0

Uuemõisa lapsed said Robotexil eriauhinna

Tarmo Õuemaa

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

 

Uuemõisa lapsed Robotexil: Anna-Britt Aser, Anete Pindmaa, Ariina Kuldmeri, Siie Grete Klemmer, Riho Tapner, Kauri Kliss, Marta Klooster, tagapool paistavad Ada Loviise Silmpärg, Ines Ira, Maria Linda Nerman. Foto erakogu

Uuemõisa lasteaed-algkool sai Euroopa suurimal robootikasündmusel Robotex oma võistlusklassis ühe eriauhindadest.

Reedest pühapäevani Tallinnas peetud Robotex oli varasematest veelgi suurem. Ainuüksi roboteid oli üle 1500 ja riike mitukümmend. Võistlusi peeti paarikümnes võistlusklassis, lisaks töötoad, demonstratsioonid, näitused.

Üks osavõturohkemaid oli Insplay Roboliiga võistlus kuni 12aastastele lastele, millest võttis osa üle 120 võistkonna.

Võistlustööks oli seal isevalmistatud matt või keskkond koos programmeeritud robotiga, mille teema on EV 200 ehk Eesti vabariik 100 aasta pärast.

Erinevalt teistest Robotexi võistlustest ei ole Roboliigas tähtis kiirus ja jõud ega selgitata ka 1.–3. koha võitjaid. Küll aga anti välja kaks eriauhinda, millest ühe sai Uuemõisa kool.

„Meie kooli poiste võistlustöös viis robot teleportatsioonikapi abil Eesti lipu Marsile. See oli väga nutikalt tehtud ja seal läks vaja kolme robotit,” rääkis Uuemõisa kooli haridustehnoloog Sirje Sinitskaja, kes kiitis lapsevanem Janno Aserit, et see oli võistkonna juhendamise enda peale võtnud.

Sinitskaja enda võistkond ehitas maailma, milles ei ole enam kuigi palju naftat ja kus liiguvad inimesed nii palju kui võimalik kondiauruga. Roboteid selles maailmas siiski on, näiteks pääste- ja politseirobot.

Kolmas Uuemõisa võistkond, mida juhendas Margus Nerman, oli ehitanud tuleviku Eesti, kus ei saa autorataste all surma ükski inimene ega loom. Selleks olid 5. klassi tüdrukud õpetanud robotid seisma jääma iga takistuse ees. „Korraldajatele meeldis väga, et meie EV 200 ei olnud sellised maailmad, kus robotid teevad inimeste eest kõik ära,” ütles Sinitskaja.

Robootikas on koos nii insenerimõtlemist arendav robotite ehitamine kui ka arvutihuvi soodustav robotite programmeerimine. Uuemõisa koolis on robootikaringid läinud mõne aastaga nii populaarseks, et ringe käivad abiks juhendamas ka lapsevanemad. „Meil on robootikaring kolm korda nädalas. Näiteks esmaspäeviti, kui on 1. ja 2. klassi lapsed, on osalejaid üle 30,” ütles Sinitskaja.

Martna võistkonnad lõid kaasa tõsises VEX robotite võistluses. Võistkond Martna Gäng tuli eestlaste seas oma grupis teiseks. „Puldiga tuli robotit juhtida, et see ülesande täidaks,” rääkis Martna kooli 6. klassi õpilane Karl Suur. „Rõngad tuli posti otsa tõsta.”

Nii Suur kui ka teised Martna noored käivad Haapsalus tegutseva innovatsioonikeskuse Innokas robootikaringis. „Vexisid saabki Läänemaal ainult Innokas proovida,” ütles Innoka eestvedaja Angela Leppik. „Vex on juba tõsisem insenertehniline robot, mitte algaja mänguasi.”

Innokas korraldas laupäeval Robotexil töötoa taastuvenergia teemal. „Osalejaid oli palju ja öeldi, et see oli üks toredamaid õpitubasid,” ütles Leppik.

Läänemaalt oli osalejaid veel, kuid eile pärastlõunaks ei olnud Robotexi korraldajad jõudnud maakonnapõhist osalejate statistikat veel kokku arvutada.

 

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz