Lääne-Nigula vald maksab Noarootsi eakatele ravimitoetust

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Lääne-Nigula Vallavolikogu liikmed Jaanus Ratas (paremalt) ja Marek Topper. Foto: Urmas Lauri
Neljapäeval toimunud Lääne-Nigula vallavolikogu istungil ei leidnud toetust Reformierakonna liikmete Jaanus Ratase (paremalt) ja Marek Topperi esitatud eelnõu ravimitoetuse maksmise korra ühtlustamiseks Lääne-Nigula valla territooriumil. Foto: Urmas Lauri

Lääne-Nigula vallas saavad Noarootsi pensionärid aastas 35 eurot ravimitoetust, mida mujal vallas elavad eakad ei saa.

Lääne-Nigula vallavolikogu liikme Jaanus Ratase sõnul on tegemist diskrimineerimisega. Valla elanikud saavad küsida aastas kuni 250 eurot toetust küttepuude, prillide jms ostmiseks, sh ravimid, Noarootsi elanikud saavad sellele lisaks veel 35 eurot aastas.

„Me ei tohiks eelistada inimesi elukoha järgi, seda enam, et kõige rohkem abi vajavadki just pensionärid,” ütles Ratas. „Kui kellelgi kulub 250 eurot toetust näiteks küttepuude peale ära, siis ta ravimitoetust enam ei saa.”

Ratas ja Marek Topper (Reformierakond) tegid vallavolikogu istungil ettepaneku maksta 35 eurot ravimtoetust kõigile valla elanikele, kuid see ei leidnud heakskiitu. Ettepaneku poolt oli neli volikogu liiget 21st, ülejäänud seda ei toetanud.

Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus ütles, et tegemist on haldusreformi eelse jäänukiga. Noarootsi vallas oli kehtestatud ravimitoetus, mida mujal ei ole. Et valdade ühinemislepingu järgi ei tohi kellegi elujärg halveneda, ei saa Noarootsi pensionäride ravimitoetust ära võtta. Teine võimalus oleks hakata ravimitoetust maksma kõigile valla eakatele.

„See aga tähendaks vallale laias laastus 50 000 eurot lisakulu,” ütles Lõhmus.

Et Noarootsi ravimitoetus on ette nähtud kõigile pensionäridele sõltumata pensioni suurusest, siis läheks toetus Lõhmuse sõnul võib-olla ka neile, kes seda tegelkult ei vajagi.

„Sotsiaaltoetused peaksid olema neile, kelle abivajadus on kõige suurem,” ütles Lõhmus.

Lõhmuse sõnul kaob Noarootsi ravimitoetus tõenäoliselt kolme aasta pärast üldse ära.

„Eks siis peab mõtlema, aga eesmärk on maksta vajaduspõhist toetust, et see läheks inimestele, kellele seda tõepoolest ka vaja on,” ütles Lõhmus.

Lääne-Nigula vallas on kõigile makstavaid toetusi kolm: matuse-, sünni- ja 1. klassi mineja toetus. Kuni 250 eurot vajaduspõhist toetust küttepuude, prillide, ravimite jms jaoks saavad vaid need, kelle sissetulek on alla kahekordse elatusmiinimumi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Küsimused
5 aastat tagasi

LE, mis toimub? Mis sai Jaanus Ratase selleteemalisest artiklist? See oli üleval max tunni ning siis oli vaja asendada selle jamaga siin, kus peamiselt saate jälle truult esitada Lääne-Nigula valla seisukohti? Kui kallutatud võib olla?