Haapsalu vanal kalmistul on hukkunud varesed

Mis on juhtunud Haapsalu vana kalmistu varestega, pole veel teada. Arvo Tarmula
Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 4
Mis on juhtunud Haapsalu vana kalmistu varestega, pole veel teada. Arvo Tarmula

Haapsalu vanal kalmistul on mitu hukkunud varest, mis nendega juhtunud on, pole teada.

„Mina olen nainud ainult fotosid ja fotode põhjal on keeruline öelda, kas on loomulikku surma surnud või on olnud inimesepoolne sekkumine,“ ütles ornitoloog Tarvo Valker.

Valker lubas õhtul linde kaema minna ning oma silmaga nähes on aru saada, kumba surma linnud on surnud. „Aeg-ajalt võib olla haiguseid, mis massilist hukkumist põhjustavad,“ ütles ta.

Kui linnud hukkusid loomulikul viisil, siis põhjuse väljaselgitamine võtab kauem aega. Välistada ei saa ka varianti, et inimkäsi on mängus. Sellisel juhul läheb tegu kirja keskkonnarikkumisena ja asjaga tegeleb edasi keskkonnainspektsioon. „Välistada ei saa kellegi pahatahtlikkust,“ ütles Valker.

Sisetunde pealt ei taha Valker oletada, kumb variant olla võib.

Valkeri sõnul pesitsevad vana kalmistul künnivaresed, kes pesitsevadki kolooniates. Ühe puu otsas võibki neil olla 5-6 pesa.

Haapsalu Vanale kalmistule lähenedes, on vareste kisa kaugele kosta. Kohati on nende kisa võrreldav koerte kaklemisega, kuid mis tuleb puu otsast. Haudade vahel jäävad silma mõned vareselaibad. Ka on maas palju varesesulgi ja tiivatükk. Üks vares on maapinnal ja ei lenda minema, vaid hüpleb haudade vahel.

Arvo Tarmula fotod

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kodanik
2 aastat tagasi

Linn peaks ometi midagi ette hakkama võtma nende varestega- see ei ole normaalne, et hoia aknaid ja rõduuksi kinni koguaeg, sest vareste kisa ja sõda on taevani ööpäevaringselt, paar tundi öösel vist magavad, aga kell 4 algab jälle hommikul täielik sõda. Kui Paide linn võttis vastu otsuse pesasid alla võtta, et olukorda kontrolli alla saada, võiksid ja peaksid ka teised linnad nii tegema. Metsad on varestest tühjad, kõik karjuvad linnas inimestel akende taga ja nende nahhaalsus on ka omaette teema. Linnulaulust võib unistada, on vaid lõputu röökimine igas suunas. Hakake tegema selles vallas midagi juba, et see rumalus lõppeks. Nagu… Loe rohkem »

Anders
5 aastat tagasi

Tegemist linnugripiga…
Inimesed põgenege

mõngel
5 aastat tagasi

hei looduse sõbrad, kõik kohad on täis neid varesepoegi kes pesast välja tulnud, kuna vee nälg on suur, ning kas linnas on vähe kodutuid kasse kes neid noori ullikesi seal ei rapiks? Mingit haigust küll seal ei ole, loodus teeb praegu omi keerd käike selle sooja ja kuiva ilmaga.

linlane
5 aastat tagasi

See mis sotsmaja ümbruses toimub on juba inimvaenulik. Kas meie linn on lindudele või inimestele?

Kraaksuv Vares
5 aastat tagasi
Reply to  linlane

Linnapeale!

linlane 2
5 aastat tagasi
Reply to  linlane

Mõlemale, mõistagi.

Linnu Kull
5 aastat tagasi
Reply to  linlane

See vareste uputus ja kormoraanide “vägiteod” tuleb linnasakste süüks panna, kuna need saksad oma taskut täisajamisega jätavad linnarahva (maksumaksjate-nende sakste ülalpidajate ) mured tähelepanuta. Kuna iga linnaelani võib osta õhupüssi. või ise meisterdada ragulka.