Läänemaa äärealade külades on naistepõud

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Naised Läänemaa asustusüksustes. Kaart: statistikaamet
Naiste osatähtsus asustusüksustes. Kaart: statistikaamet

Naistepäeva eel tegi statistikaamet ülevaate, kui suur on naiste osatähtsus Eesti asustusüksustes. Eelmise aasta alguse seisuga oli Eestis nii küla, kus elasid ainult naised, kui ka külasid, kus elasid ainult mehed.

1. jaanuaril 2018 elas Eestis 698 049 naist, moodustades 53% Eesti elanikkonnast. Naiste ja meeste osatähtsus oli enam-vähem võrdne umbes 80% Eesti asustusüksustes.

Ainsagi naiseta külasid oli Eestis kümme, nende seas ka Kõera küla Lääneranna vallas, endises Lihula vallas. Kõera küla naaberkülad on aga naisterohked: Saleveres ja Rooglaiu külas on elanikest pooled naised.

Naistevaene on ka praeguse Läänemaa põhjaosa. Höbringi külas on naisi 13%, Kudani külas 20, alla 40% on naisi ka Spithami, Rooslepa ja Dirhami külas.

Vormsi saare 13 külast on kaheksas külas naisi alla 40 protsendi. Saare ida- ja lääneranniku külades ning saare keskuses Hullos on naisi rohkem, naisterohkem neist Saxby küla, kus on elanikest 57% naised.

Ainus „naisteküla“ Eestis oli Villa küla Rõuge vallas Võrumaal, kus elas seitse naist ja mitte ühtegi meest.

Naisterohkemad külad Läänemaal on Tuksi (65%) Noarootsi osavallas, Kesu (75%) ja Kabeli küla (62%) Martna osavallas ning Puiatu (67%), Liivaküla (67%) ja Allika küla (64%) Haapsalu linnas.

Läänemaa linnalistes asulates on naiste osakaal rahvastikust üle keskmise. Haapsalu linnas on naisi 56 ja uuemõisa alevikus 54 protsenti. Uuemõisa külas on naisi oluliselt vähem, vaid 39%.

Lääneranna valla naisterohkeim küla on Mäliküla (61%) Varbla kandis. Üle poole on naiste osakaal rahvastikust vallas ka näiteks Virtsus, Lihula linnas, Peanse, Poanse, Mäense ja Valuste külas, samuti Kasekülas, Kõmsil, Hanilas ja Kinksi külas.

“Vaadates üldist pilti elanike paiknemisest, siis oli pelgalt naiste- või meesterohkeid asustusüksusi vähe. Üldisest pildist eristusid enim kaks Eestimaa piiriäärset maakonda – Võru ja Saare,” nentis statistikaameti spetsialist Helerin Äär.

Täpsemat ülevaadet naiste ja meeste osatähtsusest Eestimaa eri paigus näed kaardirakendusest

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Meelis Malk
5 aastat tagasi

Kõera küla on endise Hanila valla territooriumil, mitte Lihula.

Maali
5 aastat tagasi

Nüüd teab kuhu mehi jahtima minna.

kask
5 aastat tagasi
Reply to  Maali

Teeme aga haldusreformi edasi, küll siis ka need viimased naised linna lähevad ja siis on Suur, Sukles ja Lõhmus rahul- koolid kinni, raamatukogud liita jne. tekitame valda paar nn.keskust, kus siis veel elu ingitseb. Kehvake on selliste poliitikute arusaam maaelust. Ei taha ka see mõni maale jäänud piiga, noorik või naine huntidega uluda ja kaasaegsete vargamäe Andreste käest peksa saada. Head naistepäeva neile, kes siiski jäänud.

Ääremaalt
5 aastat tagasi
Reply to  Maali

Tule aga julgesti ! Kõeras on nii väärt mehed, et jätkub meile mõlemale.