Politsei soovib Läänemaa valve alla panna

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Politseinikud Kiur Klippberg ja Indrek Tohter andsid Lääne-Nigula volikogule ülevaate õiguskorrast vallas. Foto: Urmas Lauri

Politsei tahab paigaldada numbrituvastusega valvekaamerad suurematele teedele Lääne-Nigula valla piiril.

Kui panna Lääne-Nigula teedele ida poolt numbrituvastusega kaamerad, on ka Haapsalu ja Vormsi lukus. Politseil oleks sel juhul lihtsam leida tagaotsitavaid isikuid ja ärandatud autosid.

„Kaamerate abil muutuks vald turvalisemaks,” ütles Haapsalu politseijaoskonna piirkonnavanem Indrek Tohter Lääne Elule. „Kunagi oli ju Läänemaa tunnuslauseks „Turvaline pesapaik”.”

Tohter ütles, et ei pea kartma, et hakataks jälgima kogu liiklusvoogu, sest selleks pole politseil inimjõudu. „Salvestusi saab kasutada, kui pannakse toime kuritegu. Siis saaks politsei salvestustelt tuvastada, kes on valda sisse või siit välja sõitnud. Totaalset jälgimist me teedele ei plaani,” selgitas Tohter.

„Ei tasu karta,” ütles Tohter. „Tanklas, rahaautomaadi juures, kaupluses, linnatänavatel, külakeskustes on ju turvakaamerad igal pool üleval.”

Tohteri sõnul võiks tavakaameraidki vallas rohkem olla. Olemasolevatest on kasu olnud, nentis politseinik. „Leedu kelmid, kes käisid Pürksis vanainimestelt raha välja petmas, püüdsime tänu kaameratele kinni. Näiteid, kus valvekaameratest on abi olnud, on veelgi,” meenutas Tohter.

Mitu numbrituvastusega valvekaamerat maanteede äärde paigaldada tuleks, seda Tohter öelda ei oska. „Lääne-Nigulas on kõik alles algstaadiumis. Peab omavalitsusega ja ka kohalike inimestega rääkima,” ütles Tohter.

Juhul, kui internetti ühendatud kaamerad paika pannakse, pakuks politsei- ja piirivalveamet omalt poolt servereid. „Omavalitsusele jääks kaamerate rahastus ja interneti tagamine. Kaamerate internetiühendus peaks olema õhu kaudu,” arutles Tohter.

Lääne-Nigula valla piirkonnapolitseinik Kiur Klippberg tegi kaamerate paigaldamise ettepaneku viimasel vallavolikogu istungil.

„Ega ta meie valla kõige tähtsam probleem praegu pole,” nentis Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus. „Ma ei ole kunagi kaamerausku olnud, ma ei näe, et kaamerate puudus teedel oleks suur probleem. Aga see ei tähenda, et me poleks sellega nõus tegelema.”

Lõhmus lisas, et suuri investeeringuid ta kaameratele ei kavanda.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
19 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
E.
5 aastat tagasi

Totalitarism algabki süütust turvalisusejutust. Hilined päeva võrra liikluskindlustuse või ülevaatusega (mis tegelikult ei põhjusta kellelegi reaalseid kannatusi), kui numbrituvastusega kaamera paneb politseis kellukesed helisema. Lisaks on olemas ka näotuvastus, mis tekitab kiusatuse üldse kõiki kodund väljujaid igaks juhuks läbi tshekata. Äkki tabab mõne naise (võlanõude) eest pakkujooksnud lindprii? Väiksed inimesed pannakse nööri mööda käima nagu jalavõruga sulid, suured aga istuvad puldi taga arvutimängus. Ja see on alles düstoopia algus.

Nimi
5 aastat tagasi

Kas Läänemaal on siis palju autovargusi? Parem kiibistage pedofiile, mitte ärge laske neil toimetada omapead!

enn
5 aastat tagasi
Reply to  Nimi

õige poliitpedofiilija juhtumitest tuleks kaardistamist alustama hakata.

uskmatu-toomas
5 aastat tagasi

Kiibistage inimesed samuti nagu koduloomad ja siis pidev jälgimine 24/7 .

Sass
5 aastat tagasi

Haige mõtlemine.

Arvos
5 aastat tagasi

„Tanklas, rahaautomaadi juures, kaupluses, linnatänavatel, külakeskustes on ju turvakaamerad igal pool üleval.”
Milleks siis neid veel vaja on?

sest
5 aastat tagasi
Reply to  Arvos

Artiklis on kirjas lugejatele.

kilu
5 aastat tagasi

Einomis teed ja liiklus. Igasse koju tuleb panna kaamera. Keegi võib kedagi ahistada ja keegi võib kedagi solvata. Ega kogu aeg ei vaadata, ainult siis, kui keegi kaebab.

juss
5 aastat tagasi
Reply to  kilu

Kui muhvigi ei jaga, ole vait! Keegi ei suuda neid kaameraid kogu aeg jälgida!

Agu
5 aastat tagasi

kinnipüüud pättidele võiks silmade asemel kaamerad sisse opereerida ja korralik kiip ajju! Näeks ja kuuleks palju huvitavat vbl

sorts
5 aastat tagasi

Suur Vend Valvab! midagi halba ei saa juhtuda! isegi valed mõtted selgitame välja juba eos ja paneme vihamõtte eest istuma! kas nii?
nagu ment ütles,on juba praegu kõik kohad kaameraid täis, milleks veel juurde vaja? aga sel lihtsal põhjusel,et praegused mendid ei ole suutelised ühtegi varavastast kuritegu mõistuse abil lahendama,neile too kõik pildi peal kätte.
lugege veel kord raamatud “hea uus ilm” ja “1984”

juss
5 aastat tagasi
Reply to  sorts

Väljendit “ment” kasutavad tibladest kriminaalid! Eesti Vabariigis on politsei!

K.S.
5 aastat tagasi
Reply to  juss

Ideaalis jh peaks olema Politsei aga miskipärast on meil siin läänemaal ainult Mendid Politseis tööl…

Ahto
5 aastat tagasi

Poolt !

otik
5 aastat tagasi
Reply to  Ahto

Ei tunne mina ka sellest mingit hirmu, paanikat ega vastuseisu.

Maalt
5 aastat tagasi

Vahetage see vallavõim ükskord välja, elanike eest nad ei seisa, siis pole vaja ka valla rahakoti peal istuda.

Keskmik
5 aastat tagasi
Reply to  Maalt

Aga kes siis vallavaeseid Volikogus ja Valaviletsusest ülal peab ?????

Hellat
5 aastat tagasi
Reply to  Maalt

Mis kasu sellest vahetamisest on?