Tuntud kirjanikud tuuritavad tuleval nädalal Haapsalus ja Taeblas

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Kirjanike ringsõitudest mööda Eesti raamatukogusid on saanud traditsioon. Tänavuse tuuri raames külastavad 7. novembril Läänemaal Haapsalu ja Taebla raamatukogu kirjanikud Kalju Kruusa, Igor Kotjuh, Kaur Riismaa ja Carolina Pihelgas.

Kalju Kruusa on õppinud inglise filoloogiat, semiootikat ja romanistikat. Tema esimene luulekogu „Meeleolu“ ilmus 1999. aastal. Selles kogus ilmunud luuletused on meeleoluliselt täpsed, sündmuspaigaks on neis tavaliselt suvine aed mere ääres.

Teises luulekogus „Treffamisi“ (2014) liigub autor järjest argisemate olukordade ja sündmuste kirjeldamise suunas. Lisaks on Kruusal ilmunud luulekogud „Pilvedgi mindgi liigutavadgi“ (2008), „Tühhja“ (2010), „Äädikkärbsed“ (2015) ning „Ühe inimese elu“ (2017). Lisaks on ta tõlkinud luulet, proosat ja näidendeid jaapani, hiina, havai, itaalia, prantsuse, soome ja inglise keelest.

Kruusa on pälvinud Betti Alveri debüüdiauhinna (1999), Gustav Suitsu luulepreemia (2008) ning Kultuurkapitali kirjanduse sihtkapitali luule aastapreemia (2011).

Igor Kotjuh kirjutab nii eesti kui ka vene keeles, emakeeleks on tal viimane. Kotjuhi luulet on tõlgitud eesti, soome, rootsi, norra, inglise, bulgaaria ja prantsuse keelde. Ta ise tõlgib eesti luulet esseistikat ja lastekirjandust vene keelde, samuti vene luulet ja esseistikat eesti keelte.
Kotjuhil on ilmunud kokku kolm luulekogu: „Teises keeles“ (2007), „Usaldusliin“ (2010) ning „Kuidas kujutada päeva“ (2015).

Aastal 2011 pälvis Kotjuh presidendi kultuurirahastu noore kultuuritegelase eripreemia, 2014. aastal sai ta Kultuurkapitali venekeelse kirjanduse luulepreemia ja 2015. aastal anti talle Valgetähe V klassi teenetemärk. Samal aastal pälvis ta Tallinna raemedali.

Kaur Riismaa debüteeris 2011. aastal luulekoguga „Me hommikud, me päevad, õhtud, ööd“. Aastal 2014 ilmunud luulekogude „Teekond päeva lõppu“ ja „Merimetsa“ eest sai ta Eesti Kultuurkapitali aastapreemia.

Aastal 2015 ilmus seni luuletajana tuntud Riismaa esimene proosateos „Pimeda mehe aiad“, mis on impressionistlik vaade eludele ja hingedesse läbi klaaskuuli, mis kapriisselt värvib, suurendab ja mahendab vaatenurka.

Carolina Pihelgas on eesti luuletaja ja tõlkija, ajakirja Ninniku toimetaja ning Värske Rõhu peatoimetaja. Pihelgas on õppinud Tartu Ülikoolis usuteadust ja religiooniantropoloogiat. Pihelgalt on ilmunud luulekogud „Sõrmemuster“ (2006), „Metsas algavad hääled“ (2010), „Õnnekangestus“ (2011) ja „Kiri kodust“ (2014).

Kirjanikud astuvad ülesse Taebla raamatukogus 7. novembril kell 13.00 ning Haapsalu raamatukogus kell 17.30.

Kirjandustuur on Eesti Kirjanike Liidu, Eesti Raamatukoguhoidjate Ühingu ja Eesti Rahvusraamatukogu ettevõtmine, mille eesmärgiks on tutvustada inimestele Eestis tegutsevaid kirjanikke ja nende loomingut. Igas maakonnas esinevad erinevad kirjanikud.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments