Riigikogu 23 liiget algatasid kellakeeramise lõpetamise eelnõu

BNS

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

23 erinevatesse erakondadesse kuuluvat riigikogu saadikut algatasid eelnõu, mille kaugem eesmärk on lõpetada nii Eestis kui Euroopa Liidus kellakeeramine.

Parlamendi menetlusse jõudnud otsuse eelnõu järgi teeb riigikogu valitsusele ettepaneku toetada Euroopa Parlamendi hiljutist resolutsiooni, mis puudutab suveajast loobumist, edastas Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) pressiesindaja. Eelnõu esitajad ootavad, et valitsus alustaks Euroopa Komisjoniga konsultatsioone suveaja lõpetamiseks.

“Meie ettepanek on kaheetapiline. Esiteks ootame, et valitsus toetaks Euroopa Parlamendi otsust, mis nõuab Euroopa Komisjonilt suveaja mõju ja sellest loobumise põhjalikku uurimist. Samuti soovime, et valitsus analüüsiks, millisesse ajavööndisse ehk siis kas suve- või talveaega võiks Eesti tulevikus kuuluda, et paremini oleks kaitstud nii rahva tervis kui ka majandushuvid,“ ütles SDE liige Tanel Talve eelnõu üle andes.

Talve avaldas heameelt selle üle, et kellakeeramise lõpetamise toetajaid on kõigis riigikogus esindatud erakondades.

Talve sõnul mõjub kaks korda aastas toimuv kellakruttimine halvasti inimeste tervisele, kuid sellel on negatiivne mõju ka liiklusohutusele ja põllumajandusele.
„Teadlased ja arstid on pikaaegsete uuringute tulemusel kinnitanud, et pidev elurütmi muutus mõjutab inimeste tervist nii otseselt kui kaudselt. Kellakeeramine on toonud kaasa südameinfarkti juhtumite suurenemise. Samuti võib rääkida pikemaajalisemast negatiivsest mõjust nii inimeste füüsilisele kui psüühilisele tervisele,” ütles Talve.

Euroopa Parlament kinnitas 8.veebruaril 384 poolt- ja 153 vastuhäälega resolutsiooni suveajale ülemineku kohta, kus ta kutsus Euroopa Komisjoni viima läbi suveaja direktiivi põhjalik uurimine ning vajadusel tulema välja ettepanekutega selle muutmiseks.

3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
hi-hii
4 aastat tagasi

Aastal 2000 sai juba proovitud kella mitte suveajale keerata,siiamaani on meeles,kui ebameeldiv see oli ajaraiskamise poolest.

Üks küsimus ainult..
4 aastat tagasi

Kaua ometi neid eelnõusid esitatakse?! Tuleks juba tegutseda!

Enriko
4 aastat tagasi

Riigikogu peab algatama ka eelnõu vööndiaja olemuse tutvustamiseks. Nimelt ei taga isegi ülikooliharidus paljudes inimestes mõistmist, et suveaeg ei muuda õhtust valget aega pikemaks vaid probleem on meis kõigis juurdunud kellanäidu tajumises. Aastakümneid kehtinud Moskva aeg nihutas eestlaste kellanäidutaju tunni võrra ‘suveaja’ poole viltu. Tüüpiline eesti pere harjus magama heitma kl. 23-24 vahel, mis okupatsioonile eelnenud EW-s olnuks liiga hilja. Eesti laiuskraadil on mõistlik magama heita kl. 22-23-e vahel. Selleks tuleb samaaegselt aastaringse vööndiaja taastamisega nihutada ettevõtete ja asutuste (eriti massimeedia!) tööpäeva algus tunni võrra varasemaks (nt. kl. 8-lt kl. 7-le). Siis jääkski pärast ametitööd inimestele kodus üks lisatund päevavalgust… Loe rohkem »