2

Reportaaž: Ridala ja Haapsalu ühinevad, inimesed valivad ikka omasid

Tarmo Õuemaa

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Fotod: Arvo Tarmula

Kiire hommikune küsitlus Ridala ja Haapsalu valimisjaoskondade juures näitas, et kuigi esimest korda valivad Ridala valla ja Haapsalu linna inimesed ühist volikogu, eelistatakse senise omavalitsuse kandidaate.

Uuemõisa lossi tuli esimeste seas hääletama 76-aastane Elmar Nõu. „Mul oli otsus tehtud juba enne valima tulekut. Ma olen maainimene, valin ikka oma küla inimest,“ ütles ta.

Ridala elanik Rita toetas samuti oma kandi inimest. Kõige tähtsamaks pidas ta, et uus volikogu aitaks uusi töökohtu tekitada ja tegutseda selle nimel, et nii linna kui ka valla elanikud saaks oma eluga rahul olla.

68-aastane Raimond oli kella üheksa ajal juba õige ülemeelikus tujus. „Mul oli eile venna sünnipäev,“ selgitas ta. „Näe, panin valimisteks viigipüksid jalga ja isegi puhtad sokid ja puhta pesu. Tahate näha?“

„Arvad, et ma hakkan mingeid linnavurlesid valima. Ikka oma Ridala inimesi!“ raius ta.

78-aastane Ljudmila hääletas naabrinaise poolt ja ootab uuelt volikogult ühesuguseid soodustusi linna ja maa pensionäridele. „Elan 3 kilomeetrit linnast väljas, aga bussisõit on linna pensionäridele tasuta, meile raha eest. Mis vahet meil on, ühesugused pensionärid ju?“

Vaid üks Lääne Elu küsitletud Ridala valla elanik, 44-aastane Aivar hääletas haapsallase poolt. „Olen kogu aeg pidanud Ridala inimesi valima, enam mitte,“ ütles ta.

Haapsalu kultuurikeskus tundus pärast Uuemõisa lossi tühi. 70aastane Arvo ütles, et valis haapsallast. „No ikka inimese järgi. Ma olen lihtne inimene ja ei oska mõelda, mida nad peaksid volikogus peaksid tegema. Täidan oma kodanikukohust ja käin valimas. Valin kedagi, kes endale on meele järgi.“

76-aastane Õilme oli oma valiku enne valimisjaoskonda tulekut ära teinud. „See ei olnud raske. Seekord oli päris palju tublisid uusi inimesi, kes varem pole volikokku kandideerinud.“

Risti vastupidi arvas Nikolai kooli valimisjaoskonnas hääle andnud 65-aastane Tõnu. „Valisin selle, kes julgeb öelda näkku, kes on kes ja mis on mis. „Poliitika on ümmarguse mulli ajajaid täis. Muudkui ajavad mulli, et ei saa teha üht ja ei saa teha teist. Tegelikult saab teha kõike, lihtsalt vähem tuleb varastada!“

Kui Nikolai koolis ja kultuurikeskuses oli inimesi üksikuid, siis sotsiaalmajas oli lausa järjekord ja tunglemine. „See on iga kord nii. Oleme keset suurte kortermajade rajooni ja mul on tunne, et siia lihtne on valijatel lihtne tulla,“ ütles valimisjaoskonna esimees Liivi Ollino. „Kui vahepeal on vaja hääletamaskäinute protsenti anda, siis meil on täitsa probleem, et selleks aega leida.“

Kohe hommikul käisid häält andmas ka kaks volikogu kandidaati. Üks neist ütles, et valis ennast. „Olen näinud, et mõni ei saa ühtegi häält. Ma arvan, et selliseid on umbes kümme protsenti, kes enda poolt ei hääleta. Aga mis nad siis üldse kandideerivad?“

Teine tunnistas, et talle tundub iseenesele hääle andmine imelik. „Vist Lennart Meri ütles, et kui enda poolt ei hääleta, miks siis üldse kandideerida. Mul on selline halb komme, et enda poolt ei taha hääletada. Õnneks on mul palju häid kaaskandideerijaid, kellele ei ole kahju häält anda,“ ütles ta.

Haapsalu Nikolai koolis asuva valimisjaoskonna esimees Anne Mahoni ütles, et ilus ilm toob kindlasti valimiskasti juurde rohkem inimesi, aga osalemisprotsenti ta ennustada ei taha. „Üks soovitus mul inimestele on – tulge kindlasti valima,“ sõnas ta.

Valimisjaoskonnad on täna avatud õhtul kella kaheksani. Hääletada saab üksnes oma elukoha järgses jaoskonnas.

Kaasa tuleb võtta kehtiv isikut tõendav dokument, näiteks pass, ID-kaart, juhiluba või pensionitunnistus. Valijakaarti ei ole vaja kaasa võtta. Samuti on oluline rõhutada, et elektrooniliselt antud häält valimispäeval muuta ei saa.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Sass1.
Sass1.

Ei käinud valimas, olen endaga rahul.

Tõemonopol
Tõemonopol

Mida valimised?????? Esiteks reklaamitakse ERR-i kanalites linnapea kandidaate, nagu need s.takotid hakkaks valitsema! Vaitseb ikka volikogu seltsimehed sotsialismiehitajad!!! Teiseks, kas kandideerijatelt ei oleks aeg nõuda ka mingisugustelegi kriteeriumitele vastavust? Suklese meeskonnas on mingid labidamehed koos, kas see nimekiri koostati suguvõsa suuruse järgi? Kruusmaa, mida sa tead omavalitsuse eelarve koostamisest??? IQ ei tohiks kinganumbrist väiksem olla, eks ju? Sulikari mitte volikogu kandidaadid

wpDiscuz