EELK kogudused võivad jätkuvalt riigilt varasid või raha nõuda

BNS

Peapiiskop Urmas Viilma. Foto: Arvo Tarmula

Peapiiskop Urmas Viilma. Foto: Arvo Tarmula
Kuigi riik maksab Eesti Evangeelsele Luterlikule Kirikule (EELK) okupatsioonikahjude heastamiseks 6,8 miljonit eurot, võivad kogudused jätkuvalt nõuda riigilt nõukogude ajal muuseumitesse jõudnud väidetavalt kogudustele kuuluvaid varasid.

EELK peapiiskop Urma Viilma ütles reedel BNS-ile, et üldiselt on nüüd EELK ja tema koguduste omandiküsimused lahendatud, kuid koguduste varade küsimused vajavad edaspidi siiski läbirääkimistega jätkamist ja kokkuleppele jõudmist.

“Üles jäävad üksikud vaidlusküsimused koguduste ja muuseumide vahel, sest nõukogude perioodil on jõudnud muuseumitesse kogudustele kuuluvaid varasid, mis on seni tagastamata,” sõnas Viilma. “Nendes küsimustes ei saa EELK ise kokkuleppeid sõlmida, sest kogudused on iseseisvad ja ootavad riigilt esemete tagastamist. Need küsimused vajavad edaspidi siiski läbirääkimistega jätkamist ja kokkuleppele jõudmist.”

Samas kinnitas Viilma, et EELK ei plaani riigile teha täiendavat rahataotlust, sest “suurimad vaidlusküsimused saavad lahendatud”.

Valitsus otsustas neljapäeval maksta EELK-le 6,8 miljonit eurot ja Eesti Apostlik-Õigeusu Kirikule 1,4 miljonit eurot. Kirikud loobuvad toetuse eraldamisega seoses varasematest varalistest vaidlustest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
odavam oleks
6 aastat tagasi

igale usumemmele piibel osta ja skypes näeme….vaadake usuhullud se raha teile on hetk elate samal maalapil edasi eks n2is kunasd esimene lammas 2mbri astub ja kolinal meediaeest plagama paneb tibiilikud

Klara
6 aastat tagasi

Kahjuks ei lähe peapiiskopi sõnad ja teod kokku, aitame väetimaid,hoiame kokku.Nüüd
küüned oma poole,kui aga saaks krabada,aga
haigete laste jaoks kerjatakse raha inimestelt.
Häbi raasugi. Põlegu põrgus.

Triibik
6 aastat tagasi

On tõesti huvitav teada saada,kas ja mitu kilekotti ämm mõnele keski poliitikule saatis. Miks peab EEsti Riik,mis kahjusid ei tekitanud,kinni maksma vene okupantide võlgasid ? Ja jätma tavainimesed ilma võõrandatud vara kompensatsioonist ? Ilmselt tuleb peale keski Edgari varsti ka keski Aabi kohtuprotsess…

uskmatu-toomas
6 aastat tagasi

Riik on lagunevaid kirikuid täis,kas tõesti peab maksumaksja nende remondi kinni maksma ? Jumal on kogu aeg inimesega olenemata sellest kus ta parasjasti asub,palve jõuab jumalani igalt poolt.Miks peab inimene minema kirikusse kus samasugune inimene surub sulle peale oma nägemust,mille taga on tihti saamahimu ja mitmesugused muud pahed.

tädi Maali maalt
6 aastat tagasi

Rahaahnus kumab pilgust vastu….Häbi!