Koalitsiooni moodustavaid erakondi toetab 47,9% küsitletutest

Malle-Liisa Raigla

malleliisa@gmail.com

Valitsusliidu moodustamise kõnelusi peavad praegu EKRE esimees Mart Helme (vasakult), Isamaa liider Helir-Valdor Seeder ja peaminister Jüri Ratas Keskerakonnast. Foto: Tairo Lutter/Postimees/Scanpix
Valitsusliidu moodustavad kolm erakonda. Nende juhid – EKRE esimees Mart Helme (vasakult), Isamaa liider Helir-Valdor Seeder ja peaminister Jüri Ratas Keskerakonnast. Foto: Tairo Lutter/Postimees/Scanpix

MTÜ Ühiskonnauuringute instituut ja uuringufirma Norstat Eesti AS koostöös küsitletakse iga nädal inimeste erakondlikku eelistust. Viimase nelja nädala koondtulemus katab osaliselt perioodi, kui Keskerakonna, EKRE ja Isamaa vaheline koalitsioonileping oli avalikustatud.

Kuigi pikemajaline koalitsioonilepingu mõju tulemustes veel ei kajastu, siis kolme koalitsiooni moodustava erakonna toetus on kokku 47,9%, opositsiooni jäävatel erakondadel 42,2% ning Riigikogust välja jäänud erakondi eelistab 10% vastanutest.

Reformierakond jätkab ülekaalukalt kõige populaarsema erakonnana ning nende poolt annaks praegu oma hääle 33% valimisõiguslikest kodanikest. Keskerakonna poolt hääletaks 20,6% ning EKRE poolt 17,9%. Isamaad toetab 9,4% ning Sotsiaaldemokraatlikku erakonda 9,2%. Eesti 200 toetus on jäänud püsima valimiskünnisest üleval pool ning nende poolt annaks oma hääle 5,8% valimisõiguslikest kodanikest.

Koondtulemused võtavad kokku 18.03-15.04 läbi viidud neli küsitlust, mille raames küsitleti kokku 4014 18-aastast ja vanemat Eesti Vabariigi kodanikku. Seega langes veidi enam kui neljandik küsitlusperioodist aega, kui Keskerakonna, EKRE ja Isamaa vahel moodustatava võimuliidu leping oli juba avalikustatud. Viimaste tulemuste võrdlus eelmisel nädalal avaldatud reitingutega märkimisväärseid muutusi erakondade toetusprotsentides aga ei näita.

Kui vaadata toetust erinevate sotsiaal-demograafiliste gruppide lõikes, siis paistab silma, et vene rahvusest inimeste toetus Keskerakonnale on vähehaaval langenud ning Reformierakonnale tõusnud. Sellest hoolimata on vene rahvusest vastajate seas Keskerakond ülekaalukalt kõige populaarsem partei. Vene rahvusest valijatest 62% (nädal varem 67%) annaks oma hääle Keskerakonnale, 13% Reformierakonnale (nädal varem 11%), 12% Sotsiaaldemokraatlikule Erakonnale ning 7% Eesti 200-le. Kusjuures vahetult valimistele eelnenud koondtulemused näitasid vene rahvusest vastajate seas Keskerakonnale 72% ning Reformierakonnale 4% toetust.

Tulemuste presenteerimisel on MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut ja uuringufirma Norstat Eesti AS enamasti keskendunud viimase nelja nädala koondtulemusele. See tähendab, et valimiks kujuneb vähemalt 4000 inimest ning statistiline viga on +/- 1,55%. Sellisel kujul erakondade toetusprotsentide arvutamine tasandab üksikutes küsitlustes esinevad kõikumised, mis tulevad nii suuremast statistilisest veast kui lühiajalise mõjuga sündmustest. 4000. Nelja nädala koondtulemuste presenteerimine andis kõikide valimiseelsete küsitluste seas kõige täpsema tulemuse, erinedes tegelikest valmistulemustest maksimaalselt vaid 0,9%.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
...
5 aastat tagasi

Ei usu küsitlusi.Neid väidetavaid nn. uuringuid avaldatakse rahva mõjutamiseks.

Heinz
5 aastat tagasi
Reply to  ...

Saan aru sinu mõttest. Mulle meenuvad küsitlused enne valimisi ja kui siis Helmed ning Ratas kelkisid kui suured on nende toetused. Küllap need toetused olid ka suured just seetõttu, kes küsitlejatest oli rohkem kaldu nende kahe erakonna poole. Meenutame, et IL oli siis pidevalt alla valimiskünnise. Mis aga tegelikult juhtus, teame nüüd – KE ei olnud suuteline oma kaotust üle elama ja oli ka kohe nõus oma põhimõtteid võimu nimel hülgama. Kurb, et sellega nad näitasid veelkordselt, kui räpane on meie poliitika, võidu nimel minnakse kasvõi üle laipade.

2. kodanik
5 aastat tagasi
Reply to  Heinz

Kui võim vedeleb maas, siis tuleb see üles korjata. Kaja Kallas ei osanud oma valimisvõiduga midagi tarka peale hakata ja asjad läksid nii, nagu nad läksid. Loodame, et presidendil pole tahtmist rohkem komejanti korraldada ja ta selle loodava valitsuse ka kinnitab.

mtü nurgatagune
5 aastat tagasi

kakat toetab 99,9 mitteküsitletutest

kevad
5 aastat tagasi

Milleks sellisel teemal üldse küsitleda. Mitte midagi pole võimalik enne toetada kui on midagi tehtud ja märgata ning aru saada kuidas riigiasjad kulgevad,Vaatasin eile õhtul TTV -st debatti-kus osalesid Helme, Mikko, Taavi Aas,A.Kokk,R,Kaljulaid, Sven Soiverja Leif Kalev. Kõik peaaegu suutsid talutavas toonis väidelda ja saatejuhtide küsimustele reageerida.Ainult Helmel tuli vajadus mõne teema puhuln.ö.,,raiuvat kõnemaneeri kasutada. Tore oli kuulata Mikko ja Kaljulaidi(opositsioonis olevad) argumenteeritud, ladusalt ja lihtinimeselegi mõistetavat teemadekäsitlust. Nii, et las jutustavad ,küsitlege poole aasta v.aasta pärast,siis on pilt selgem

kah valija
5 aastat tagasi
Reply to  kevad

Vaatasin täna korduses TTV-st seda saadet “Debatt” ja olen täielikult nõus eelkõnelejaga. M.Helme pole ikka veel aru saanud, et kui tal oleks tahet Eesti rahvast rohkem liita, siis peaks ta oma mõttemaailma kardinaalselt ümber kujundama. Ei ole nii, et on ainult üks arusaam demokraatlikust riigist ja see on Mart Helme & Co arusaam, teised kõik on suur VALE. Mind paneb valijana imestama mismoodi on KE ja IL nii kiirelt vajunud EKRE mõju alla ja hüljanud need väärtused, millistega nad valimistele läksid. Ütleksin selle peale nüüdseks meie uue kultusefilmis “Tõde ja õigus” kõlanud sõnadega:”Litsid mehed need Vargamäe mehed!”

Vaatasin kah
5 aastat tagasi
Reply to  kah valija

Kus see nende arukas jutt oli? Sots Mikko
pööritas silmi ja pidevalt halvustas EKRE,
ajas oma tilulilu nagu ise ütles. Ja Kaljulaid
Napakas tühine kokutav kätega vehkiv mulli ajav. Sellest kõigest kumab läbi, kes?
REETUR.