Juhtkiri: enesekindel rumaluse paraad

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.

Riigikogu sügishooaeg algas vastikute solvangute ja väljamarsiga. EKRE poliitikud võivad küll olla muutunud oma sõnavalikul viisakamaks, kuid sõnumi sisu ei ole muutunud. See külvab endiselt sallimatust, alandab vähemusi ja naisi ning ähvardab kõiki, kes kahtlevad rahvuskonservatiivide õiguses valitseda vahendeid valimata.

Riigikogu esimees Henn Põlluaas kordas parlamendi avaistungil oma kodupartei põhimõtteid, kui rääkis rahvusparlamendist, Euroopa Liidu immigratsioonipoliitikale vastu töötamisest ja traditsiooniliste euroopalike väärtuste kaitsest. Samuti kinnitas ta, et Eesti iseseisvus on tähtsam Euroopa Liidu koostööst. Kokkuvõttes – deklareeris euroskeptilisi seisukohti.

President Kersti Kaljulaid seevastu sõnastas eesmärke, mis Eestil parlamendi juhtimisel täita tuleb. Ennekõike selle kohta, et põlevkivienergeetikasse panustamine tuleb kiiresti lõpetada ja selle asemel toota rohelist energiat. Aga ka selle kohta, et meile kuulsust toonud e-riik hakkab pehkima ja et Eesti vajab uut kokkulepet eraeluliste andmete kasutamisel.

President rääkis haridusest, sotsiaalhoolekandest ja elanikkonna vananemisest ning lähisuhtevägivallast. Tema kõne seadis eesmärke. Ka selliseid, mis Põlluaasa mõttekaaslastele ei meeldi, kui ta ütles, et tuleb seista inimiõiguste ja demokraatlike väärtuste eest. Kohustuse eest hoida põhiseaduslikke väärtusi ja õigusriiki ei saa põgeneda, märkis president.

President ütles, et Eestis laiutab enesekindla rumaluse paraad. Presidendi kõne oli vastukaal rumalusele ja üleolevale suhtumisele, mida oma kõnes esindas Põlluaas, kelle suurim mure oli see, et EKREst räägitakse ajakirjanduses negatiivsel toonil, et keegi julgeb neid kritiseerida.

Kuus riigikogu liiget astusid protestiks saalist välja. Ees ootav poliitika-aasta tõotab aina uusi konflikte, sest taganeda ei kavatse kumbki pool.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
16 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu-toomas
4 aastat tagasi

Kõik räägivad sallivusest,ligimesearmastusest jne.aga kui kolmkümmend aastat on külvatud vihkamist siis seda paari aastaga maha ei pese !

Üldtuntud tõde
4 aastat tagasi

LE kuulub nende väljaannete hulka, kes läksid presidendi 100 vihapäevaga kaasa. Teatavasti sallivuslased on kõige sallimatud. Ja kriitikat ei talu nad üldse. Palki oma silmas ei näe.

nonii
4 aastat tagasi

PS Vähegi kobedamad (argumenteeritud) LE kommentaarid kustutatakse, et näidata kui tobedad on kommenteerijad. Tipical sellele seltskonnale

Velirand
4 aastat tagasi
Reply to  nonii

Tipical?
hm…
on see nüüd argument või tobedus?

nonii
4 aastat tagasi
Reply to  Velirand

Faktilaadsete asjaolude vastu aitavad kõige paremini demagoogilised küsimused jms.

Mina.
4 aastat tagasi

Seltsimees Põlluaasal võiks häbi olla

2. kodanik
4 aastat tagasi
Reply to  Mina.

Sest ta ei jaga presidendi arvamust, et autod sõidavad tulevikus kisselliga ja väliseestlased on kõik tumeda nahavärviga?

Jaak Lepik
4 aastat tagasi

Nuuh, minu arust on kõik vastupidi. On ikka nahaalsust tõde väänata ja ülistada brüsseli käpikut, kui too kolistab ühest ämbrist teise. Põlluaasa kõne oli omal kohal ja see, et ERR seda torpedeeris, ei näita muud kui tsensuuri ja matslikkust. Ja see, et mõned enam nende liivakastis mängida ei taha, näitab ainult lasteaia mentaliteeti.

Triibik
4 aastat tagasi
Reply to  Jaak Lepik

Valimised on tõe kriteerium ja kindlasti saavad nii Ekre kui Isamaa järgmistel valimistel veel rohkem hääli. Aga selle loo autor võiks mõelda suitsiidile.

Nii on
4 aastat tagasi

Presidendi nägemus, et põlevkivienergiast tuleks loobuda, on hukutav ja ma julgeks küll seda rumaluseks (või kasuahnuseks, kui talle makstakse sellise hukutava propaganda eest) nimetada.
Vastupidi – põlevkivienergia tõhustamisse on vaja investeerida. Üldse “rohelisest” energiast rääkides – mis te arvate, millest ja kuidas on tehtud tuulikud ja päikesepaneelid? Mil moel neid utiliseeritakse, kui amortiseeruvad?
Tegelikult on see ülipikk teema. Võin öelda, et kui saad kõige kohta piisavalt infot, et näha ka seoseid ühe ja teise vahel, võid õudusega avastada, et “roheline” pole kaugeltki mitte säästlik ega jätkusuutlik.

Nii on
4 aastat tagasi
Reply to  Nii on

*loodussäästlik

Nii on
4 aastat tagasi

“… sõnumi sisu ei ole muutunud. See külvab endiselt sallimatust, alandab vähemusi ja naisi ning ähvardab kõiki, kes kahtlevad rahvuskonservatiivide õiguses valitseda vahendeid valimata.”
Tegemist on juhtkirja kirjutaja subjektiivse ja väga vaba tõlgendusega.
Teadmiseks, et EKRE pooldajad väärtustavad vägagi inimõigusi ja demokraatiat. (Muide, inimõigused pole ainult vähemustel).

Ei ole vaja lugeda “ridade vahelt” ja omistada loetule veel omapoolseid tõlgendusi. Siinkohal tuletaks meelde ühe tolteekide tarkuseteradest: “ära tee oletusi”.

K.S
4 aastat tagasi

Protestiks peab vist LE tellimise lõpetama, see kaljulaidu ülistav ajaleht pole enam lugemist väärt…Vähemalt oma raha eest mitte…

Majaomanik
4 aastat tagasi
Reply to  K.S

Riigi esimese mehe kõne oli nauditav.

Mati
4 aastat tagasi
Reply to  Majaomanik

Sellel lausel on 26 korda pöial ülespidi, eelmisel 25, siis 23… Jaah. Millest te juhindute oma mõtlemises, inimesed?

2. kodanik
4 aastat tagasi
Reply to  Mati

Ja ise?