NUKU koor toob Kõmsil lavale Siim Aimla regidžäss-versiooni „Kalevipojast”

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

NUKU koor toob "Kalevipoja" lavale Kõmsi rahvamajas.
NUKU koor toob “Kalevipoja” lavale Kõmsi rahvamajas.

Džässmuusik ja helilooja Siim Aimla lõi rahvuseepose „Kalevipoeg” sõnadele regidžäss-kooriteose, mille plaadistas ning kannab juuli lõpus Kõmsil ette NUKU koor.

Kaheksast lugulaulust koosnev uudisteos on sündinud koostöös NUKU koori ja dirigent Reeda Tootsiga, kes kannavad teose ette teatraalse kontsertlavastusena koos Aimla juhitud instrumentaalansambliga, teatas koori esindaja esmaspäeval.

Lavastuses lauldakse lugusid Saarepiigast, soome sepa mõõgast, Sarvikust, siili soovitusest ja teistest muistsetest mälestustest, mis rahvuseeposes tallel. Saatepillidena on lisaks tavapärastele muusikariistadele kasutusel ka arhailisemad helitekitajad: vokid, vikat, kivid, puuroikad ja muu selline.

“Žanrimääratlusega oleme pisut kimpus,” nentis Sirle Liiv-Kose NUKU koorist. “Oleks nagu oratoorium, aga pisut õhulisem. Oleks nagu lugulauleldus, aga natuke sügavam. Koori-regi-lugu-jazz? Kas selline asi võiks olemas olla? “

Saarepiiga, Soome sepalt mõõgatoomise, kiviviskevõistluse, siili soovituse ja teiste lugulaulude vahel seletavad sündmustiku kulgemist meie jutustajad Doris Hallmägi elektroonilise muusika saatel.

Lisaks koorile ja elektroonilisele muusikale on meil ansambel Siim Aimla juhtimisel, kus on pille kontrabassist vikatini. Lisaks kivid, puulusikad, vokid, roikad, kitarr jne.

Etendus tähendab seda, et koor ei seisa kahes reas paigal, mustad kaaned käes, vaid kehastab kordamööda nii Kalevipoega kui kõiki teisi tegelasi ja on ka jutustaja rollis.

“Siim Aimla teos on kindlasti täiesti unikaalne kooriteos,” ütles Liiv-Kose. “Ja kes seda näinud, ütlevad, et nüüd ka Kalevipoeg lõpuks üsna selge.”

“Kalevipoeg”

Kontsertetendus kestab u 1h 20 min.

  • Etenduses esinevad NUKU koor ja Siim Aimla ansambel
  • Elektrooniline muusika Doris Hallmägi
  • Valgustus Triin Rahnu (Nukuteater)
  • Kunstnikud Pirjo Kullerkupp ja Kristiina Tuubel
  • Lavastaja ja koorijuht Reeda Toots
  • Jutustavaid vaheosi esitavad Doris Hallmägi elektroonilise heliloomingu saatel NUKU koori lauljad

Esitluskontsertid toimuvad 27.–29. juulini Kõmsi rahvamajas Lõuna-Läänemaal.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments