Politsei ei alustanud Suklese avalduse põhjal menetlust

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Urmas Sukles. Foto: Lemmi Kann
Urmas Sukles. Foto: Lemmi Kann

Politsei hinnangul ei ole ilma kohtuta maha laskmist lubanud netikommentaaril kuriteo tunnuseid, ka pole tegemist vaenu või vägivalla õhutamisega.

Politsei sai 14. jaanuaril avalduse Haapsalu linnapealt Urmas Sukleselt selle kohta, et 13. jaanuaril kirjutati Lääne Elu artikli „Video: Sukles kiidab Karilaidu“ kommentaariumisse järgmine sõnum: „Sukles. Arv3sta sellega et kui EKRE võidab valimised..lastakse teiesugused rotid ilma kohtuta kohapeal maha.“

Suklese hinnangul oli tegemist otsese vägivalla õhutamisega ja otsese tapmisähvardusega ja ta palus politseil välja selgitada, kas kommentaari autor või kommentaari avaldaja on pannud toime isikuvastase süüteo, ning vajadusel alustada süüteomenetlust.

“Politsei vaatas avalduse läbi ja otsustas antud juhul kriminaalmenetlust mitte alustada, sest ei tuvastanud selles teos kuriteokoosseisu. Selleks, et tegu oleks kuriteoga, peab ähvardus olema veenev. Kuna avaldajale ei tundunud ähvardamine ja selle täideviimine reaalse ohuna, siis puuduvad karistusseadustiku alusel kuriteo tunnused,” kommenteeris Haapsalu politseijaoskonna juhtivuurija Vello Palmits.

Politsei võttis ilmselt aluseks Suklese kommentaari Lääne Elule, milles ta ütles järgmist:

„Ma arvan, et täitsin oma kodanikukohust sellest politseile teada andes. Mitte et ma oma elu pärast tõsiselt mures oleksin, aga kui sellistele asjadele ei reageerita, siis võib meie väga liberaalses ühiskonnas tekkida karistamatuse tunne,” rääkis Sukles. Ähvardust ennast ta reaalseks ei pidanud.

“Avaldaja palus hinnangut ka sellele, kas tegemist on vägivalla õhutamisega. Antud juhul oli politsei hinnangul tegemist ühe konkreetse artikli anonüümse kommenteerijaga, kes avaldas avalikus internetikeskkonnas oma arvamust, väljendades ebaviisakas vormis vaenulikku meelestatust, ja selles puudus vaenu õhutamine,” ütles Palmits.

“Pigem on tegemist võlaõigusseaduse järgi kvalifitseeritava teoga ja inimesel on õigus oma au ja väärikuse kaitseks pöörduda kohtusse,” lisas ta.

“Igal juhul tahan öelda, et suhtume alati sellistesse avaldustesse ja infosse tõsiselt ning alati kaalutleme konkreetsest juhtumist lähtuvalt, kas on alust menetluse alustamiseks ja mis võiksid olla edasised sammud. Tapmisega ähvardamine, kui on alust karta selle täideviimist, on kuritegu ja sellest tuleks kindlasti politseile teada anda,” ütles Palmits.

Ta tuletas ka meelde, et interneti kommentaariumides kirjutades tuleb lähtuda kokkulepitud suhtlusreeglitest ja heast tavast.

Avaldajal on õigus esitada kaebus kriminaalmenetluse alustamata jätmise teate saamisest kümne päeva jooksul Lääne ringkonnaprokuratuurile.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
31 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Zanders
5 aastat tagasi

Olen erapooletu…
Minu eesmärk on et Läänemaa rahvas valimistel ei osale…
Võibolla joodikud või voodihaiged..aga nemad ei saa takistada ebaseadusliku hääle andmist…
Protesti MÄRK

Arnold
5 aastat tagasi
Reply to  Zanders

Zanders ! Kas ikka saite ise oma kommentaarist aru ?
“Olen erapooletu….” ja “Minu eesmärk on, et Läänemaa rahvas valimistel ei osale…”. Kus siin erapooletus on ? Ja, kes te olete, et endale olete püstitanud eesmärgiks Läänemaa rahva valimistel mitteosalemise ? Järjest imelikumaks hakkavad kommentaarid minema. Ah, ja, üks asi veel. Kuidas oma ” eesmärki” täitma hakkate ? Lõpetuseks soovitan soojalt, enne järgmiste kommentaaride kirjutamist, korralikult mõtelda, muidu tekivad uued probleemid. Päris kehva maiguga see “eesmärgi ja valimistel mitteosalemise” kommentaar ja seda saab päris tõsiselt tõlgendada, kui tulevasse valimisprotsessi ja selle käiku sekkumisena.

Jajah
5 aastat tagasi

Tundub,et see vaene Zanders rakendati hoobilt Karilaiu kampaaniasse 😀
Ei teagi kumb hullem karistus on,kas mingi trahv või vägisi poliitikute kampaaniasse sattumine 😛

Tõsi
5 aastat tagasi

See on meediatrikk, mõelge palju on selle video vaatamisi seoses selle ähvardamise teemaga. Tegemist on Karilaiu reklaamikampaaniaga, kõik kommenteeriad aitavad Karilaiu võimule!

Sass
5 aastat tagasi
Reply to  Tõsi

Ma ehmatasin täitsa ära, kui äkki keegi arvutis rääkima hakkas 🙂 siis panin alles tähele, et see video on automaatselt mängima pandud. Tuleb vist valimisteni siit lehelt eemal olla.

Jajah
5 aastat tagasi
Reply to  Sass

Ei saa ka enam le lehte avada,kohe herr Sukles platsis 😀 kohutsv lihtsalt…..

Kont
5 aastat tagasi

Zandersil vedas sellega, et ta konkreetselt ei õelnud nimeliselt, keda ta pidas silmas rottide all, kes seina ääres maha oleks lastud. Kuigi me kõik teame, kes see rott on ja kes ennast rotiks peab. Politsei poolt õige otsus, kuigi kommentaator Z…. peaks tiba oma suumolku talitsema, sest järgmine kord võib teisiti minna.

Zanders
5 aastat tagasi

Olen tavaline talupoeg…

tore
5 aastat tagasi

on see mäng – mina kiidan Sind- Sina kiida mind, valid Karilaiu , saad Suklese, aga mees on juba maha käinud, hoolimata Haapsalu rahva palavast armastusest

Tont
5 aastat tagasi
Reply to  tore

Valimised on olnud ja on edaspidi tõe kriteerium. Olenemata sellest,kas anonüümsed kangelased seda soovivad või mitte. Ja hr.Sukles on siiani saanud väga head valimistulemused.Juba 4 (neli) korda.Tee järgi,kui suudad.Aga seda sa ei suuda iial.Sestap katsu enam mitte peale võtta.

ah jäta
5 aastat tagasi
Reply to  Tont

No aga vaata, kes ta vastased on olnud! Polnud keeruline mitte võita.

Zanders
5 aastat tagasi

Ma ei ole EKRE liige ametlik veel..
Aga plaan nagu on…kuna siin ikka erilisi rumalaid võimu juures

Sass
5 aastat tagasi

Ma ei saa aru miks Toomas kohe vabandama hakkas. Kuidagi mannetu.
Oleks võinud ikka ära oodata, kas alustatakse menetlust või mitte.

Toomas Vallimäe
5 aastat tagasi

Selle avalduse mitte menetlusse võtmisega on maine kahju saanud EKRE. Oleksin väga tahtnud teada saada provokaatori nime. Kordan veel, EKRE ei ole nõus anonüümsete ähvarduste kirjutajaga!

Zanders
5 aastat tagasi

Toomas…
Ma ei ole provokaator
Aga kaua võib?,,nussida tavalist lihtsat maarahvast..
Ära pahanda…

juss
5 aastat tagasi
Reply to  Zanders

Ole hea mees ja ära võta maarahva nimel sõna!

Zanders
5 aastat tagasi

Tekkis väike paanikahoog juba

Konn, ära köhi
5 aastat tagasi
Reply to  Zanders

Veel ülbitseb ka. Targem paistad kui suu kinni
pead.