Haapsalus näeb loodusfilmi supertähtede uusi teoseid

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Kaader Jan Hafti filmist “Norra nõiduslikud fjordid”.

Haapsalus Iloni imedemaal saab nädalavahetusel vaadata Matsalu loodusfilmide festivali programmi valitud kuulsate loodusfilmimeistrite Jan Hafti ja Oliver Goetzli teoseid.

Laupäeval algab Haapsalu programm kell 14 Saksa režissöör Jan Hafti filmiga „Norra nõiduslikud fjordid“. Norra fjordid on üks dramaatilisemaid maastikke Euroopas. Miljarditest heeringatest tumedates vetes prassivad mõõk- ja küürvaalad. Rändlõhe trügib koskedest üles, merisulelised vilgutavad  oma tulukesi, värvilised molluskid säravad sügavuses.

Kes on varem näinud Matsalu loodusfilmide festivali võitja Jan Hafti filme rabast, metsast või põllust, teab oodata, milliseid imelisi pilte ta linale suudab tuua.

Kell 15 algab teise Matsalu festivali laureaadi Oliver Goetzli film „Polaarhundid – Arktika kummitused“. Kanada  põhjaservas on Ellesmere’i saar, kus armutud arktilised tuuled tuiskavad läbi tundra ja temperatuur langeb kaugele alla nulli. Sealses lumes ja jääs möödub meie planeedi ühe kõige karmima kiskja – polaarhundi elu. Kuid kui lumi kevadel sulab, muutuvad need rändjahimehed  paikseteks lapsevanemateks. Koos rea varem filmimata kaadritega on “Arktika kummitused“ dramaatiline, eepiline ja hingepugev, tõeline lugu lojaalsusest, paaritruudusest ja pühendumusest. Seda, kuidas Goetzl polaarhuntide filmi tegi, sai näha eraldi filmina tänavuse festivali avaseansil kolmapäeval.

Pühapäeval kell 14 algab USA film „Sisaliku seadused“ (režissöörid Neil Losin, Nate Dappen). Kui teadlased esitavad laiemaid küsimusi looduse reeglite kohta, otsivad nad tihti vastuseid  üsna ebatõenäoliste olendite juurest – sisalikelt nimega anoolid. Filmis näitavad kaks filmitegijat anoolide üllatavat lugu – need on kõige olulisemad sisalikud maailmas. Seda filmi jõudsid juba üksmeelselt kiita festivali žüriiliikmed Kristo Elias ja Remek Meel.

Teise filmina linastub kell 15 „Kamtšatka karud. Elu algus“ Venemaa, režissöörid Irina Zhuravleva, Vladislav Grishin). Seitse kuud karupoegade filmimist Kamtšatka karmis looduses andis tulemuseks selle filmi ning ka arusaamise, kuhu piirini inimene looduses tohib minna.

Filmid tõlgitakse eesti keelde.

Päevapilet maksab viis eurot. Lapsed saavad ka mängutoas loodusteemalisi meisterdusi teha. Kinopilet sisaldab ka Iloni imedemaa külastust.

Festival on Haapsalus ka täna ja homme, kui näidatakse algklassilastele Jan Hafti filmi „Päikeselapsed – liblikad“, kuid need seansid on mõeldud koolidele ja sinna pääsemiseks tuli varem registreeruda.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments