Linnamäe Peekon saab üle 570 000 euro taudihüvitust

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Seakatk avastati Linnamäe Peekonist septembris. Foto Arvo Tarmula

Veterinaar- ja toiduamet (VTA) on otsustanud hüvitada Linnamäe Peekonile seakatkuga tekkinud kahjud 576 070 euroga.

„Hüvituse summa arvutatakse välja kindla valemi järgi, kus arvesse on võetud sigade kilohinda ja põrsaste arvu, samuti desinfitseerimise ja pesemise kulusid,” selgitas VTA pressiesindaja Martin Altraja.

Linnamäe Peekonile välja makstav hüvitus on suurim, mis Eestis seakatku kahjude hüvitamiseks makstud, sest Linnamäe sigala puhul oli tegemist ka suurima farmiga, mida katkupuhang tabanud.

Altraja sõnul on sel aastal makstud Pärnumaal tegutsevale OÜ-le Lõpe Agro taudikahjude hüvitamiseks 264 940 eurot ja Valjala Söödatehasele Saaremaal 305 743,39 eurot. Eelmisel aastal maksti hüvitust ühel korral – Valjala Seakasvatusele summas 226 167 eurot.

VTA diagnoosis Linnamäe Peekoni sigalas Aafrika sigade katku 19. septembril. Maaülikooli teadlased koos VTAga selgitasid välja, et katkupisik võis seafarmi jõuda koos söödaga. Katkupuhangu tõttu hukati kõik Linnamäe farmi 6800 siga. Praegu käib farmis desinfitseerimine ja puhastustööd.

Linnamäe Peekoni üks omanikest Siim Saareväli on kinnitanud, et edaspidi tahetakse sigalas tootmist jätkata.

Kaire Reiljan

Andrus Karnau

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
huvitav
6 aastat tagasi

aa, siis sellepärast.

Poku
6 aastat tagasi

Tore kui riik saab persest.