Keskkriminaalpolitsei pidas kinni Haapsalu linnafirma juhi (täiendatud kl 14.06)

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Alo Lõps. Foto: Arvo Tarmula
Alo Lõps. Foto: Arvo Tarmula

Keskkriminaalpolitsei pidas esmaspäeval 48 tunniks kinni Haapsalu Linnahoolduse juhi Alo Lõpsi.

Politseinikud otsisid läbi linnafirma tööruumid ning küsitlesid töötajaid.

Lääne prokuratuuri pressiesindaja Liivi Reinholdi sõnul kahtlustatakse Lõpsi riigihangete teostamise nõuete rikkumises. Hange oli seotud ühe veoki ostuga Haapsalu Linnahooldusele.

Samas asjas esitati kahtlustus ka Haapsalu Linnahoolduse nõukogu liikmele Riho Lepale.

Lääne Elu andmeil otsustas ettevõtte nõukogu, mida juhib Haapsalu linnavolikogu liige Siim Saareväli, selle aasta aprillis, et tuleb osta kuni 100 000 eurot maksev tõstukauto.

Tõstukauto hanke võitis Silberauto 92 000 euroga. Teise pakkumuse suurus oli 107 000 eurot.

Lääne Elu andmeil vahendas Lepp teistele nõukogu liikmeile ja Haapsalu Linnahoolduse juhatajale Silberauto analoogse pakkumise. Seda peab keskkriminaalpolitsei toimingupiirangu rikkumiseks ja hanke tulemuse mõjutamiseks.

Tõstukauto hankekomisjoni juhtis Lõps, kel oli ka otsustav sõna lõpliku valiku tegemisel.

Haapsalu Linnahoolduse nõukogu liige Jaanus Karilaid ütles, et tõstukauto hange tuleb tühistada. Karilaid märkis, et Lõps tuleb ametist kõrvaldada uurimise lõpuni. Samuti peab nõukogust lahkuma Lepp. Viimane peab Karilaiu arvates ka linnavolikogust lahkuma.

Keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo juhi Mati Ombleri sõnul viiakse veel läbi menetlustoiminguid, et koguda tõendeid ühele riigihankes osalejale eelise andmise kohta.

„Riigihangete läbiviimine peab toimuma ausalt ja olema avatud konkurentsitingimustele. Hankeid läbiviiv asutus peab ise seisma hea selle eest, et töötajad teaksid, milleks hankeid korraldatakse ja millised on läbiviimisele kehtivad nõuded. Toote või teenuse hankimisel ei saa konkreetse pakkujaga läbirääkimisi pidada ja teda lubamatult eelistada. Eeskirjade rikkumine võib tuua kaasa mitte ainult selle, et hangitav toode või teenus on kallim, vaid lisaks saab kannatada ka asutuse maine,“ lisas Ombler.

„Uurimine on alles pooleli ning detailidest praegu kriminaalasja kahjustamata rääkida ei saa,“ ütles Reinhold.

Lääne ringkonnaprokuröri Helga Aadamsoo sõnul uuritakse kriminaalasja raames ka teisi küsimusi, kuid neist pole võimalik veel lähemalt rääkida. “Keskne teema on praegu võimalik nõuete rikkumine veokihanke ettevalmistamisel,” ütles ta.

“Hoolimata sellest, kui suur või väike on hanketingimuste rikkumisega tekitatud kahju, peab avalike vahendite kasutamine alati olema ja näima aus ja läbipaistev,“ sõnas Aadamsoo.

Reinhold ähvardas, et süüdimõistmisel võib sellise rikkumise eest karistada rahalise karistuse või kuni üheaastase vangistusega.

Lõps sai Haapsalu Linnahoolduse juhiks 2015.

Keskkriminaalpolitsei kuulas eile Haapsalus tunnistajatena üle ka Haapsalu aselinnapea Peeter Vikmani ja linnavolikogu liikme Siim Saarevälja, kes kuulub ka Haapsalu Linnahoolduse nõukokku.

Sellest, kuidas Alo Lõps juhtis Vasalemma munitsipaalfirmat, loe siit: „Haapsalu mehed Alo Lõps ja Taavi Käsk leidsid Vasalemmast sooja töökoha”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
34 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Uimane Ahto paralepa padrikust
5 aastat tagasi

Kõik jälle pees. Kõik panevad koguaeg kitse ja mina jälle pole midagi teinud vaid nagu ikka teised tegid. Mina pole kunagi kellegile raha althõlma andnud, et tööd saada ja midagi pole asjast kuulnud. Kõik kohad on nuhke täis ja plaanin Germaaniasse emigreeruda.

Aktuualne kaamera
5 aastat tagasi

Vasalema äss tegutseb jälle. Vanemuine laena kannelt.

Likusa
5 aastat tagasi

Kõll kõll tegi vangi võll. Epu tepu üle pepu

PIRET
5 aastat tagasi

Kas vangis magada ikka said või kuidas seal oli

Pook
5 aastat tagasi
Reply to  PIRET

Ei istunud ta vangis midagi. Mõned tunnid mõnusat vestlemist ja koju puhkama.
Millal eesti vabariigis suured sulid vangi on pandud?

#ARI
5 aastat tagasi

juba #akkab tekkima muster, samad nimed läbi mitme erineva episoodi … #uvitav ainult, miks kolmandat nõukogu liiget üle ei kuulatud … #ARI-l järgmisteks valimisteks küll enam krediiti pole, vaja taas uus pu#as inglikostüüm otsida … keskist ei maksa rääkidagi, nemad muudkui seovad end Eesti õigussüsteemist la#ti … tellige endile sõltumatu ekspert#innang … #A-#A

Jälgija
5 aastat tagasi

Kas Lepp on see kena tüse mees, kes volikogus tähtsa näoga bossi mängib ja ülbitseb. Palju õnne!

Hook
5 aastat tagasi

Ajalehe juures võiks tööl olla ka mõni uuriv ajakirjanik,siis ei tuleks mõned uudised prohmakana.Ongi linn nagu Uinuv kaunitar ja nüüd siis…selline jama.

Vaatleja
5 aastat tagasi

Ühe Taavi nimelise mehe tegemisi võiks ka pisut kontrollida.

suku/muku
5 aastat tagasi
Reply to  Vaatleja

ah ,kellel selleks aega on

Zanders
5 aastat tagasi

KAPO töötajad on kohalikus vöerastemajas
109 inimühikut…

Õnnelik lõpp
5 aastat tagasi

Samas, ei lähe see asi lugejatele eriti korda. Kui vaadata kommentaaride arvu, siis huvitab lugejaid oluliselt rohkem Nõva kooli direktori teema, kui korruptsioonikahtlus Haapsalus.

Kaua võib
5 aastat tagasi
Reply to  Õnnelik lõpp

Eks kõik ootavad mis edasi saab, Suminat on kõvasti.