0

Laevakaitsjad said vabaks

Avatar

BNS

Eesti laevakaitsjad vabanesid India vanglast teisipäeva hommikul.

“Laevakaitsjad said just vabaks ning liiguvad koos Eesti konsuliga majutusasutusse,” ütles välisministeeritumi pressiesindaja teisipäeval BNS-ile.

Ta ei osanud veel öelda, mis laevakaitsjatest edasi saab märkides, et asjaajamine nendes küsimustes jätkub.

India kohtus mõistis esmaspäeval õigeks 35 laevakaitsjat, teiste seas ka 14 Eesti kodanikku, kes olid enda süüdimõistmise edasi kaevanud.

India Tamil Nadu osariigi politsei arreteeris 2013. aasta 18. oktoobril piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget, kelle hulgas oli indialaste kõrval ka 23 välismaalast – 14 Eesti kodanikku, kuus britti ja kolm ukrainlast. Vahepeal mitu kohtuastet läbinud kohtuasja saatis India ülemkohus tagasi alama astme Tuticorini kohtusse, mis tegi oma otsuse 2016. aasta 11. jaanuaril, määrates süüalustele relvadega riiki sisenemise eest viieaastase vanglakaristuse. Varasemalt oli neid süüdistatud ka ebaseaduslikus kütusetankimises ja ebaseaduslikus relvade käitlemises.

Laevakaitsjad esitasid kohtuotsuse suhtes apellatsiooni 2016. aasta jaanuari lõpus ning samas taotlesid ka kautsjoni vastu vabastamist. Kohus lükkas kautsjonitaotluse 29. veebruaril tagasi, kuid otsustas jätkata laevakaitsjate edasikaebuse menetlemist. Kohtuistungid kaebuse osas algasid India kohtus alles 2016. aasta oktoobris ning kohus lõpetas Eesti laevakaitsjate apellatsioonikaebuse kuulamised 30. novembril 2016, kuid otsust ei teinud. Uuesti algasid kaitsjate ja süüdistajate kuulamised tänavu novembris ning lõppesid eelmisel nädalal.

Advokaat R. Subramaniya Adityan, kes kaitses kohtus 19 laevakaitsjat, ütles Madrase kohtuhoone juures ajakirjanikele, et “mehed vabastatakse pärast seda, kui kohtuotsus jõuab teisipäeval vangla ametnikeni”, edastas uudisteagentuur AFP esmaspäeval. Advokaat R. Arumuga Ram ütles AFP-le, et nad püüdsid saavutada meeste vabastamist juba esmaspäeva õhtul. “Teisel juhul me kindlustame kõigi nende vabastamise homme hommikul kell kuus,” lisas advokaat.

Väidetavalt on India prokuratuuril siiski võimalus otsus 90 päeva jooksul edasi kaevata, mis võib takistada meeste kiiret vabastamist.

23 laevakaitsjat, seahulgas ka eestlasi, hoitakse kinni Chennai Puzhali vanglas, teised 12 on aga Tamil Nadu osariigi Tirunelveli linna Palayamkottai keskvanglas.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz