Haapsalus tähistatakse septembris suurpõgenemise 75. aastapäeva

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 31
Piiskop Tiit Salumäe selgitas peaminister Jüri Ratasele, mida on aastate jooskul toomkirikus tehtud. Foto: Urmas Lauri

Septembris möödub 75 aastat eestlaste massilisest põgenemisest naasva Nõukogude terrori eest.

Suure mineku aastapäeva tähistatakse ka 20. septembril Haapsalus. Peaminister Jüri Ratas lubas piiskop Tiit Salumäele, et tuleb sel päeval Haapsallu.

Suurpõgenemise mälestusjumalateenistus on 19. septembril Tallinnas Jaani kirikus. ”Ja meil 20. septembril Rannarootsi muuseumi ees,” ütles piiskop Salumäe. “Sest minu teada ühtegi sammast Eestis rohkem suurpõgenemisele ei ole, kui ainult see kivilaev Rannarootsi muuseumi ees.” Põgari palvemaja seinal olev tahvel viitab ainult sellele, et seal toimus 22. septembril 1944 Otto Tiefi valitsuse viimane istung.

Piiskop Salumäe on Rannarootsi muuseumi direktori Ülo Kalmuga suure mineku aastapäeva tähistamise juba kokku leppinud ja sellest ka Ülemaailmsele Eesti Kesknõukogule (ÜEKN) teada andnud.

“Kuna Haapsalust oli ikkagi nii suur põgenemine, siis see, et seda päeva ainult Tallinas tähistada, ei ole päris see,” nentis Salumäe.

Pühapäeval külastas peaminister Jüri Ratas Haapsalus viibides ka toomkirikut ning seal tegigi Salumäele talle ettepaneku mälestushetkel osalemiseks. “Peaminister ütles, et kirjutab kalendrisse, seega on nõus siia tulema,” lausus Salumäe.

Fotod: Urmas Lauri

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu-toomas
5 aastat tagasi

Minuga üheealine mees kes põgenes koos ema isaga Rootsi ohkas elulõpuni kui raske seal oli ja kui suurt ülekohut tema perele tegid venelased ! Minu ema jäi minuga siia ja kuigi oli väga palju raskusi siis mina ei kuulnud teda ega minu lapsed,lapselapsed pole kuulnud mind mineviku üle kurtmas.Represseeriti siin ja ka sealpool.Ainult kahtluse korral,et oled
kommunistlike vaadetega vallandati töölt,jälitati pandi lastele silt kaela.Siinpool võeti tutist kinni ja viidi siberisse tihti tänu oma kadetatele naabritele.
Inimsuse vastaseid kuritegusid tehakse ka tänapäeval ja kirik on ikka võitjate poolel !

Kkk
5 aastat tagasi

Juba aastaid on Eestist suurpõgenemine. Kes soome, kes rootsi-norra. Süütame küünla.