Valimispäev: Linnamäel on õunad laual

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Linnamäe valimisjaoskonnas on kella 12.15 paiku üsna vaikne – komisjoni liikmed istuvad laua taga ja ootavad järgmist valijat. Lõunaks oli oma hääle andnud ligi pooled jaoskonna 720 hääleõiguslikust inimesest. Hääletanutest enamik, 199, oli seda teinud interneti kaudu.

Valimisjaoskonna esimehe Ilmar Aasna sõnul on valimised kulgenud kenasti. “Esimene valija oli kohal juba siis, kui ukse lahti tegime,” rääkis ta. Valimiskomisjoni liikmeid ootab käik ka Oru hooldekodusse, kus kaks omakandi inimest hääletada soovivad. Aasna sõnul on see komisjonile nendel valimistel teine kord valimiskastiga hooldekodusse minna – eelhääletuse ajal käidi nende juures, kes pärit mõnest teisest omavalitsusest.

Linnamäel on valijate tarvis lauale pandud ka õunad ja küpsised. Meelde tuleb aastakümnetetagune aeg, kui valimisjaoskondades veel head ja paremat jagati. Linnamäel pole punapõsksed õunad laual valijate meelitamiseks, vaid selleks, et oleks tore.

Valimisjaoskonna uksest astub välja vanem meesterahvas, kes oma nime ütlema ei soostu. “Lihtne oli,” vastab ta küsimusele, kas otsuse tegemine oli keeruline. “Vaatan nii inimest kui ka erakonda, ja seda mis ta teinud on. Mina neid lubadusi ei vaata,” kinnitas ta. Mehe sõnul hääletas ta seekord teise kandidaadi poolt kui eelmistel kordadel. Küsimusele, kas muutus erakond või inimene, vastas ta: “Inimene.”

“Ikka vaagisin, aga mis siis ikka, ühe valiku tegin,” rääkis Salajõe küla aktivist Mare Urbas. Ta lisas, et seekord otsustas hääle anda inimesele väljaspoolt Läänemaalt. Valimiskampaaniale tagasi vaadates ütles Urbas: “Seekord on asi ainult raha lubamise peal olnud, ega muud pole olnudki.”

Fotod Arvo Tarmula

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments