6

Haapsalu vanal kalmistul on hukkunud varesed

Mis on juhtunud Haapsalu vana kalmistu varestega, pole veel teada. Arvo Tarmula
Mis on juhtunud Haapsalu vana kalmistu varestega, pole veel teada. Arvo Tarmula

Haapsalu vanal kalmistul on mitu hukkunud varest, mis nendega juhtunud on, pole teada.

„Mina olen nainud ainult fotosid ja fotode põhjal on keeruline öelda, kas on loomulikku surma surnud või on olnud inimesepoolne sekkumine,“ ütles ornitoloog Tarvo Valker.

Valker lubas õhtul linde kaema minna ning oma silmaga nähes on aru saada, kumba surma linnud on surnud. „Aeg-ajalt võib olla haiguseid, mis massilist hukkumist põhjustavad,“ ütles ta.

Kui linnud hukkusid loomulikul viisil, siis põhjuse väljaselgitamine võtab kauem aega. Välistada ei saa ka varianti, et inimkäsi on mängus. Sellisel juhul läheb tegu kirja keskkonnarikkumisena ja asjaga tegeleb edasi keskkonnainspektsioon. „Välistada ei saa kellegi pahatahtlikkust,“ ütles Valker.

Sisetunde pealt ei taha Valker oletada, kumb variant olla võib.

Valkeri sõnul pesitsevad vana kalmistul künnivaresed, kes pesitsevadki kolooniates. Ühe puu otsas võibki neil olla 5-6 pesa.

Haapsalu Vanale kalmistule lähenedes, on vareste kisa kaugele kosta. Kohati on nende kisa võrreldav koerte kaklemisega, kuid mis tuleb puu otsast. Haudade vahel jäävad silma mõned vareselaibad. Ka on maas palju varesesulgi ja tiivatükk. Üks vares on maapinnal ja ei lenda minema, vaid hüpleb haudade vahel.

Arvo Tarmula fotod

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Anders
Anders

Tegemist linnugripiga…
Inimesed põgenege

mõngel
mõngel

hei looduse sõbrad, kõik kohad on täis neid varesepoegi kes pesast välja tulnud, kuna vee nälg on suur, ning kas linnas on vähe kodutuid kasse kes neid noori ullikesi seal ei rapiks? Mingit haigust küll seal ei ole, loodus teeb praegu omi keerd käike selle sooja ja kuiva ilmaga.

linlane
linlane

See mis sotsmaja ümbruses toimub on juba inimvaenulik. Kas meie linn on lindudele või inimestele?

Linnu Kull
Linnu Kull

See vareste uputus ja kormoraanide “vägiteod” tuleb linnasakste süüks panna, kuna need saksad oma taskut täisajamisega jätavad linnarahva (maksumaksjate-nende sakste ülalpidajate ) mured tähelepanuta. Kuna iga linnaelani võib osta õhupüssi. või ise meisterdada ragulka.

linlane 2
linlane 2

Mõlemale, mõistagi.

Kraaksuv Vares
Kraaksuv Vares

Linnapeale!

wpDiscuz