Tuhanded autojuhid sõidavad kehtetute juhilubadega

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Tuhanded autojuhid ei tea, et nende tervisetõendid on aegunud ja nad ei tohi ka rooli istuda. Foto arhiiv

Detsembri lõpus aegus umbes 17 000 mootorsõidukijuhi tervisetõend, mis tähendab, et neil pole õigust ka autorooli istuda.

“Inimesed on arstitõendid õigel ajal uuendamata jätnud. Kehtiv tervisetõend on juhtimisõiguse üks komponent – kui seda pole, pole ka juhtimisõigust,” ütles Haapsalu politsei patrullitalituse juht Meelis Laurmann.

Laurmann lisas, et paljud juhid kannavad juhilubade ja tervisetõendi asemel kaasas ID-kaarti ja nii on tervisetõend kodus dokumendikarbis, kus seda unustatakse kontrollida. Samuti pole suur hulk inimesi kodanikuportaalis eesti.ee end aktiveerinud ega e-posti edasi suunanud, mistõttu ei saa nad ka teadet dokumentide kehtivuse lõppemisest.

“Kui autojuhil on nii B- kui ka C-kategooria juhiload, siis on siin ka erisus: B-kategooria puhul kehtib tervisetõend 10, C-kategooria puhul viis aastat ja siis võib tõesti ära unustada, mis kui kaua kehtib,” rääkis Laurmann.

Tervisetõendi kehtivust saab iga inimene kontrollida maanteeameti kodulehel. Sealt leiab ka juhised tervisetõendi uuendamiseks. Selleks tuleb digilugu.ee patsiendiportaalis täita tervisedeklaratsioon ja minna perearsti vastuvõtule.

Laurmanni sõnul näeb politsei oma registritest auto numbrit kontrollides, et autoroolis võib olla inimene, kelle juhtimisõigus on dokumentide aegumise tõttu peatunud. Juhtimisõiguseta autojuhti roolis tabades alustab politsei üldmenetlust. “Inimesel on 15 päeva aega vastulause esitamiseks ja kui ta selle aja jooksul oma asjad korda ajab, võime menetluse lõpetada,” selgitas patrulliteenistuse juht.

 

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tasuta teenus
6 aastat tagasi

ETV lubas uuel aastal tasuta kütuse autudele, polegi vaja tasuta ühisestranspordis koos haisva lumpeniga reisida. Nüüd vaja veel tasuta auto saada ja ongi sotsialismus nagu keskid ja sotsid lubasid uueks aastas õnne meite õuele tuua.

Kodanik
6 aastat tagasi

Perearstidel päris hea teenistus.

Sepi
6 aastat tagasi

Haapsalus pole normaalset puhast taxot.

Triibik
6 aastat tagasi

Pole hullu,meil on ju varsti tasuta ühistransport. Ja kui väga kiire,siis ka taksod.