0

Verekeskus kutsub läänlasi doonoripäevale

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskus ootab nii uusi kui ka püsidoonoreid verd loovutama 29. jaanuaril kella 10.30-14.30 Haapsalu Kultuurikeskuses (Posti 3) toimuvale doonoripäevale.

Viimati oli regionaalhaigla verekeskus Haapsalus kuu aega tagasi 27. detsembril, mil meie doonoripäeva külastas 96 inimest, eduka vereloovutusega lõppes külastus 83 doonoril. „Meie verevarud said tõhusa, 38 liitrise täienduse, sestap täname kõiki doonorina heategusid teinud Läänemaa inimesi ning loodame, et ka uuel aastal on läänlaste aktiivsus suur ning meie verevarud täienevad jõudsalt,“ rõhutas verekeskuse tootmisjuht dr Erna Saarniit.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat. Verekeskus julgustab doonoreid Verekeskus julgustab verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas. Minimaalne kahe vereloovutamise vaheline aeg peab olema 60 päeva, naistel soovituslikult 90 päeva.

Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada. Eesti haiglates tehakse vereülekanne ligi 18 000 patsiendile aastas.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz