Pritsimehest koolipapa: kuidas olla direktor, kui pole koolimaja võtmeidki

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Nõva kool. Foto: Eduard Laur

Puuduvad võtmed, üle andmata dokumendid ja parooli alla pandud arvutid on vaid osa tegelikkusest, millega ootamatult Nõva kooli direktoriks saanud Andres Liivil on tulnud rinda pista.

Kui direktor koolimajja jõudis, olid õpetajad arvuti juba lukku pannud. Selle parafraasiga võiks alustada, kirjeldamaks olukorda väikeses Nõva koolis, kus töötajatevahelised pinged ajavad üle ääre.

„Võitlus käib. Nõva kogukond on lõhki,” ütleb Lääne Elule Nõva viimane vallavanem Kalle Saar.

Mõningad mehed

Kolm päeva enne kooliaasta algust, 28. augustil vallandas Saar üle kümne aasta kooli juhtinud Virve Tautsi.

Tautsi vallandamise päeva Nõval mäletatakse.

„Minu esimesel tööpäeval saabusid koolimajja mõningad mehed, kes vallandasid direktor Virve Tautsi. Kohusetäitjaks määrati endine päästeameti juhataja Andres Liiv. Ei jäänud muud üle, kui olukorraga leppida ja üritada uue inimesega koostööd teha.”

Nii kirjeldab juhtunut üks Nõva kooli õpetaja oma meilis Lääne-Nigula vallavanemale Mikk Lõhmusele.

Koostööd suurema osa Nõva õpetajate ja uue koolijuhi vahel aga ei sündinudki.

Ootamatult kooli saabunud „mõningad mehed” olid Saar, Nõva volikogu esimees Peeter Kallas, Liiv ja vallavalitsuse arvutispetsialist Marko Sultsing. Hommikul veel koolijuhina tööle tulnud Tauts meenutab päeva nagu halba unenägu.

„Mul polnud õrna aimugi, et mind vallandatakse,” ütleb Tauts.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
52 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Erapooletu
6 aastat tagasi

Ilusa loodusega koht, kahju, et seal nii palju rumalaid kodanikke on 🙁

Huvitav
6 aastat tagasi
Reply to  Erapooletu

arvamus. Kui soovi selles ilusas kohas edasi elada või kodu rajada tõlgendatakse rumalusenam mis sa ikka teed. Eks nendel erapooletutel siis seal ilusas looduses kena olla, mida vähem kohalikke, seda parem.

Nõval
6 aastat tagasi

hakkab veel suuri asju juhtuma. Kallas ju tagasi ka osavallakogus. Mees teeb, mis mees tahab. Kord loobub, siis tuleb jälle tagasi.Varsti ka suur vald pankrotis. Kallasel ju nii valla kui Kilgi näol kogemus olemas, aga eks vanad sõbrad taha uuesti reele aitamist.

Faktid õigeks
6 aastat tagasi

Jumal küll, palun ometi lõpetada see valede levitamine! Virve Tautsi vallandamine määrati töövaidluskomisjoni otsusega seadusvastseks! Miks vanu valesid muudkui kellata 🙁 Kas Lääne Elul häbi pole juba? Reaalsuses hakkas ta uurima vallalt, kuhu kadusid kümned tuhanded valla raha, mistõttu järgnes vallandamisotsus. Virve töö tulemusel on viimaste aastate jooksul siia kolinud 4 uut peret ja 8 last!

Kohustuslik nimi
6 aastat tagasi

Miks kustutati need kommentaarid kus pole mitte midagi valet /ja ei ole minu omad):
Vallavalitsusel on arvutispetsialist Marko Sultsing, aga ometi vingutakse mingite paroolidega kaitstud arvutite üle? On siis vallal spetsialist või mingi isehakanud klahviklõbistaja?

ning

Kusjuures ta hooldab neid arvuteid iga kuu ja saab raha…

orbiit
6 aastat tagasi

Ilmselt käsud kõrgemalt 😀

Kristiina Taits
6 aastat tagasi
Reply to  orbiit

Olen õpetaja ning tõepoolest on meil selline IT-töötaja olemas, kelle hallata on arvutite paroolid ja korrasolek. Olen temalt isegi abi küsinud ja seda ka saanud. Õppeaasta alguses pakkusime, muide, osade õpetajatega ka uuele direktorile õpetajate toas ühte vaba arvutit, millel internetijuhe olemas ja töökorras ka, aga seda pakkumist vastu ei võetud. Tõsi küll, seni tühjana seisnud kabinetis eraldi arvutit ei olnud (eelmine direktor töötas õpetajate toas inimeste keskel) – kas seda meie pakutut poleks siis saanud sinna viia? Võtmete teema on ju puhas jaburuse tipp… Üritan hea meelega koostööd teha kõigiga, kellega peab, et lastel koolis hea õppida oleks, aga… Loe rohkem »

Sass
6 aastat tagasi

Seda Nõvale noorte perede meelitamist on juba 10-15 aastat räâgitud. Äkki siis peaks hakkama ka põhikooli astme tulihingelised võitlejad (loe: enda töökoha säilitajad) esialgu tegelema noorte perede siia meelitamisega, mitte raiskama aega totrustele. Ilmselgelt ei piisa paarist-kolmest 1~2 lapsega pere siia elama asumisest, et kool oleks jâtkusuutlik. Kui viimase 10-15 aastaga on Nõval noorte perede hulk aina vähenenud, siis kus järsku neid nii hooga peale peaks tulema? Viimasedki siin üles kasvanud noored viivad oma lapsed mujale kooli, sest tahavad, et lapsed saaksid tugeva hariduse ja tulevikus ka suures kollektiivis hakkama. Kui laste arv on nii pikalt juba langenud, äkki teeks… Loe rohkem »

Nimi (kohustuslik)
6 aastat tagasi
Reply to  Sass

Täpselt see kavas ongi ning selleks sai tehtud oma valimisliit. 1) Palju sa arvad, et selleks aga aega ja energiat üle jääb, et vallavalitsuse tegemata tööga omast vabast ajast tegeleda, kui peamine aur kulub vallavalitsuse jaburduste vastu võitlemisele? 2) Millal saabub see hetk, kui vallavalitsus sellega kaasa tuleb selle asemel, et teerulliga kõigest üle sõita?

LP.hr.Sass,
6 aastat tagasi
Reply to  Sass

kui oled kohalik, siis tead väga hästi, kes valda on viimastel aastatel valitsenud. Millegipärast on vallavanemad sissetoodud inimesed, kel kohapealsest arengust täiesti ükskõik. Viimane katse kohalik inimene vallajuhiks saada lõppes “näpuveaga”, peale nädalast tööaega avaldati talle umbusaldust. Põhjuseks, et pole kogemust europrojektidega? Pandi paika euroarendaja, mis lõppes….. Selliste arengute põhjuste üle saab igaüks ise mõelda. Kahju lihtsalt kenast elamisväärsest kohast, mis kooli kadumisel siia enam nooremaid inimesi elama ei kutsu. Eks Nõva tiksub ka nii edasi, ega ta maapealt kao.

Ikka need valede faktid!
6 aastat tagasi
Reply to  Sass

Viimase 3, 5 aasta jooksul on tulnud Nõvale 4 uut peret ja toonud kooli-lasteaeda 8 uut last. Just kool on need pered siia toonud. Lõpetaks juba selle valede levitamise!Sellel aastal suurenes laste arv 4 lapse võrra.

Kristiina Taits
6 aastat tagasi
Reply to  Sass

Hooga mitte, aga juba fakt, et minule nt. elamispinda ei pakutud või et füüsikadoktoranti tööle ei võeta, kõneleb enda eest. Raske on suunata asju suunas, mida vald ei toeta. Mind kõige rohkem muidugi huvitaks, et miks ei toeta.

Minu teada alumistes kommentaarides olevad väited, et viimaste aastate jooksul on just kool siia meelitanud 4 uut peret, vastavad tõele – siia on juurde kolinud 8 last! Nõva Kooli õppekvaliteet pole kindlasti halb – ei väsi kordamast, et meil on pädevad aineõpetajad, looduskaunis keskkond, kogemus projektitööga, mis arendab sotsiaalset külge, jms. Puudu vaid valla tugi lennuks tähtede poole, mida on kurb näha.

Nimi (kohustuslik)
6 aastat tagasi
Reply to  Sass

Ega olegi muud – kool kinni, pood ja söögikoht samuti, postipunkt, raamatukogu jms. kah. Elanikele kõigile jupp nööri nina peale ning mände on siinkandis piisavalt. Vot SIIS saabub õnn meie õuele! Vähemalt paistab see olevat vallajuhtide tegevuskava. Ja miks küll sellisele heale plaanile pahatahtlikud nõvakad nii vastu on, kohe mitte ei saa aru.

No- jah
6 aastat tagasi

Ei saa mina aru, mis nendel Taebla meestel viga on, et Nõva rahvast rahulikult elada ja tööd teha ei lase. Saare Kalle ees, lootsime, et teised on targemad, aga ei midagi, läheb aina hullemaks. Võtke ometi seal ükskord aru pähe ja jätke meid rahule.

Nõvalt
6 aastat tagasi

Kohalik ptrioot Kallas tõmbas niite, ja väga kavalalt!

ohtlik
6 aastat tagasi
Reply to  Nõvalt

Kaks kärbest ühe hoobiga. Kõigepealt Lääne-Nigula volikokku minek ja nüüd osavallakogusse. Kavalus või meeleheide?

Isik
6 aastat tagasi
Reply to  Nõvalt

Ei tea, kas Kallas on siis õigeks mõistetud Nõva valla pankroti pärast, Kilgi pankrott, pluss Rannaküla vee tuksi keeramises. Jõudu ja edukust volikogus. Vot sihukesed juhivad meid.

inspektor
6 aastat tagasi
Reply to  Isik

uurimine käib, kannatust!

Anders
6 aastat tagasi

Kas Nõva meestel sõjaaegseid püssa ei ole???
Lööge kord majja!!!
Nõva ligidal piisavalt suuri soid kus omakohut pidada…

Ivo Karindi
6 aastat tagasi

Kalle Saar palun selgita mida tähendab “Õpetajate ja hoolekogu vastutöötamine?” Kas seda, et õpetajad, hoolekogu ja lapsevanemad ei nõustu Nõva Kooli ülemise astme likvideerimisega, mis ühtlasi likvideeriks ka kooli? Selline tegevus on ju loomulik, kui lapsevanemad, hoolekogu ning õpetajad väärtustavad oma kooli ja seda igati hoida üritavad. “Vastu töötamine” ei saa ometi olla püüd toimivat ning väärtuslikku alal hoida eeldusel, et ka vallavalitsus piirkonda arendada püüab, mitte aga seda hävitada ei taha. Kalle, Sina ei tulnud kolmel korral järjest Sinu enda poolt kokkulepitud koosolekule lapsevanematega ja hoolekoguga ja Sa süüdistad hoolekogu selles, et see ei teinud Sinuga koostööd. Samas kui… Loe rohkem »

Sass
6 aastat tagasi
Reply to  Ivo Karindi

Tekib küsimus, miks samastatakse põhikooli astme sulgemist, terve kooli sulgemisega? See ei ole ju nii.

Sassile
6 aastat tagasi
Reply to  Sass

aga Nõva koolile just seda tähendabki… ka mina ei jäta oma last edasi Nõva kooli, kui 3-s kooliaste suletakse (ta saaks paar aastat käia veel), pole mingit mõtet solgutada paar aastat ühes, siis teises koolis ja lõpuks minna kuhugi kolmandasse gümnaasiumi. viin ta kohe Nõvalt ära Tallinna, enamik lapsevanemaid teeb küsitluse põhjal sedasama …

A=B
6 aastat tagasi
Reply to  Sass

Kui vanemate töö on seotud Tallinnaga, siis ei hakka keegi viima vanemat last Tallinna kooli ning saatma nooremat mujale – mõlemad lähevad samasse kooli, koos. Ja kohe kindlasti mitte Noarootsi või Orule – vaata kaarti! Ning kui selliste otsuste lõpuks jääb Nõva Kooli 2-3 õpilast, siis palju on sinisilmseid, kes tõesti usuvad, et selline kool Nõvale toimima jäetakse. Seega Nõva Kooli ülemise astme likvideerimine=Nõva Kooli sulgemine. Ehkki poliitiliselt on muidugi korrektsem hämada “hariduse kvaliteedi tõstmisest” vms. ning lubadusi anda kuidas 6-klassiline kool igal juhul alles jäetakse. Muideks, needsamad tegelased (Lõhmus ja Suur), kes lubasid 5 kuu eest Lääne-Nigula koolivõrku ning… Loe rohkem »

veel
6 aastat tagasi
Reply to  Sass

niipalju, et praegu on Nõva koolis aineõpetajad. paari õpilasega koolis ilmselt aineõpetajaid ei oleks ja praegusi palgakulusid ei hoitaks. seega tase läheb alla.

ilmselt
6 aastat tagasi
Reply to  Sass

pole te kohalik, või kui olete, pole Teil kooliskäivaid lapsi. Mõelge natuke laiemalt. Nõva kooli kaotamise küsimus ei ole kooli kaotamise küsimus kuskil Haapsalu linnas, kus järgmine kool asub 1-2 km kaugusel.Lapsevanemad töötavad samas piirkonnas, kodu asub kooli läheduses. Koolid, kuhu tulevikus lapsi tahetakse Nõvalt vedama hakata ei ole lapsevanematele nö. tõmbekeskustes. Pange end lapsevanemate asemele, kuidas kujutate ette Tallinna pool töötava ema-isa kiirustamist lastevanemate koosolekule, kooliüritusele jne. Inimene, kel on lapsed, ei vali oma elukohaks enam Nõva. Nii, et loogiline ju. Kool suletakse, sest pole lapsi.

xxx
6 aastat tagasi

Saarega, Kallasega ja Liiviga oli kaasas valla IT-spets Sultsing, kellel kõik ligipääsud ja admini paroolid olemas. Aga süüdi on ometi ju õpetajad, et arvutid lukku panid? Ja võtmeid ei pidanud ju ometi see mees üle andma, kes kt tööle palkas e. Kalle Saar? Ikka õpetajad süüdi! Kas midagi veel jaburamat välja saab mõelda? Kui paljudes koolides tegelevad *õpetajad* IT-ga ning võtmetest koopiate valmistamisega?

xxx
6 aastat tagasi
Reply to  xxx

Seda üllitist veel korra lugedes – kas kt probleem oli hoopis see, et ta ei saanud ligi õpetajate isiklikele e-mailidele? Või mis asi see oli, millele talle õpetajad ligipääsu ei andnud, kuid millele neil endil ligipääs oli? Tegemist on kas kellegi totaalse pudru ja kapsastega või on asja iva kusagi hoopis mujal, kui üritatakse muljet jätta.

enn
6 aastat tagasi
Reply to  xxx

normaalses organisatsioonis (vähemalt erasektoris) ei saa olla lubatud, et töötajad administratiivseid ligipääsuõigusi omavad või oma suva järgi võtmeid kopeerivad. aga riigisektoris on kõik muidugi hoopis teisiti… turvaauk või urruauk, mis vahet!

Isik
6 aastat tagasi
Reply to  xxx

Arvan ,et koolijuhataja ei pea esimesena kooliuksi lahti tegema. Tulnud siis, kui uksed lahti. raamatukogutädil ju ka võtmed

sh!t
6 aastat tagasi

Kui teerull jätkub, siis on minu jaoks EV-ga lõpp. Maksude maksmine, mis selliseid vallajuhte üleval peavad, on ebamoraalne. Vaataks välja mõne Lõuna-Atlandi asustamata saare ning rajaks sinna oma riigi, kui vähegi võimalik oleks, aga minimaalselt – minema EV-st!