasteaiatasu + toiduraha kokku 55€.

Paistab, et igasuguste toetuste miinuspool on see, et neid hakatakse pidama enesestmõistetavaks, omalt poolt ei taheta midagi panustada, vaid nõutakse toetusi juurdegi (äkki sellise suhtumisega inimesed polegi lastele õigeks eeskujuks ja ehk ei peakski järglasi saama?).

Valdo
4 aastat tagasi
Reply to  Sedasi

Lugupeetud Sedasi
Usun, et Sa ei virise, paraku kumab sinu kirjutusest läbi vihkamine noorte inimeste vastu. Vihka oma ette!
Mina isiklikult ei toeta kohatasu tõusu, nimelt on noortel väga raske. Usun, et paljud noored lükkavad lapse saamise edasi.
Edu noortele inimestele.

kodanik
4 aastat tagasi

Hmm… kas linnavalitsus tõstab ka oma töötajate palku, siis kui alampalk tõuseb, näiteks 10% võrra?

Kodanik2
4 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Aga võiks ju?

Imelik
4 aastat tagasi

Asi ei ole ju konkreetses numbris, vaid eelduses, et omavalitsuse majandamise hinnapoliitika on väidetavalt kulupõhine. Ootakski nüüd konkreetset tõestust, et
a) endise Ridala valla territooriumil asuvate lasteaedade kulud on proportsionaalselt väiksemad
b) hinnatõus vastab proportsionaalselt kulude kasvule

juss
4 aastat tagasi

Aga kui ma ei maksa?

kuglimugli
4 aastat tagasi

Kui avada Läänemaa telefoniraamat siis – ettevõtteid on küll ja küll, kuid – kus nad kõik on, millega tegelevad ? Kõik ei tegele ometi hotellinduse, turismi ja söögindusega. Neis töötavad ikka inimesed. Nad võiks toetada oma töötajaid mitmel erineval moel, eriti kui töötamas lasterikka pere isa või ema. Igasuguseid variante on, otsige välja, rääkige läbi.

Just
4 aastat tagasi
Reply to  kuglimugli

Vaata kus need ettevõtte “omanikud ” nüüd ladusid miinuseid , heh ,