Juhtkiri: osavald ja ühine vald

Lääne Elu

info@le.ee

Lääne-Nigula valla otsus lubada neljas liidetud vallas luua osavallakogud näib esmapilgul edumeelne algatus, kuid lähemal vaatlusel osutuvad osavallakogud tühiseks vallavõimu dubleerimiseks.

Kui osavallakogul pole eelarvet ega otsustusõigust oma territooriumil toimuva üle, siis on tegu pelgalt sümboolse esindusorganiga. Võim tähendab raha, rahatuna pole kogul mõtet. Osavallakogu endagi iseseisvus on üsna küsitav, sest osavallavanema peab heaks kiitma vallavanem. Tegu on vallavanema käepikendusega, kel puudub iseseisev otsustusruum.

Kui haldusreformi mõte oli väikeste valdade liitmise abil luua omavalitsuste tõhusam juhtimissüsteem, siis osavaldade loomisega juhtimissüsteem ei lihtsustu. Vastupidi, osavallad on nagu kahetasandilise juhtimisstruktuuri loomine, see ei ole kuidagi haldusreformi ideega kooskõlas.

Kui enamik osavallakogude liikmeid kuulub ka Lääne-Nigula volikokku, siis mida seal osavallakogus õigupoolest otsustama hakatakse? Kullamaa põllumees Einar Pärnpuu ütles õigesti, et osavallakogu on mõeldud vaikivaks peanoogutamiseks. Aga mis on siis sellise kogu mõte, kui sel pole enamat otsustusruumi, kui ainult noogutamine. Pead võib raputada, aga Lääne-Nigula vallavalitsus ja -volikogu võib selle tähelepanuta jätta.

Mis mõte on kogukonnakogudel, jääb samuti arusaamatuks. Et need on nagu osavaldade asenduskogud? Selletaoliste valda lõhkuvate kogude moodustamise asemel tasuks keskenduda valla ühendamisele.

6200 elanikuga vald pole nii suur, et vajaks volikogu kõrvale dubleerivaid juhtimisstruktuure. Uue valla juhtide, sealhulgas volikogu liikmete ülesanne on olla kursis iga vallanurga inimeste probleemide ja muredega. Kui nad selle üleandega hakkama ei saa, siis ei aita võimuta osavallakogud kuidagi kaasa sellele, et ääremaade huvid oleks kaitstud.

Parandatud elanike arv 17. 11. 2017 15:33

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Imelik
6 aastat tagasi

Täiesti nõus. Kui valla osa pole volikogus piisavalt esindatud/ arvestatu, puudub osakogul tõenäoliselt roll ja mõte (nõuandev)

Tont
6 aastat tagasi

Elu on lill. Samad tüübid saavad koondamistuhandeid ja jätkavad uue nime all. Tegelik hobuse unenäo( haldusreformi) mõte on selles,et koondada kogu poliitiline ja majanduslik võim kitsa ringi oma meeste kätte. Mul on siiralt kahju Ridalast, kelle esindus Haapsalu volikogus on olematu. Samas Sukles on parim variant.

taat
6 aastat tagasi
Reply to  Tont

Laulusalmi: hei hoo, hei hoo, käib töö ja vile koos

Ene
6 aastat tagasi
Reply to  Tont

Kes saavad uues vallas tööd, mingit preemiat ega hüvitist mitte maksta!

2. kodanik
6 aastat tagasi

Kas 5700 elanikku Lääne-Nigulas veidi vale number pole? Enne liitumist oli Lääne-Nigulas üle 4000 elaniku juba.

Risti elanik
6 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

Aja kirjutajal läksid numbrid sassi ja õige on 7500 Lääne-Nigula uues haldusüksuses elavat inimest. Perifeerias elavate inimeste haldamise reform kiilus kinni nagu keski maksu ja tasuta bussisõidu plaanid. No ega igat “kõlava nimega” prouat saa ministriks nimetada. Eks aeg annab arutust!

Jah
6 aastat tagasi

7 liikmeline ongi Pärnpuu soov, et oleks noogutamine vaid, 11 liikmeline oleks kaasanud inimesi kogunnast ning aruteluring oleks kogukondlik. Võim on magus!

2. kodanik
6 aastat tagasi
Reply to  Jah

Kui tõesti nii on, siis jääme ootama edasisi arenguid, sest Kullamaa 4 + 3 seis ei pruugi olla püsiv, kui vaadata Pärnpuu ja Oti vastasseisu. Kiiremas korras on vaja välja mõelda trikk, kuidas seda seisu muuta.