Lääne-Eesti noorte ajalookonverentsil tutvustavad õpilased oma uurimistöid

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lääne-Eesti noorte ajalookonverents. Foto: SALM
Lääne-Eesti noorte ajalookonverents. Foto: SALM

Teist aastat korraldab sihtasutus Haapsalu ja Läänemaa muuseumid koos Läänemaa ühisgümnaasiumiga Lääne-Eesti koolinoorte ajalookonverentsi. Konverents algab esmaspäeval, 8. oktoobril kell 9.30 ühisgümnaasiumi aulas.

Õpilaste ajalookonverentsi idee on anda noortele võimalus oma uurimusi lähemalt tutvustada, pakkuda neile seeläbi teaduskonverentsil esinemise kogemust ning saada ülevaade, millised teemad noori lähikonnas huvitavad. Konverents on seejuures ka koht innustavateks aruteludeks ja arvamuste vahetamiseks.

Muuseum tegi selgi aastal õpetajate kaudu noortele üleskutse esitada konverentsile oma ajaloo, koduloo, kultuuri, kodanikuõpetuse või ühiskonna õpetuse teemadel kaitstud loov- ja uurimistöid. Seekordsel konverentsil teevad ettekande kuus õpilast Läänemaa ühisgümnaasiumist ja Kullamaa keskkoolist. Konverentsi modereerib Haapsalu ja Läänemaa muuseumide juhataja Anton Pärn.

Konverentsi korraldajal, muuseumipedagoog Karin Mägil on väga hea meel, et noored on valmis oma uurimusi teistega jagama. “ Loodan, et tulevikus osalevad konverentsil ka põhikoolid oma loovtöödega. Usun, et need sobivad meie konverentsi formaati kenasti ja avardavad kindlasti teemaderingi,“ selgitas Mägi.

Sarnaselt eelmisele aastale on ka sel korral noori julgustama ja innustama kutsutud külalisesineja. Sel aastal astub noorte ette ajaloolane, Eesti Mäluinstituudi teadur Hiljar Tammela, kelle ettekanne kannab pealkirja “”Kes vana asja meelde tuletab…” ehk miks uurida ajalugu?”.

Pärast konverentsi toimub ühisgümnaasiumi koolimaja tutvustav ekskursioon, mille viib läbi õpilane Kirke Triin Lembinen.

Noorte ajalookonverentsi toetab Haapsalu linn. Kuulama on oodatud kõik huvilised.

II Lääne-Eesti noorte ajalookonverentsi kava

 • 9:30-9:40 Saabumine
 • 9:40-9:55 Avasõnad: Anton Pärn (SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid)
 • 9:55-10:10 Liisi Kajo (juhendajad Liisi Karydi ja Valdis Kajo) “Hiiumaa rõhkude valmistamine”
 • 10:15-10:30 Brita Lubi (juhendaja Monika Undo) “Libahundimotiivi muutumine rahvapärimusest nüüdiskirjanduseni”
 • 10:35-10:50 Kadi Vahtmeister (juhendaja Heli Mäe) „Infrastruktuuri muutused Laukna külas ja selle mõju inimeste elu-olule“
 • 10:55-11:05 Sirutuspaus
 • 11:05-11:20 Ranar Leisson (juhendaja Knud Jessen) “Haapsalu tänavate nimed läbi aegade”
 • 11:25-11:40 Kirke Triin Lembinen (juhendaja Imbi Raudkivi) „Haapsalu koolid 100 aasta jooksul 1918-2018“
 • 11:45-12:00 Siim Suitsberg (juhendaja Tiina Brock) „Minu vanaema Maie Seppeli ja vanatädi Liia Beusovi mälestused Siberisse küüditamisest 1949“
 • 12:05-12:40 Lõunapaus
 • 12:40-13:40 Hiljar Tammela “”Kes vana asja meelde tuletab…” ehk miks uurida ajalugu?”
 • 13:45 Tänusõnad ja konverentsi lõpetamine
 • Ekskursioon koolimajas ja ajalootoas
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments