Jaanus Ratas: Lääne-Nigula volikogu eirab enda kehtestatud reegleid

Jaanus Ratas. Foto. Urmas Lauri
Jaanus Ratas. Foto. Urmas Lauri

Omades õigusalast erapraksist olen harjunud töötama käsikäes õigusaktidega, mis seadusandja on meile ette andnud. Mõningatel teemadel on jäetud rohkem tõlgendusruumi, mõningatel puudub see sootuks. Tahes-tahtmata ei ole meil õigust tõlgendada õigusakte seadusandja tahte vastaselt ja peame arvestama sellega töös õigusalal ja kodanikuna igapäeva elus.

Osutudes valituks Lääne-Nigula vallavolikogusse, võtsin nõuks peale sisulise töö jälgida ka volikogu tööd õiguslikust aspektist, et mitme valla ühinemise tuhinas ei unustataks juriidilist korrektsust. Siiski ei olnud ma valmis selleks, et juba Lääne-Nigula vallavolikogu otsuse nr 1 peale hakkan vaiet koostama. Paraku nii see läks.

Esimese Lääne-Nigula volikogu uue koosseisu istungi teise päevakorrapunktina käsitleti volikogu aseesimehe valimist. On arusaadav, et volikogu vastvalitud esimehelt, kes antud päevakorrapunkti käsitlemist juhtis, ei saa eeldada kohe sajaprotsendilist Lääne-Nigula valla põhimääruse tundmist, kuid siiski oleksin eeldanud juriidilise korrektsuse jälgimist kohalolnud vallasekretäridelt eesotsas Lääne-Nigula valla valimiskomisjoni esimehega.

Lääne-Nigula volikogu aseesimehe valimistel rikuti kaht põhimääruses kehtestatud nõuet. Esiteks eksiti selle vastu, et ei laekunud ühtki kirjalikku ettepanekut aseesimehe kandidatuuri ülesseadmiseks. Teine rikkumine seisneb selles, et volikogu aseesimeheks valitud Laine Belovasi nõusolekut ei olnud võimalik üheselt tuvastada. Kuna Laine Belovas puudus esimeselt volikogu istungilt, siis nõusoleku saamiseks helistati talle ja küsiti nõusolekut. Kõne oli katkendlik ja ei olnud võimalik üheselt tuvastada, kes oli naishääl, kes katkendliku telefonikõne ajal oma nõusolekut väljendas.

Vaatamata sellele, et juba volikogu istungi ajal pööras vallavolinik Marek Topper võimalikule protseduurireeglite rikkumisele tähelepanu, ei leidnud see toetust ja volikogu esimees otsustas aseesimehe valimise protseduuri plaanipäraselt ja tagantjärele analüüsides õigusvastaselt lõpuni viia.

Olen seisukohal, et kui oleme midagi valesti teinud, tuleb viga parandada. Sellest tulenevalt esitasin volikogule aseesimehe valimise suhtes vaide, et saaksime protseduuri korrektselt korrata. Vaie jäi volikogu poolt rahuldamata. Eksimuse parandamise poolt oli kolm EKRE ja kaks Reformierakonna volinikku. Enim hämmingut tekitab see, et kogu volikogu eesotsas volikogu esimehega tunnistab protseduurireeglite rikkumist, kuid ei ole valmis oma eksimust parandama. Suure tõenäosusega annab meie jaoks antud olukorras lõpliku vastuse Lääne maavalituse analüüs.

Tahes-tahtmata tekib tunne, et protseduuri korrektne läbiviimine jääb tegelikkuses vaid selle taha, et ettepanek tuli opositsioonilt. Kurb on tõdeda, et koalitsiooni teerull on käima lükatud juba alates esimesest volikogu istungist. Seda kinnitab ka tõsiasi, et korduvalt on tulnud koalitsioonipartneritelt kommentaare, et nad ei saa opositsiooni ettepanekuid toetada, sest need on eelnevalt läbi arutamata, süvenemata ettepaneku sisusse. Paraku ei jõua kõigist juhtumitest ühes loos kirjutada, aga soovitan kindlasti jälgida Lääne-Nigula vallavolikogu protokolle või ise kohale kuulama tulla.

Viimasel volikogu istungil tegin ettepaneku täiskoormusega õigusnõuniku ametikoha loomiseks, et tulevikus vähendada juba eos juriidilisi probleeme. Paraku ei leidnud ka see ettepanek koalitsiooni toetust. Siiralt loodan, et ühel ilusal päeval mõistab koalitsioon, et ka opositsiooni ettepanekud tulevad kogukonna elu parendamise eesmärgil, mitte aga koalitsiooni kiusamiseks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Heep
6 aastat tagasi

Metsatagune värk, milleks meile seadused – saame ilma kah hakkama.

Enn
6 aastat tagasi

Kas Laine on senini kadunud, et pole saanud küsida kas ta ikka oli nõus või mitte?

noh
6 aastat tagasi

ahah, ahah

Jaanus Ratasel
6 aastat tagasi

on täiesti õigus. Ilmselt on nii volikogu esimees,kui vallavanem juriidikas nõrgad, sellised ilmsed rikkumised või kahtimõistmised tuleks kohe parandada, muidu on kogu volikogu töö küsimärgi all